Το Τατόι στα «χνάρια» του Dumfries House

123

Η ξενάγηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στον Οίκο των Ντάμφρις στην Σκωτία από τον ίδιο τον Πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας δεν είναι μια απλή περιήγηση ενός ηγέτη σε ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα. Ο Οίκος των Ντάμφρις, ο οποίος στέκεται στο Έιρσάιρ της Σκωτίας από το 1700, αποτελεί πρότυπο για να φτιάξουμε κι εμείς τα δικά μας Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι.

Τατόι όπως Dumfries House;

Η ανάπτυξη του Dumfries House είναι εντυπωσιακή και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγέννησης, με γνώμονα την πολιτιστική κληρονομιά.

Το Dumfries House, διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς. Αυτό σημαίνει, ότι μετά την αναπαλαίωσή του αποδόθηκε στο κοινό αλλά και δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας στην επιβαρυμένη από την ανεργία περιοχή.

Το σπίτι και το κτήμα είναι καταγεγραμμένα ως σημαντικές πτυχές της σκωτσέζικης κληρονομιάς και αποτελούν πλέον μια αυτάρκη επιχείρηση, καταφέρνοντας να είναι πόλος έλξης επισκεπτών, προσφέροντας υπηρεσίες και διαθέτοντας χώρους φιλοξενίας εκδηλώσεων, γάμων κλπ.

Που βρισκόμαστε με το Τατόι

Κονδύλι 75 εκατομμυρίων ευρώ διαθέτει η Ελλάδα για τα πρώην Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι.

Το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάστασή τους φτάνει έως την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Το δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτήρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές θα δοθούν 22. Επίσης, ετοιμάζεται η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες.

Το εγχείρημα έχει ως βασικό γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον, την ιστορία του κτήματος, αλλά και τις αρχές της οικονομικής βιωσιμότητας.

Δείτε αναπαράσταση του κτήματος Τατοΐου από ιδιώτη

Το Υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχει εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος, αποσκοπώντας στην πλήρη αναζωογόνηση της περιοχής και της τοπικής οικονομίας, «στρώνοντας» τον δρόμο για την υλοποίηση του μεγάλου εγχειρήματος.

Ποια είναι η πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πρώην βασιλικά κτήματα

Το σχέδιο υλοποίησης της αναδιάρθρωσης των πρώην βασιλικών κτημάτων, είναι ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού, το κτήμα πλέον θα αποτελείται από τέσσερα ξενοδοχεία ή ξενώνες, τρία εστιατόρια, τέσσερα καφέ ή αναψυκτήρια, καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ή αγροτικών προϊόντων και μουσειακούς εκπαιδευτικούς χώρους.  

Η νέα δόμηση στο κτήμα θα είναι 3.200 τ.μ., ωστόσο το πώς θα χωριστεί δεν είναι ακόμα σαφές. Πάντως όσον αφορά στη χρήση των υφιστάμενων κτιρίων η πρόταση στην οποία το ΥΠΠΟΑ έχει καταλήξει, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την μετατροπή του ανάκτορου σε μουσείο και το γειτονικό του κτίριο των μαγειρείων σε εκδοτήριο εισιτηρίων του μουσείου, με πωλητήριο και αναψυκτήριο.

Τα γραφεία διοίκησης του κτήματος θα φιλοξενηθούν στο υπασπιστήριο, κτίριο δυτικά των μαγειρείων, στην οικία φροντιστή και την αποθήκη της.

Στο ιπποστάσιο θα φιλοξενηθούν καφέ, πωλητήριο και χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ενώ και το διευθυντήριο, που κάηκε στην πυρκαγιά του καλοκαιριού, αποφασίστηκε να γίνει εστιατόριο με τοπικά προϊόντα. Σε εστιατόριο και καφέ προτείνεται να μετατραπεί και ο στάβλος Πλατάνου. 

Σε ξενοδοχεία θα μετατραπούν το κτίριο προσωπικού αλλά και το κτίριο των στρατώνων με χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων και εστιατόριο. Και το συγκρότημα των κτιρίων όπου σήμερα βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Περιλαμβάνει το κτίριο του ξενοδοχείου που προϋπήρχε, την οικία αξιωματικών, τον σταθμό χωροφυλακής, τα τρία κτίρια κατοικιών των εργατών, το εργαστήριο των εργατών και μια αποθήκη.

Στο χώρο του κτήματος και συγκεκριμένα στην οικία Στουρμ και το τηλεγραφείο θα φιλοξενούνται εκθέσεις επιμέρους θεματικών συλλογών με το έργο να εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Στο παλαιό Βουστάσιο θα φιλοξενηθεί έκθεση των αμαξών της τέως βασιλικής οικογένειας. Η μελέτη βιωσιμότητας είχε προτείνει να φιλοξενήσει εγκαταστάσεις έρευνας και startup επιχειρήσεων.

Στο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί και το έργο μετατροπής των δύο κτιρίων στάθμευσης με τις δύο οικίες των οδηγών σε έκθεση αυτοκινήτων. Επιπλέον η οικία του αρχικηπουρού, που βρίσκεται στο άκρο της ανακτορικής ενότητας, θα μετατραπεί σε κέντρο ελέγχου του κτήματος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η οικία δασοφύλακα σχεδιάζεται να γίνει κέντρο πληροφόρησης από τον Σύλλογο Φίλων του Τατοΐου, αφού λάβει πρώτα την έγκρισή του, ενώ στο δασονομείο θα μεταστεγαστεί το αστυνομικό τμήμα.

Το νέο βουστάσιο προτείνεται να γίνει χώρος έκθεσης αγροτικής παραγωγής, με οχήματα και εξοπλισμό που υπήρχε στο κτήμα. Στον όροφο θα δημιουργηθεί αναψυκτήριο και χώρος εκδηλώσεων. Στη μελέτη βιωσιμότητας είχε προταθεί να φιλοξενηθεί εκεί το μουσείο αμαξών και αυτοκινήτων. Το χοιροστάσιο θα γίνει πωλητήριο αναμνηστικών ειδών.

Έργο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ είναι το Βουτυροκομείο που θα γίνει Μουσείο και θα φιλοξενήσει επίσης ιατρείο, ενώ τα υπόλοιπα από τα 55 υφιστάμενα κτίρια θα λάβουν γεωργικές χρήσεις ή σχετιζόμενες με υπαίθριες δραστηριότητες χρήσεις, εξαιρουμένων βέβαια των κτιρίων του νεκροταφείου.

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις