Γράφει Φρίξος Δρακοντίδης
Η λεπτομερής περιγραφή του ξυλοδαρμού του επιχειρηματία Θεόδωρου Κουσαθανά, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Poseidon» στη Μύκονο, είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Οπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, την οποία κατέθεσαν οι νομικοί εκπρόσωποί του, ο Κουσαθανάς βρέθηκε να πρωταγωνιστεί άθελά του σε μια υπόθεση που συντάραξε τη Μύκονο στις αρχές του καλοκαιριού, κυρίως λόγω των μαφιόζικων μεθόδων που χρησιμοποίησε ο δράστης, για να εντοπίσει και να χτυπήσει με βάναυσο τρόπο στο κεφάλι τον επιχειρηματία.
Για το βίαιο περιστατικό συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος όμως σχεδόν αμέσως αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, έως ότου κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Αντιθέτως, οι νομικοί εκπρόσωποι του ξενοδοχείου «Poseidon» κάνουν λόγο για απόπειρα ανθρωποκτονίας -μολονότι αποφεύγουν να συνδέσουν το αποτρόπαιο αυτό συμβάν με την αντιδικία μεταξύ των δύο τουριστικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, στη μήνυση αναφέρεται ότι, «παρά την προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, το “Bagatelle”, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαφορία, συνέχισε να κάνει χρήση μουσικής, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους, τις λοιπές επιχειρήσεις και τους πελάτες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ηρεμήσουν από την υπερβολική ένταση της μουσικής».
«Προς απόδειξη του ισχυρισμού μας» λένε οι εκπρόσωποι του «Poseidon Hotel», «προσκομίζεται καταγεγραμμένο υλικό (βίντεο), το οποίο ηχογραφούνταν καθημερινώς, με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες ημέρες μετά τη 10η Ιουνίου. Εκείνο το διάστημα, έγινε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του εκπροσώπου μας και προέδρου της εταιρείας μας, Θεόδωρου Κουσαθανά, γεγονός που μας οδήγησε σε κατάσταση σοκ, αφού είναι γνωστό ότι ο Θεόδωρος Κουσαθανάς είναι ένας απόλυτα φιλήσυχος άνθρωπος, ήπιων τόνων, οικογενειάρχης, που δεν έχει έως σήμερα δημιουργήσει αντιδικίες».
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της βίντεο, στο οποίο διακρίνεται ο φερόμενος ως δράστης να έχει στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του επιχειρηματία, περιμένοντάς τον για περισσότερη από μία ώρα να κατέβει, ώστε να εκτελέσει την αποστολή του. Ο μαυροφορεμένος άνδρας ακολούθησε με το αυτοκίνητό του τον Θοδωρή Κουσαθανά και προκάλεσε τροχαίο ατύχημα, προκειμένου να τον αναγκάσει να σταματήσει και να βγει από το όχημά του. Ο κακοποιός τον πλησίασε και κατάφερε χτυπήματα στο κεφάλι του με μια πτυσσόμενη σιδερόβεργα, με αποτέλεσμα ο κ. Κουσαθανάς να σωριαστεί στην άσφαλτο.
O ανελέητος πόλεμος
Η διαμάχη ανάμεσα στο «Poseidon» και το «Bagatelle» άρχισε να παίρνει διαστάσεις φέτος το καλοκαίρι, όταν η φημισμένη διεθνώς αλυσίδα εστίασης αποφάσισε να επενδύσει στη Μύκονο. Σε ένα ειδυλλιακό σημείο στη Χώρα του νησιού, με θέα στο Αιγαίο και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Δήλου, οι Γάλλοι επενδυτές δημιούργησαν έναν μικρό παράδεισο προσιτής πολυτέλειας και ταυτόχρονα έναν πόλο έλξης για πλούσιους και διάσημους. Το «Bagatelle» της Μυκόνου είναι ένα κοσμοπολίτικο εστιατόριο ολοήμερης διασκέδασης, με δυνατότητα να εξυπηρετεί καθημερινά 1.000 άτομα κατά τους θερινούς μήνες, από τους οποίους οι 300 μπορούν να είναι καθήμενοι. Μάλιστα, οι πελάτες του έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το εστιατόριο είτε οδικώς είτε διά θαλάσσης, καθώς έχει προβλεφθεί πλωτή εξέδρα, στην οποία δένουν τα σκάφη αναψυχής των VIP.
Ωστόσο, η εγκατάσταση του «Bagatelle» στη Μύκονο και η έναρξη λειτουργίας του μόνο ειδυλλιακή δεν αποδείχτηκε. Διότι, εκτός από τον ισχυρό ανταγωνισμό, δίπλα στο εστιατόριο λειτουργούν εδώ και χρόνια ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες κάθε άλλο παρά θετικά είδαν την προοπτική να γειτνιάσουν με μια επιχείρηση εστίασης και διασκέδασης τύπου «Bagatelle». Η πρώτη επιχείρηση που κινήθηκε εναντίον του «Bagatelle» ήταν η Ποσειδών Α.Ε. Τον Μάιο του 2022 το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή κατά του «Bagatelle», αναστέλλοντας μερικώς την άδεια λειτουργίας του, επιβάλλοντας ταυτόχρονα την ολοκληρωτική απαγόρευση αναπαραγωγής μουσικής. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στις καταγγελίες τους οι νομικοί εκπρόσωποι της Ποσειδών Α.Ε., «η όχληση από τη λειτουργία του εν λόγω κέντρου διασκέδασης είναι τεράστια -και μόνο λόγω της παρουσίας 1.000 ατόμων που συνωστίζονται, συνομιλούν μεταξύ τους φωνασκώντας (δεδομένης μάλιστα της δυνατής μουσικής), τραγουδούν, διασκεδάζουν και παρεκτρέπονται».
Γι’ αυτές ακριβώς τις άδειες, το ξενοδοχείο «Poseidon» προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 συζητήθηκε η αίτηση αναστολής, οπότε πλέον εκκρεμεί η δικαστική απόφαση. Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ κατά της λειτουργίας του «Bagatelle», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διαμαρτυρίες και από γειτονικές μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι βλάπτονται από τη λειτουργία του «Bagatelle».
Πάντα κατά τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της ξενοδοχειακής επιχείρησης Ποσειδών Α.Ε., το «Bagatelle» λειτουργεί παράνομα, προκαλώντας τεράστια ζημιά στις επιχειρήσεις και το περιβάλλον και ως εκ τούτου ο Δήμος Μυκόνου όφειλε να έχει ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας και να σφραγίσει το κατάστημα. «Αντί αυτού και παρά τις πολλές καταγγελίες και ενημερώσεις από την ξενοδοχειακή επιχείρηση προς τον Δήμο Μυκόνου, ο δήμος μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια» αναφέρει η ενάγουσα πλευρά, τονίζοντας ότι «αντιθέτως, ο Δήμος Μυκόνου χορήγησε παράταση του ωραρίου λειτουργίας του “Bagatelle”, γεγονός που όξυνε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο επιχειρήσεων και επιβάρυνε την κατάσταση στην περιοχή». Αυτά υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι της Ποσειδών Α.Ε., οι οποίοι κατέθεσαν, επιπλέον, μήνυση κατά του Δήμου Μυκόνου για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με τη λειτουργία του εστιατορίου-μπαρ «Bagatelle», χωρίς να παραλείψουν την κοινοποίησή της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Το protothema.gr επικοινώνησε με τον κ. Ασημομύτη, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ακινήτου στη θέση Βίδα, στην περιοχή Φάμπρικα Μυκόνου, το οποίο έχει μισθώσει η εταιρεία Be Mykonos, υπό την αιγίδα της οποίας άνοιξε το εστιατόριο-μπαρ εφέτος τον Ιούνιο. Ο κ. Ασημομύτης διευκρινίζει ότι το «Bagatelle» έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και συγκεκριμένα: από τον ΥΔΟΜ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στις 29.06.2021, όπου πήρε έγκριση χρήσης γης για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος/εστιατόριο, από το ΚΕΣΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) στις 26.11.2021, από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων στις 21.01.2022, όπου πήρε την έγκριση για την αλλαγή χρήσης από οικία σε Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος/εστιατόριο, και από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Τήνου στις 22.02.2022.
«Με βάση τα παραπάνω, τα οποία προκύπτουν από ορθές και σύννομες ενέργειες, καταλήγουμε εύλογα στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται σε καμία των περιπτώσεων Τουριστικό Κατάλυμα, οπότε και όλες οι ενέργειες προσφυγών και ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του ακινήτου και της επιχείρησης δεν έχουν κάποια βάση. Οι αυτουργοί της δικαστικής επίθεσης και των μηνύσεων που δέχεται το ακίνητο και η επιχείρηση είναι οι ιδιοκτήτες του όμορου ακινήτου. Ενός ακινήτου όπου έχει καταγραφεί σωρεία αυθαιρεσιών και έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ τόσο στους ιδίους όσο και σε συγγενείς αυτών. Ως είναι λογικό, έχει ήδη κινηθεί νομικά ο δικηγόρος μας και έχουν κατατεθεί αγωγές για διαφυγόντα κέρδη από τη στιγμή που οι καταγγελίες δεν ευσταθούν και οι απαντήσεις έχουν δοθεί αρμόδια» καταλήγει ο κ. Ασημομύτης.
Το μεγάλο «πάρτι»
Η κόντρα της Ποσειδών Α.Ε. και του «Bagatelle» είναι ενδεικτική του τι επικρατεί στη Μύκονο. Η φετινή τουριστική σεζόν στο νησί τα είχε όλα -και από την καλή και από την ανάποδη: γεμάτα ξενοδοχεία και βίλες, αλλά ταυτόχρονα κλοπές και συλλήψεις, τρομερό ανταγωνισμό μεταξύ των καταστημάτων εστίασης και, παραδόξως, αρκετή γκρίνια από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους τουλάχιστον, δεν πέτυχαν τελικώς τα κέρδη που είχαν υπολογίσει.
Ειδικά όσον αφορά στη διασκέδαση, ο πόλεμος ήταν αδυσώπητος. Εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ… ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια το φετινό καλοκαίρι, οπουδήποτε, είτε μέσα από την καυτή μυκονιάτικη άμμο στις παραλίες είτε μέσα από τη μυκονιάτικη πέτρα, αποβλέποντας σε ένα κομμάτι της πίτας των εκατομμυρίων ευρώ. Για κάθε τουρίστα που είχε τη δυνατότητα να ξοδέψει μερικές χιλιάδες ευρώ στις επώνυμες μπουτίκ του παραθαλάσσιου εμπορικού κέντρου στην Ψαρού, αντιστοιχούσε υποτίθεται και ένα μπιτς μπαρ-εστιατόριο ή εστιατόριο-κλαμπ αντίστοιχης αισθητικής και τιμοκαταλόγου.
Παρ’ όλα αυτά, το φόντο αυτής της… υποτίθεται ξέφρενης ευμάρειας, ήταν μέρος μιας μάλλον παραπλανητικής εικόνας. Πίσω από τη βιτρίνα εξελίσσονταν (και εξακολουθούν να μαίνονται) σφοδρές κόντρες σχεδόν ανάμεσα σε όλους. Ενας άγνωστος πόλεμος για την αμφισβήτηση της νομιμότητας μερικών από τις επιχειρήσεις, οι οποίες διεκδικούν μερίδιο από τον τζίρο που κάνουν στη Μύκονο, ιδιαίτερα οι επισκέπτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας.
Και κάπου μέσα στο μεγάλο πάρτι του φετινού καλοκαιριού η κατάσταση εκτροχιάστηκε. Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς: Από τις καταδρομικές επιχειρήσεις για να απαλλαγεί η Μύκονος από τους μπράβους και τα λοιπά κακοποιά στοιχεία που τη λυμαίνονται ή από τη βροχή καταγγελιών για αυθαιρεσίες και κάθε λογής παρανομίες; Οπως και να ‘χει, η αλήθεια είναι ότι στη Μύκονο φέτος διακινήθηκαν αστρονομικά χρηματικά ποσά και οι επενδυτές ανέμεναν αντιστοίχως μεγάλες εισπράξεις για να κάνουν απόσβεση.
Κι όσο αυτές οι εισπράξεις δεν έρχονταν, τόσο ο εκνευρισμός και το άγχος τους κυρίευε, με αποτέλεσμα να καταλήξουν να αλληλοκαρφώνονται στις πολεοδομίες και τα αστυνομικά τμήματα, χρησιμοποιώντας, καθόλου σπάνια, κάθε είδους μέσα, ακόμη και αθέμιτα.