Εκτός φυλακής βρέθηκε ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την «κλοπή του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη, όπως αποκάλεσαν πριν από 10 χρόνια την κλοπή του πίνακα του Πικάσο.
«Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου»
Ο Γιώργος Σαρματζόπουλος, δηλώνοντας τη μεταμέλειά του, αποκάλυψε το σχέδιο που είχε θέσει τότε σε εφαρμογή. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως «ό,τι συνέβη οφείλεται στην αγάπη του για την τέχνη. Κάθε άνθρωπος στη ζωή του μπορεί να κάνει λάθος. Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου».
Ο Σαρματζόπουλος δήλωσε ότι η ιδέα να κλέψει τους πίνακες του μπήκε στο μυαλό το 2010. «Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μία ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια του μια γυψοσανίδα. Άμα έχεις δει και ταινίες κάλλιστα μπορείς να το κάνεις». Όπως είπε είχε διαβάσει την πολύ αναλυτική έκθεση για τα μέτρα ασφαλείας της Πινακοθήκης του κ. Ρακιτζή, πριν από 9,5 χρόνια.
Ήταν το 2012 όταν ο Σαρματζόπουλος είχε παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας της εθνικής πινακοθήκης και είχε κλέψει τρία έργα. Το «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Picasso στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το οποίο φιλοτέχνησε το 1939 (δωρεά του καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στην Κατοχή), το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν, και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).