Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022
στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας
Με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2022 τιμήθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από την αρχή των εχθροπραξιών οι ΓτΚ υποστηρίζουν τους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Ουκρανίας που διαφεύγουν από την χώρα τους ενώ μέχρι στιγμής η οργάνωση έχει παραδώσει περισσότερους από 70 τόνους ανθρωπιστικών ειδών. Η οργάνωση παραμένει στα ρουμανικά σύνορα με κινητή μονάδα υγείας, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και βασικές υπηρεσίες υγείας και πληροφορίες στους πρόσφυγες και όσους διαφεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές. Στην Ελλάδα, οι ΓτΚ παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλική βοήθεια και πληροφόρηση στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μας, ενώ μέσω των στεγαστικών τους προγραμμάτων και των Ανοικτών Πολυϊατρείων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας της υγείας παιδιών, γυναικών και χρόνιων ασθενών.
Η πρόεδρος των ΓτΚ Ελλάδα, κ. Χαρά Τζιουβάρα, ανέφερε σχετικά με τη βράβευση: «Αποδεχόμαστε αυτή τη βράβευση με μεγάλη χαρά για την αναγνώριση του έργου των ΓτΚ για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της προσφοράς φροντίδας και της αλληλεγγύης. Πάντα πιστοί στο όραμα της Οργάνωσης, συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σε όσους και όσες έχουν ανάγκη. Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αυτή την τιμητική διάκριση».
Την υποψηφιότητα των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας πρότεινε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη
Το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» έχει θεσμοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποτελεί αναγνώριση πρωτοβουλιών από άτομα ή οργανώσεις που ενθαρρύνουν την αμοιβαία κατανόηση και στενότερη σύγκλιση μεταξύ ανθρώπων στην ΕΕ, τη διασυνοριακή συνεργασία που οικοδομεί ισχυρότερο ευρωπαϊκό πνεύμα ή/και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Άτομα, ομάδες, ενώσεις ή οργανώσεις μπορούν να υποβάλουν ή να προτείνουν έργα προς βράβευση με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Προτάσεις έργων μπορεί να γίνουν και από τους βουλευτές του ΕΚ. Φέτος υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις από τις οποίες επελέγησαν 30 νικητές.
Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 17 συνολικά εθνικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία).
Είναι μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση με πρωταρχική αποστολή την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εμποδίων στην Υγεία. Λειτουργώντας αδιάλειπτα τα τελευταία 32 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας κατέχουν μια σημαντική θέση στη συνείδηση των πολιτών ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση που προάγει τα μηνύματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Με δεκάδες προγράμματα κοινωνικής αρωγής και ανάπτυξης, εκπαιδευμένοι γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την υποστήριξη και προστασία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και πληττόμενων πληθυσμών.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.
Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.