Σε ποια νησιώτικα σοκάκια… συχνάζει o κορονοϊός– «Σαρώνει» η Όμικρον 5

188

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 100.421 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, άλλους 314 θανάτους, ενώ 120 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι λόγω του κοροναϊού. Η παραλλαγή που «σαρώνει» στην Ελλάδα είναι η Όμικρον 5 με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δειγματοληπτικούς ελέγχους να φτάνουν συνολικά στο 60%.

Πιο συγκεκριμένα, από 58.682 αλληλουχηθέντα δείγματα (57.953 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 729 από εισαγόμενα).

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία (Ν=53.368) ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 28 του 2022 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 8, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 29-30. Στο Διάγραμμα 9 απεικονίζεται η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας εμφάνισης των υποπαραλλαγών του στελέχους Όμικρον.

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 31 Ιουλίου 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 60,0%, ακολουθούμενο από το BA.2 με ποσοστό 26,0% (Πίνακας 3).

Όσον αφορά τις υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον Πίνακα 4.

Στο διάγραμμα 10 βλέπουμε τη σχετική συχνότητα αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, ανά 15νθήμερο, από την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS CoV-2 (Ιανουάριος 2021) έως 31/07/2022.

Οι σχετικοί πίνακες του ΕΟΔΥ

Πώς να προστατέψουμε την ψυχική και σωματική υγεία μας όσο νοσούμε

Πολλοί είναι εκείνοι που θα περάσουν καλοκαίρι με Covid-19. Το άγχος μετά από ένα θετικό τεστ είναι φυσικό να υπάρχει. Ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πώς μπορούμε να προστατέψουμε την ψυχική και σωματική υγεία μας όσο νοσούμε.

Η φυσιοθεραπεύτρια Αλάνα Μουρίχι μίλησε στην αυστραλιανή Vogue και έδωσε τρεις βασικές συμβουλές υπογραμμίζοντας ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, αλλά και πως σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δεν θα πρέπει να επιχειρήσεις οποιαδήποτε άσκηση, αλλά αντίθετα να συμβουλευτείς τον προσωπικό σου γιατρό.

1. Ήπιες ασκήσεις που μπορούν να γίνουν και στο σπίτι

Όπως αναφέρει η Μουρίχι, η παρατεταμένη αδράνεια μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στα όργανα και τους μύες σου, προκαλώντας συμπτώματα όπως η κόπωση.

Ένα ήπιο περπάτημα στο σπίτι ή τον κήπο θα σου πρόσφερε αρκετό καθαρό αέρα και βιταμίνη D. Αλλά ακόμη και από τον καναπέ ή το κρεβάτι σου, θα μπορούσες να βελτιώσεις τα επίπεδα οξυγόνου σου παίρνοντας βαθιές αναπνοές σε τέσσερις χρόνους. Για συγκεκριμένο διάστημα, εξίσου θα βοηθήσει και η κάθετη στάση σώματος.

2. Καλό φαγητό και σωστή ενυδάτωση

Όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει έναν ιό, αρκετές φορές δεν ενυδατώνεται σωστά λόγω έλλειψης όρεξης αλλά και ενέργειας για την προετοιμασία ενός γεύματος. Ωστόσο, η επαρκής ενυδάτωση και η σωστή διατροφή είναι κρίσιμες για τον χρόνο ανάρρωσης αλλά και τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Σε αυτό θα βοηθήσουν οι ηλεκτρολύτες, οι βιταμίνες C, D αλλά και ο ψευδάργυρος που βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με την Μουρίχι, ένα λίτρο νερό πριν το μεσημέρι και ένα ακόμη καθ’ όλη την υπόλοιπη μέρα εξασφαλίζουν την ενυδάτωσή σου, όπως αναφέρουν έρευνες.

3. Τρόποι να μειώσουμε το στρες

Ακόμη και εάν ανήκεις σε εκείνο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν αγχώνονται για την έκβαση της υγείας τους, η αναγκαστική απομόνωση επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία σου και αυξάνει το στρες.

Για κάποιες μέρες θα πρέπει να αποχωριστείς τη ρουτίνα σου, την άθληση, την εργασία σου. Αντί για αυτά θα μπορούσες να κάνεις πράγματα που ανέβαλες λόγω της καθημερινότητάς σου, είτε είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο, να αφιερώσεις κάποια λεπτά στον διαλογισμό ή να δεις μια ταινία.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις