Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, ότι κάποιοι Έλληνες παραγωγοί αραβόσιτου (καλαμπόκι), κρατούν αποθηκευμένα αποθέματα, αναμένοντας να αυξηθούν οι τιμές, περαιτέρω!
Σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, πρόκειται, κυρίως, για ανά την Ελλάδα Συνεταιρισμούς, οι οποίοι παράγουν τα 1 εκατ. τόνους (σ.σ. από τα συνολικά 1,5 εκατ. της ελληνικής αγοράς -400.000 προέρχεται από εισαγωγές) του συγκεκριμένου προϊόντος, που χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό στις ζωοτροφές.
Ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας από τους βασικούς λόγους που κατατέθηκε η τροπολογία για τη δήλωση των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες, που ξεκινάει σήμερα Δευτέρα.
Σιτάρι και ηλιέλαιο
Αναφορικά με το σιτάρι και το ηλιέλαιο, η κατάσταση που επικρατεί είναι η εξής:
-Από Ουκρανία και Ρωσία η Ελλάδα εισάγει περί τις 250.000 με 300.000, που μπορούν να διασφαλιστούν από άλλες χώρες όπως όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία αλλά και ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Εξάλλου στη Δυτική Ουκρανία, η εξακολουθεί η παραγωγή περίπου 20.000 τόνων σιταριού ημερησίως, ποσότητα που διοχετεύεται σε χώρες της ΕΕ.
-Για το ηλιέλαιο που χρησιμοποιείται, κυρίως, σε εστιατόρια και φαστφουντάδικα, υπάρχει σημαντική παραγωγή στην χώρα, ωστόσο, καθώς μέχρι τώρα εισαγόταν από την Ουκρανία, το 90% κατευθυνόταν σε βιοκαύσιμο. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα, καθώς και η εγχώρια παραγωγή αυξάνει, θα υπάρχει επάρκεια. Επιπλέον, υπάρχουν υποκατάστατα, όπως το σογιέλαιο που παράγεται σε μεγάλη αφθονία στη Λατινική Αμερική και η ελαιοκράμβη που παράγεται και στην Ελλάδα.
Όλα τα παραπάνω θέματα αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.