Γιώργος Νίκας: Οι business ενός πλούσιου γόνου που χάνει σε πλειστηριασμό το πατρικό του σπίτι στη Στησιχόρου

Μυθιστόρημα το lifestory του γνωστού επιχειρηματία με το βαρύ οικογενειακό όνομα - Ο επιφανής γάμος και το διαζύγιο, η αλυσίδα εστιατορίων στις ΗΠΑ, η εμπλοκή σε χρηματιστηριακό σκάνδαλο, το άνοιγμα στα φωτοβολταϊκά και το πατρικό κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο που βγαίνει στο σφυρί

484

Γράφει ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Η διαδρομή του, προσωπική και επιχειρηματική, έχει… απ’ όλα, σαν ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα. Πλούσια καταγωγή, αυτονόμηση από τον πληθωρικό και χαρισματικό πατέρα, άνοιγμα στις business από νεαρή ηλικία, επιφανή γάμο και διαζύγιο, κυνήγι του αμερικάνικου ονείρου που κατέληξε εφιάλτης για άλλους, επιστροφή στα πάτρια εδάφη, νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα, ακόμη και πλειστηριασμούς ακινήτων δίπλα στα Ανάκτορα. Ο λόγος για τον Γιώργο Νίκα που κατάφερε να πορευτεί σε μεγάλο βαθμό μιλώντας μέσα από τις κατά καιρούς δουλειές του και τις πράξεις του, αλλά και προκαλώντας ακόμη και… θύελλες.

Ο γόνος της γνωστής και πλούσιας οικογένειας που ταύτισε το όνομά της με τον εγχώριο κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας δεν φαίνεται να είχε ποτέ στο μυαλό του ότι ο προορισμός του θα ήταν να διαδεχθεί τον πατέρα του στον θώκο των family business. Πιστεύοντας, προφανώς, στο οργουελικό απόφθεγμα πως «κάθε γενιά φαντάζεται ότι είναι πιο έξυπνη από τη γενιά που πέρασε και πιο σοφή από τη γενιά που ακολουθεί» φρόντισε από νωρίς να ανοίξει τη δική του περπατησιά στον στίβο του επιχειρείν. Μια περπατησιά, πάντως, που χρόνια τώρα καλύπτεται και από μια σχετική αχλή μυστηρίου…

Ετσι, σε ηλικία μόλις 24 ετών, λίγο μετά την αποφοίτησή του από την ΑΣΟΕΕ, όταν το ημερολόγιο έγραφε 1989, με όπλο το βαρύ όνομα και φυσικά την άνεση της κεκτημένης, μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, αποφάσισε να πειραματιστεί στον συγγενή χώρο της εστίασης φέρνοντας στην Ελλάδα την αλυσίδα fast food Wendy’s. Ενα εγχείρημα που ξεκίνησε με επιτυχία, κατάφερε να σταθεί για πάνω από μία δεκαετία απέναντι στον leader της αγοράς, την Goody’s, αλλά τελικά κατέρρευσε οδηγώντας στην αποχώρηση του brand από τη χώρα μας.

Το δεύτερο επιχειρηματικό του ορόσημο ήταν το 1994, καθώς πολλοί του αποδίδουν την έλευση στη χώρα μας της αλυσίδας Haagen Dazs με τα παγωτά που καθιερώθηκαν στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών. Η φίρμα, που λειτουργεί υπό τη σκέπη της General Mills Ελλάς, παρά τις αναταράξεις, τις περικοπές και τις αναπροσαρμογές στο δίκτυο των καταστημάτων, παραμένει εντός μάχης.

Το φιλόδοξο βλέμμα του Γιώργου Νίκα, όμως, δεν περιοριζόταν εντός συνόρων, αλλά ήταν στραμμένο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου είχε χτίσει ήδη κάποιες πολύτιμες διασυνδέσεις. Οπως λέγεται μάλιστα, ήταν εκείνος που κόμισε την πρόταση Αμερικανών επενδυτών για την εξαγορά της οικογενειακής αλλαντοβιομηχανίας με τίμημα 150 εκατ. ευρώ, η οποία όμως προσέκρουσε στην άρνηση του Παναγιώτη Νίκα. Μια απόφαση για την οποία ο «πατριάρχης της αλλαντοβιομηχανίας» μάλλον μετάνιωσε, καθώς λίγο αργότερα, το 2003, αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία του αντί μόλις 60 εκατ. ευρώ στην Global Finance του Αγγελου Πλακόπητα.

Ο γάμος και το άνοιγμα στην Αμερική

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Νίκας αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και στην προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε τη Μιράντα Πατέρα, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, αλλά μετά από αρκετά χρόνια έγγαμου βίου αποφάσισαν να βάλουν τίτλους τέλους στην κοινή τους πορεία. Το επόμενο επιχειρηματικό ορόσημο ήρθε το 2007 όταν μαζί με τον Νίκο Λούτσα προχώρησε στην ίδρυση της Μέγας Γύρος, που έστησε παραγωγικές μονάδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Η επιτυχία ήταν μεγάλη, η εταιρεία ισχυροποιήθηκε και διεθνοποιήθηκε ως Megas Yeeros, με αξιοσημείωτες επιδόσεις τόσο στα κανάλια της λιανικής (σούπερ μάρκετ) όσο και σε αυτό του HoReCa. Ο Γιώργος Νίκας, όμως, αποχώρησε και από αυτό το «παιδί» του, τραβώντας για μία ακόμη φορά τον δικό του δρόμο.

Η συνέχεια θα γραφτεί πλέον επί αμερικανικού εδάφους που πάντα του ασκούσε μια ιδιαίτερη έλξη. Ηταν μια εποχή που όσοι τον γνώριζαν αποκόμιζαν την εντύπωση ότι θέλει να κόψει τους δεσμούς με την Ελλάδα και να κυνηγήσει το αμερικάνικο όνειρο. Ετσι, αφού έβαλε πωλητήριο στην εμβληματική βίλα της Σαρωνίδας, για την οποία λεγόταν ότι ζητούσε 11 εκατ. ευρώ και τελικά φέρεται να πουλήθηκε για κάτω από 4 εκατ., μετακόμισε οριστικά στη Νέα Υόρκη οργανώνοντας τα επόμενα σχέδιά του από το luxury διαμέρισμά του στη χλιδάτη 5η Λεωφόρο.

Εκεί το 2009 έστησε την GRK Fresh Greek, μια εταιρεία με έδρα το Μανχάταν που είχε ως βασικό concept το λανσάρισμα της ελληνικής κουζίνας με επίκεντρο τον γύρο. Χρειάστηκαν τρία χρόνια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 που άνοιξε το πρώτο κατάστημα στη Νέα Υόρκη. Το εγχείρημα δικαιώθηκε αρχικά καθώς η GRK Fresh Greek έφτασε να διαθέτει εννέα καταστήματα, σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Ντόχα και Ντουμπάι, εκ των οποίων όμως σήμερα φαίνεται να λειτουργούν μόλις τρία (ένα στη Νέα Υόρκη και δύο στην Ουάσινγκτον), ενώ τα υπόλοιπα έχουν κατεβάσει ρολά. Ο Γιώργος Νίκας, όμως, δεν έμεινε μόνο στο φαγητό, καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει και άλλου είδους δραστηριότητες. Ολα πήγαιναν ρολόι μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 2019, όταν οι «Irish Times» και μετά το Bloomberg έβγαλαν στον αέρα την υπόθεση του insider trading, παρομοιάζοντάς τη με τη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή «Ocean’s 11».

«Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι σαν το καστ από ταινία όπως το “Ocean’s 11”: Ενας Ελληνας με αλυσίδα εστιατορίων στο Μανχάταν, ο γόνος μέλους Δ.Σ. μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, ένας χρηματιστής με πάθος για το πόκερ στο Μονακό, ένας αντιπρόεδρος της Goldman Sachs και ένα ζευγάρι συμβούλων επενδύσεων», ανέφεραν τα Μέσα. Εκτοτε άρχισε με θυελλώδεις ρυθμούς να ξετυλίγεται η δράση ενός κυκλώματος που αποκόμιζε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων παίζοντας με την εσωτερική πληροφόρηση για συγκεκριμένες εταιρείες και μετοχές. Μετά από λίγες ώρες ήρθε η παραίτηση του Γιώργου Νίκα από τη θέση του προέδρου της Αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, η οποία καιρό πριν είχε περάσει στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Ακολούθησαν αποκαλύψεις με λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος, συλλήψεις και άλλα που παραπέμπουν σε σκηνές φιλμ νουάρ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις ΗΠΑ, ο Γιώργος Νίκας κατηγορείται για συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας διεθνές δίκτυο ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών από το 2012 έως το 2017, όταν και φέρεται να λάμβανε πληροφορίες για πιθανές εξαγορές εταιρειών. Στην υπόθεση ενεπλάκη και φυλακίστηκε επί μήνες ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του εκλιπόντος Αθανάσιου Λαβίδα της Lavipharm, κατηγορούμενος για προσπάθεια κλοπής πληροφοριών από τον πατέρα του που ήταν μέλος του Δ.Σ. της φαρμακευτικής Ariad Pharmaceuticals έως το 2016. Η Ariad εξαγοράστηκε από την Takeda Pharmaceutical αντί 4,66 δισ. δολαρίων έναν χρόνο μετά.
Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, ο Γιώργος Νίκας ξεκίνησε να λειτουργεί ως trader με εσωτερική πληροφόρηση από το 2010 και φέρεται να εμπλέκεται σε πάνω από 10 περιπτώσεις.

Είναι, όμως, και ο μόνος που κατάφερε να διαφύγει έγκαιρα από τις ΗΠΑ, με τις αρμόδιες αρχές να δεσμεύουν περιουσιακά του στοιχεία και να τον αναζητούν. Ακολούθησε η επιστροφή στην Ελλάδα και η σιωπή του για τα γεγονότα της Αμερικής, με μόνη δημόσια αντίδρασή του μέχρι τώρα τη δήλωση που έκανε στο «ΘΕΜΑ» στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, αναφέροντας ότι «η τοποθέτησή μου απέναντι στις φερόμενες κατηγορίες θα γίνει άμεσα και θα τεκμηριωθεί κατά τρόπο σαφή όταν και όπου χρειάζεται»…

Αυτός που πλήρωσε τη νύφη βαρύτερα από οποιονδήποτε άλλον ήταν ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος πλέον μετά από αυτή την άγρια περιπέτεια βρίσκεται στην Ελλάδα, έχοντας αναλάβει το τιμόνι της Lavipharm. Οπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, όχι μόνο έχει διακόψει κάθε επαφή με τον Γιώργο Νίκα, αλλά και πνέει μένεα εναντίον του.

Το ποντάρισμα στις ΑΠΕ

Για εκείνον πάντως η επιστροφή στην Ελλάδα σήμανε και το back to business. Αν και λίγα πράγματα είναι γνωστά γύρω από τις τωρινές επιχειρηματικές του δραστηριότητες, το σίγουρο είναι ότι αυτές περιλαμβάνουν και τις πολλά υποσχόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με δύο συνεταίρους, τον Ιούνιο του 2020 ίδρυσε την Icon Energy ΙΚΕ.

Οι κεφαλαιακές εισφορές των εταίρων, αξίας 5.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστο, καλύφθηκαν, με τον Γιώργο Νίκα να κατέχει ποσοστό 70%, τον Βασίλη Λαζαρίδη ποσοστό 15% και τον Θεόφιλο Τζιώτη ποσοστό 15%.

Ο Θεόφιλος Τζιώτης, που έχει οριστεί και διαχειριστής της εταιρείας, είναι γνωστός κτηματομεσίτης και αδελφός του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη που κάποτε διεκδίκησε, ανεπιτυχώς, την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον δημαρχιακό θώκο της Βουλιαγμένης. Τους τρεις συνεταίρους, τουλάχιστον με βάση τις δηλωμένες ως κατοικίες τους, τους ένωνε εκτός από την εταιρεία και η προτίμησή τους προς το πάντα αριστοκρατικό Κολωνάκι, και μάλιστα την καρδιά του, όπως αυτή οριοθετείται από τις οδούς Λυκείου, Μουρούζη και πλατείας Δεξαμενής.

Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με την πράξη σύστασης, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εργασίες προετοιμασίας εργοταξίων κατασκευαστικών έργων, το χονδρικό εμπόριο φωτοβολταϊκών στοιχείων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, οι υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης, οι υπηρεσίες μηχανικών για ενεργειακά έργα, η κατασκευή φωτοβολταϊκών κυττάρων, καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται από διαφημιστικά γραφεία.

Στις 30 Ιουνίου του 2021 η Icon Energy εξασφάλισε από τη ΡΑΕ δύο βεβαιώσεις παραγωγού για δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 220 MW, τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή της Βοιωτίας, και ειδικότερα στη θέση Σούλα της κτηματικής περιφέρειας Αγίων Θεοδώρων Θηβών.

Η μία βεβαίωση παραγωγού αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 120 MW, ενώ η δεύτερη αντίστοιχο σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 100 MW. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα πολύ μεγάλο και οικονομικά απαιτητικό έργο. Η ενασχόληση του Γιώργου Νίκα με την αγορά των ΑΠΕ μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η πράσινη ενέργεια προσελκύει στην Ελλάδα διεθνείς κολοσσούς και τεράστιες επενδύσεις. Αλλωστε, λόγω της αγάπης του για τον Παναθηναϊκό πάντα τον κέντριζε οτιδήποτε πράσινο.

Ο πλειστηριασμός για τη Δίρφυς

Τον Οκτώβριο του 2021, όμως, η οικογένεια Νίκα ήρθε αντιμέτωπη με το πρώτο σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το ποσοστό της Νίκας Συμμετοχών στην εταιρεία εμφιάλωσης νερών και αναψυκτικών Δίρφυς.

Η Νίκας Συμμετοχών ήταν ένα από τα πολλά επιχειρηματικά εγχειρήματα του εμβληματικού αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα. Την εταιρεία holding την ίδρυσε προκειμένου να στεγάσει τις συμμετοχές του σε διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Δίρφυς με τα εμφιαλωμένα νερά, η Οικοφάρμα Πελοποννήσου, η Δρόμων Α.Ε., η Αλέα ΑΒΕ, η Λακωνική Τροφίμων.

Οι συμμετοχές αυτές είχαν συνολική αξία κτήσης περί τα 8,9 εκατ. ευρώ και η σημαντικότερη ήταν στη Δίρφυς, που εξαγοράστηκε από τη Νίκας Συμμετοχών το 2007. Στον πλειστηριασμό που έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 2021 με επισπεύδουσα την Intrum βγήκε μετοχικό πακέτο 42% μετά από κατάσχεση για χρέη 1,6 εκατ. ευρώ, με τιμή εκκίνησης τα 766.427 ευρώ, το οποίο αποκτήθηκε από τη Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.Το σφυρί απεικονίζει την οικονομική κατάσταση της Νίκας Συμμετοχών, που με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021 κουβάλαγε συσσωρευμένες ζημίες ύψους 8,2 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 εκατ. αφορούν τραπεζικά δάνεια.

Η Νίκας Συμμετοχών (έτερη δραστηριότητα από την Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ) ιδρύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2004 και στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο υπήρχαν τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι: ο Παναγιώτης Νίκας ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η σύζυγός του Αλεξάνδρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, ο γιος του Γιώργος Νίκας, επίσης διευθύνων σύμβουλος, ενώ μέλη ήταν η τότε σύζυγός του υιού Νίκα, Μιράντα Πατέρα, και η Αδαμαντία Γιατράκου. Εκτοτε ακολούθησαν πολλές αλλαγές στο Δ.Σ. και στο τελευταίο πριν από τον θάνατο του πατριάρχη Νίκα, ο ίδιος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η σύζυγός του Αλεξάνδρα αντιπρόεδρος, ενώ ο γιος τους δεν συμμετείχε πλέον. Ο Παναγιώτης Νίκας απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2017 και λίγους μήνες μετά, στις 2 Μαρτίου του 2018, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. και η Αλεξάνδρα Νίκα.

Ο Γιώργος Νίκας τον Μάρτιο του 2018 προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας τον διορισμό προσωρινής διοίκησης. Στη σχετική αίτηση επικαλούνταν έννομο συμφέρον καθώς, όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, το μετοχικό κεφάλαιο της Νίκας Συμμετοχών ήταν 5.740.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 5.740.000 μετοχές του 1 ευρώ, εκ των οποίων ο Παναγιώτης Νίκας κατείχε τις 5.208.408 (ποσοστό 90,74%) και ο ίδιος τις 531.592 (ποσοστό 9,26%). Ετσι ζήτησε -και πέτυχε- από το δικαστήριο τον διορισμό προσωρινής διοίκησης. Η θητεία αυτού του Δ.Σ. κράτησε λίγους μήνες, και συγκεκριμένα έως τις 9 Νοεμβρίου του 2018. Στη συνέχεια, η γενική συνέλευση εξέλεξε νέο Δ.Σ., αποτελούμενο από τη Μαρία Βαλσαμάκη ως πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο και τους Ιωάννη Χαμπέκο (αντιπρόεδρο) και Λεωνίδα Γεωργιάδη (μέλος), το οποίο διοικεί την εταιρεία έως και σήμερα.

Οι εξελίξεις στην Icon Energy

Φέτος το καλοκαίρι, όμως, υπήρξαν εξελίξεις και σε σχέση με το όχημα στις ΑΠΕ, την Icon Energy. Ετσι, στις 14 Ιουνίου του 2022, με απόφαση της συνέλευσης των εταίρων, τροποποιήθηκαν τα άρθρα 3 και 5 του καταστατικού της εταιρείας, ενώ συμφωνήθηκαν και ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις. Ειδικότερα, αποφασίστηκε η αποχώρηση του Γιώργου Νίκα και η είσοδος της Icon Development Ανώνυμη Κτηματική – Γεωργική – Κτηνοτροφική – Πτηνοτροφική και Εμπορική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπείται από τη Μαρία Βαλσαμάκη. Επίσης, συμφωνήθηκε η μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων του Γιώργου Νίκα στη νεοεισερχόμενη εταιρεία έναντι του ποσού των 3.500 ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της όμως, η Icon Development, με διακριτικό τίτλο Wide Land Α.Ε., δεν είναι άλλη από την εταιρεία Φάρμα Νίκας Α.Ε., που επίσης ιδρύθηκε το 2004 από τον αείμνηστο Παναγιώτη Νίκα. Σε έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας στις 19 Ιουλίου του 2021 αποφασίστηκε η αλλαγή της επωνυμίας σε Icon Development και η επέκταση του σκοπού της ώστε να συμπεριλάβει την κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ, την παραγωγή, συμπαραγωγή, εισαγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ίδρυση, λειτουργία μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Στο τριμελές διοικητικό συμβούλιο της Icon Development συμμετέχουν τα ίδια πρόσωπα με τη Νίκας Συμμετοχών, δηλαδή η Μαρία Βαλσαμάκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), ο Ιωάννης Χαμπέκος (αντιπρόεδρος) και ο Λεωνίδας Γεωργιάδης (μέλος). Η εταιρεία αυτή πάντως είναι κερδοφόρα, εμφανίζεται να κατέχει περιουσιακά στοιχεία 5,9 εκατ. ευρώ (σύνολο ενεργητικού 7 εκατ. ευρώ), ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2021 ήταν 450.000 ευρώ.

Μετά τη συμφωνία των μετόχων στην Icon Energy, η Icon Development κατέβαλε το ποσό των 3.500 ευρώ μετρητά στο ταμείο της εταιρείας και έλαβε το 70% των εταιρικών μεριδίων, που ανήκαν στον Γιώργο Νίκα, ενώ οι Θεόφιλος Τζιώτης και Βασίλης Λαζαρίδης διατήρησαν τα ποσοστά τους (15% έκαστος). Με βάση τα παραπάνω, είναι ζητούμενο το αν και κατά πόσο ο Γιώργος Νίκας πράγματι αποχώρησε ή απλώς συμμετέχει μέσω της Icon Development. Στην ίδια έκτακτη γενική συνέλευση της 14ης Ιουνίου αποφασίστηκε και η επέκταση του σκοπού της εταιρείας στη διανομή, στο εμπόριο και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 η Icon Energy υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για την τροποποίηση της μιας βεβαίωσης παραγωγού ως προς τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος από 120 MW σε 78,53 MW, η οποία και εγκρίθηκε από την Αρχή. Ετσι το φωτοβολταϊκό project στη Θήβα «κουρεύτηκε» από τα 220 MW στα 178,53 MW.

Στο σφυρί στις 11 Ιανουαρίου

Οι περιπέτειες, όμως, τόσο για τον Γιώργο Νίκα όσο και για τη Νίκας Συμμετοχών συνεχίζονται καθώς σε λίγες ημέρες, στις 11 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός που αφορά ιδιοκτησίες επί του ακινήτου στην οδό Στησιχόρου 8, στην περιοχή των Παλαιών Ανακτόρων, που είναι η ακριβότερη της Αθήνας.
Πρόκειται ουσιαστικά για το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε ο Παναγιώτης Νίκας. Το σφυρί με επισπεύδουσα την Intrum στρέφεται κατά της Νίκας Συμμετοχών, του Γεωργίου Νίκα υπό την ιδιότητά του ως νόμιμου εξ αδιαθέτου κληρονόμου σε ποσοστό 3/4 εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής του εγγυητή και ήδη αποβιώσαντος Παναγιώτη Νίκα, καθώς και της Μαρίας, χήρας Παναγιώτη Νίκα, το γένος Δουκάκη (ήταν η δεύτερη σύζυγός του) υπό την ιδιότητά της ως νόμιμης εξ αδιαθέτου κληρονόμου σε ποσοστό 1/4 εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής του Παναγιώτη Νίκα. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 150.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης. Ο πλειστηριασμός αφορά διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, αποθήκη του πρώτου υπογείου και θέση στάθμευσης αυτοκινήτων (γκαράζ) της πολυκατοικίας η οποία βρίσκεται στη θέση άλλοτε καλούμενη Μπουμπουνίστρα ή Καλλιρρόη, ανατολικά του Κήπου των Παλαιών Ανακτόρων και επί της οδού Στησιχόρου 8.

Το διαμέρισμα αποτελείται από χολ, living room, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, λουτρό υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, διάδρομο υπνοδωματίων, δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, εξώστη προς Ιερό Ναό Ταξιαρχών και βεράντα επί της Στησιχόρου, ενώ έχει επιφάνεια 237,88 τ.μ.

Η αποθήκη έχει επιφάνεια 4,68 τ.μ., ενώ η θέση στάθμευσης αποτελεί αυτοτελή και διακεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία καταλαμβάνουσα τμήματα του πρώτου και δεύτερου υπογείου.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στη θέση Στάδιο, κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο και το Προεδρικό Μέγαρο. Βάσει έρευνας αγοράς προκύπτει ότι οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνονται από 6.000 έως 10.000 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ετσι, ως τιμές πρώτης προσφοράς στον επικείμενο πλειστηριασμό ορίστηκαν για το διαμέρισμα το 1,946 εκατ. ευρώ (1,46 εκατ. ευρώ για το 75% του Γιώργου Νίκα και 486.000 ευρώ για το 25% της Μαρίας Νίκα), για την αποθήκη 2.500 ευρώ και για τη θέση στάθμευσης 40.000 ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στο 1.988.500 ευρώ. Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες βαρύνονται με προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις.

Η… πινακοθήκη του Παναγιώτη Νίκα

Την ίδια ημέρα επίσης έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί και η… πινακοθήκη του Παναγιώτη Νίκα, η οποία περιλαμβάνει 325 πρωτότυπους πίνακες, αλλά και μεταξοτυπίες διαφόρων καλλιτεχνών. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα «Ακρόπολη» (λάδι σε καμβά, διαστάσεων 64×90), το οποίο έχει καταγραφεί από το Ιδρυμα Χατζηκυριάκου Γκίκα στο πλαίσιο της εκτίμησης με τιμή 30.000 ευρώ. Πρόκειται για το σημαντικότερο και ακριβότερο έργο της συλλογής, η οποία κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει έργα της τάξης των 250-2.000 ευρώ.

Επισπεύδουσα είναι η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, ως αντιπρόσωπος του υπό ειδική εκκαθάριση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και η κατάσχεση έγινε για απαίτηση που ανέρχεται στο ποσό των 674.759,84 ευρώ εντόκως από 30 Νοεμβρίου του 2013. Η συνολική εκτίμηση των έργων και αντίστοιχα η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνονται στα 144.970 ευρώ.

Και αυτός ο πλειστηριασμός, όπως και για το ακίνητο της Στησιχόρου, στρέφεται κατά του Γιώργου Νίκα και της Μαρίας Δουκάκη, κληρονόμων του Παναγιώτη Νίκα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις