Νικόλαος Ζούλλας: Γιατί ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας αποκλήρωσε τους δύο γιους του

1654

Ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας και συλλέκτης έργων τέχνης Νικόλαος Ζούλλας που απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών τον περασμένο Δεκέμβριο, αποκλήρωσε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, όπως αποκαλύφθηκε κατά το άνοιγμα της διαθήκης του.

Σε άρθρο της η New York Post αναφέρει ότι ο Ζούλλας, με περιουσία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που συνήθιζε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, πέθανε την εβδομάδα των Χριστουγέννων του 2021, αφήνοντας πίσω του πέντε παιδιά από δύο γάμους.

Ο Ζούλλας διηύθυνε την ναυτιλιακή του επιχείρηση, Norland Shipping & Trading Corp. και ήταν μέλος σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια στο Χάρβαρντ αλλά και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Άφησε τα πάντα στη δεύτερη σύζυγό του, Σούζαν Μπέιτς, και τίποτα στην πρώτη σύζυγο του Μαριάννα Ζούλλα, σύμφωνα με την διαθήκη του, που κατατέθηκε τον Μάρτιο στο δικαστήριο του Μανχάταν.

«Μετά από ώριμη σκέψη, αποφάσισα να μην αφήσω τίποτα στους γιους μου, Αλέξη Ζούλλα και Σοφοκλή Ζούλλα» ανέφερε στην διαθήκη του, την οποία συνέταξε το 2018. Πρόκειται για τους δύο γιους του εφοπλιστή από τον πρώτο του γάμο και μάλιστα με τον έναν βρέθηκε σε δικαστική διαμάχη για ένα πίνακα του Μονέ αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αλέξης Ζούλλας (δεξιά)
Αλέξης Ζούλλας (δεξιά)

Από τον δεύτερο γάμο, με την Μπέιτς, απέκτησε τρία παιδιά, τα οποία σύμφωνα με τη διαθήκη θα φροντίσει οικονομικά η μητέρα τους.

Η περιουσία του Νικόλαου Ζούλλα περιλαμβάνει ακίνητα, ιδιωτικές εταιρίες και συλλογές έργων τέχνης.

Οι τεταμένες σχέσεις και ο πίνακας του Μονέ

Τα δύο αδέλφια, Αλέξης και Σοφοκλής Ζούλλας, που είχαν αποχωρήσει από την ναυτιλιακή του πατέρα τους και αργότερα ίδρυσαν την Eagle Bulk Shipping, η οποία σήμερα έχει αξία 800 εκατομμυρίων δολαρίων – είχαν μια «εύθραυστη» ή «δύσκολη» σχέση με τον πατέρα τους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Οι διαφωνίες ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Σοφοκλής εγκατέλειψε την Norland για να ιδρύσει την δική του εταιρεία.

Σοφοκλής Ζούλλας
Σοφοκλής Ζούλλας

Τα δύο αδέρφια προσέγγισαν τον πατέρα τους στον γάμο του Αλέξη το 2007, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συλλογή  έργων τέχνης, η οποία βρισκόταν τότε σε μια οικογενειακή αποθήκη στην Ελβετία.

Εκείνος τους απάντησε πως «θεώρησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού ήμασταν οικογένεια και με διαβεβαίωσε πως δε θα υπήρχαν διαφωνίες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα έργα τέχνης μας», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Όμως ο Ζούλλας φέρεται να μεταβίβασε έναν πίνακα του Μονέ στην Naxos Art Inc., μια δική του εταιρία του στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, έναντι 900.000 δολαρίων. Η Naxos σύντομα τον πούλησε μέσω του οίκου Christie’s για 3,9 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Ο πίνακας – «Sainte-Adresse» – βρίσκεται τώρα στη συλλογή της National Gallery of Art.

Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, με τον Σοφοκλή να υποστηρίζει ότι το έργο αυτό ήταν δώρο που έκανε προσωπικά στον ίδιο ο παππούς του, Σοφοκλής Ζούλλας, το 1995. «Ήμουν ο αγαπημένος του εγγονός», είπε στο δικαστήριο.

Παράλληλα ο Αλέξης υποστήριξε ότι ο πατέρας του φυγάδευσε και άλλα έργα τέχνης από την Ελβετία, μικρότερης αξίας από τον πίνακα του Μονέ. Και οι δύο υποθέσεις διευθετήθηκαν, σημειώνει η New York Post.

Τα ακίνητα του Ζούλλα

Ο Νικόλαος Ζούλλας ζούσε με την δεύτερη σύζυγό του Μπέιτς, σε ένα σπίτι αξίας 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Knickerbocker της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, η οικογένεια έχει στην κατοχή άλλα τέσσερα ακίνητα στο Σάουθαμπτον, συνολικής αξίας 24,6 εκατομμυρίων.

Η υπόθεση με τον πίνακα του Μονέ δεν είναι η πρώτη της οικογένειας Ζούλλα που έφτασε στα δικαστήρια.

Το 2016 ο Νικόλας Ζούλλας κατηγόρησε την τότε ερωμένη του ότι έκλεψε μία συλλογή «ερωτικών έργων» αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία είχε αποθηκεύσει σε ένα ακίνητο που της είχε παραχωρήσει στο Παλμ Μπιτς, σύμφωνα με το W Magazine.

Η οικογένεια, όπως αναφέρει η New York Post κατάγεται από τον Παναγιώτη Πανταλέων, τον θρυλικό Έλληνα εφοπλιστή του 19ου αιώνα.

Σε κοινή τους δήλωση οι Σοφοκλής και Αλέξης Zούλλας, ανέφεραν: «Θρηνούμε την απώλεια του πατέρα μας που έζησε μια εκπληκτική και πολύπλοκη ζωή. Ενώ τον σεβόμασταν και τον αγαπούσαμε, δε συμφωνούμε με πολλές από τις επιλογές του, ιδιαίτερα αυτές που έκανε αργότερα στη ζωή του, όταν δυστυχώς βρισκόταν σε κατάσταση παρακμής».

Ο δικηγόρος που χειρίζεται την περιουσία του Ζούλλα αλλά και η τελευταία σύζυγός του, Μπέιτς, δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις