Οι… μπίζνες του 55χρονου «συμβούλου επενδύσεων» με την ασημί Porsche – Έκανε μεγάλη ζωή με dream cars
Το προσδοκώμενο κέρδος για τους πελάτες του συμβούλου με την Porsche ήταν μια απόδοση πολύ πάνω από το 10% και ως εκ τούτου μη συγκρίσιμη καν με τις συμβατικές μορφές επενδύσεων και, κυρίως, με τις τραπεζικές καταθέσεις. Ο τρόπος που πλάσαρε τον εαυτό του καθώς πλεύριζε τα υποψήφια θύματα, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε και εν τέλει το όλο «παραμύθι» που είχε στήσει σαν μηχανή εύκολου και γρήγορου πλουτισμού ήταν τόσο επιτυχημένα ώστε παραπλανήθηκε ακόμη και ο ίδιος.
Ο 55χρονος έπεισε τον εαυτό του ότι οι κατά συρροήν απάτες του δεν θα αποκαλύπτονταν ποτέ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στον σύμβουλο και τους πελάτες του ήταν η απληστία, το «σκάσιμο του κανονιού» που θα ξεσκέπαζε τι πραγματικά κρυβόταν πίσω από το «αεροπλανάκι της Γλυφάδας» ήταν, νομοτελειακά, ζήτημα χρόνου.
Το «ΘΕΜΑ» φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία από την ογκώδη δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί εις βάρος του 55χρονου, φερόμενου ως συμβούλου επενδύσεων. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εις βάρος του είναι πολύ σοβαρές και επισύρουν ποινή πολυετούς φυλάκισης, καθώς αφορούν δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μέχρι στιγμής ο ίδιος διαφεύγει τη σύλληψη, καθώς έχει εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη ή οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να συμβάλει στον εντοπισμό του από τις ελληνικές διωκτικές αρχές.
Το Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προχώρησε στην ταυτοποίηση των στοιχείων του 55χρονου συμβούλου, ενός ανθρώπου που προσπαθούσε συστηματικά να επιδεικνύει την οικονομική επιφάνειά του, κυκλοφορώντας με πανάκριβα αυτοκίνητα κ.λπ. Επινόησε και δημιούργησε το «αεροπλανάκι της Γλυφάδας», το οποίο υποσχόταν αποδόσεις άνω του 10%, από κέρδη που προέρχονταν από συναλλαγές στην παγκόσμια αγορά των πετρελαιοειδών. Οι Αρχές θεωρούν τον 55χρονο ως βασικό ύποπτο για τουλάχιστον 71 περιπτώσεις απάτης εις βάρος φυσικών και νομικών προσώπων, με συνολική οικονομική ζημία η οποία ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ.
Από το 2008 ο 55χρονος είχε αρχίσει να εμφανίζεται σαν «σύμβουλος, ειδικός επί των εμπορικών συμφωνιών και επενδύσεων στην αγορά πετρελαιοειδών», με πολύχρονη εμπειρία ως στέλεχος εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με γραφεία στη Γλυφάδα, στη Ρόδο και τη Σκωτία. Προσέγγιζε κυρίως επιχειρηματίες -με μια ιδιαίτερη προτίμηση στους εφοπλιστές- αλλά και απλούς αποταμιευτές χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιφάνεια.
Φυσικά, όμως, ο 55χρονος σύστηνε στους πελάτες/επενδυτές να πραγματοποιούν νέες καταβολές, να μην εισπράττουν αποδόσεις αλλά να τις επαναποθετούν με σκοπό την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής μακροπρόθεσμης απόδοσης. Η παράνομη δράση του, η οποία ξεκίνησε το 2018, αποκαλύφθηκε όταν αρνήθηκε σε πελάτες την επιστροφή είτε του αρχικού κεφαλαίου είτε των υποτιθέμενων κερδών και αφού είχαν προηγηθεί παραπλανητικές επιστολές και ψευδείς αιτιάσεις.
Η Porsche και η βιτρίνα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο ο 55χρονος παρουσιαζόταν στον κοινωνικό περίγυρο. Είχε καταφέρει να δημιουργήσει το προφίλ του επιτυχημένου επιχειρηματία και φρόντιζε σε κάθε ευκαιρία να ενισχύει αυτή την εντύπωση με οποιοδήποτε κόστος. Διέμενε σε πολυτελέστατη κατοικία στα νότια προάστια και χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του δύο πανάκριβα, πολυτελή αυτοκίνητα, μία Mercedes GLK 300, λευκού χρώματος και μια ασημί Porsche 996.
Στους υποψήφιους πελάτες του κόμπαζε ότι έχει υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις με πολύ γνωστούς επιχειρηματίες, από τον εφοπλιστικό χώρο κυρίως και όχι μόνο. Επίσης, στην ιστοσελίδα της εταιρείας του εμφανιζόταν το όνομα ενός οικονομικού μεγιστάνα από την Τουρκία, ονόματι Unal Ayzal, ο οποίος, βάσει πληροφοριών, φέρεται να δήλωνε σε Καταριανούς εργαζομένους αμερικανικής τράπεζας στο Κατάρ πως για μεγάλα φορτία πετρελαίου με τελικό προορισμό τη Νότια Κορέα έχει συνάψει συνεργασία αποκλειστικά και μόνο με τον Ελληνα 55χρονο σύμβουλο.
Ενα ακόμη στοιχείο, ενδεχομένως παραπλανητικό, το οποίο χρησιμοποιούσε για να πείσει τους υποψήφιους πελάτες του να επενδύσουν στην «πυραμίδα» με τα πετρελαιοειδή, είναι και ο υποτιθέμενος τζίρος της εταιρείας του στη Σκωτία, ο οποίος το 2020 ανερχόταν σε περίπου μισό εκατ. λίρες Βρετανίας.
Από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε ότι ο 55χρονος διατηρούσε τουλάχιστον μια υπεράκτια εταιρεία, με έδρα στον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν. Σύμφωνα με το εκτυπωμένο πελατολόγιο, έκτασης 13 σελίδων, των εταιρειών που εμφανίζονται στο όνομά του, από το 2007 έως το 2020 περιέχονται 253 συμβάσεις πελατών.
Ενας από τους καλύτερους πελάτες είναι γνωστός Ελληνας επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να επηρεάστηκε από έναν φίλο του εφοπλιστή και προχώρησε στην τοποθέτηση 500.000 ευρώ στην «πυραμίδα» του συμβούλου. Μάλιστα, όταν εισέπραξε τα πρώτα του κέρδη (περίπου 50.000 ευρώ), ο πελάτης συμφώνησε με τον σύμβουλο να ανεβάσει την επένδυση στα 2,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά έκαναν φτερά στη συνέχεια, όπως άλλωστε και οι επενδύσεις δεκάδων άλλων ανθρώπων κάθε οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι δελεάστηκαν από τις υψηλές αποδόσεις που ο 55χρονος παρουσίαζε ως εξασφαλισμένες.
Δεκάδες άτομα είχαν κάνει αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, λόγω και της πτώσης στα επιτόκια των καταθέσεων. Μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στο «αεροπλανάκι», με την προσδοκία ότι θα είχαν πολύ μεγαλύτερα κέρδη. Εύκολα, σίγουρα και αφορολόγητα.
Οι μηνύσεις
Ο 55χρονος σύμβουλος είχε δημιουργήσει πολυτελή γραφεία στη Γλυφάδα, στα οποία εργάζονταν δεκάδες υπάλληλοι, με υποκατάστημα και στη Ρόδο. Πλέον τα γραφεία αυτά έχουν σφραγιστεί, μετά από έφοδο κλιμακίου του ΣΔΟΕ, τα μέλη του οποίου όταν εισέβαλαν στον χώρο βρήκαν μόνο έπιπλα και υπολογιστές. Για καλή τους τύχη, στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών εντοπίστηκαν στοιχεία που χρησίμευσαν στις περαιτέρω έρευνες για τη δράση του 55χρονου.
Από αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με όσα αναφέρουν στις καταθέσεις τους τα θύματα της «πυραμίδας», φαίνεται πως τον σύμβουλο βοηθούσαν τρεις συνεργάτιδές του σε θέματα διαχείρισης επενδύσεων, συμφωνιών προσωπικού κ.λπ., καθώς προχωρούσαν σε σύνταξη συμβολαίων, τιμολογίων και σε οτιδήποτε άλλο αφορούσε επενδύσεις -ακόμη και μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού έχοντας στη διάθεσή τους κωδικούς πρόσβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ο 55χρονος σύμβουλος ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 να εμφανίζει καθυστερήσεις στις αποδόσεις των επενδυτών. Λίγους μήνες αργότερα φέρεται να έστειλε δύο παραπλανητικές επιστολές, στις οποίες ανέφερε ότι οι αναταράξεις στη διεθνή αγορά τον αναγκάζουν να προβεί σε πάγωμα ρευστοποιήσεων αποδόσεων και αγορασθέντων φορτίων πετρελαίου έως την επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία ο ίδιος είχε προσδιορίσει πως θα άρχιζε από την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι δυσαρεστημένοι πελάτες του, αν και ζήτησαν την επιστροφή του αρχικού τους κεφαλαίου, όπως τους είχε υποσχεθεί, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
Στα μέσα Ιουλίου του 2021, οι υπεύθυνοι μιας ναυτιλιακής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη ναύλωση και εκμετάλλευση πλοίων ξηρού φορτίου υπέβαλε μήνυση κατά του 55χρονου συμβούλου, κατηγορώντας τον ότι τους εξαπάτησε, με την προκληθείσα οικονομική ζημία να φτάνει στο ποσό των 850.000 ευρώ και 250.000 δολαρίων αντίστοιχα. Η καταβολή των χρημάτων είχε γίνει με μεταφορά σε τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς και η συμφωνηθείσα απόδοση ήταν 12,95 % ετησίως.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό δικόγραφο, η ναυτιλιακή εταιρεία είχε ζητήσει την επιστροφή του αρχικού κεφαλαίου στις 20 Απριλίου 2021 στέλνοντας τη σχετική επιστολή ρευστοποίησης, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. Ακολούθησε και δεύτερη μήνυση κατά του 55χρονου από έναν συγκοινωνιολόγο, κάτοικο Γλυφάδας, ο οποίος είχε επενδύσει στην πυραμίδα περίπου 150.000 δολάρια.
Είχαν συμφωνήσει σε απόδοση 7,6% ετησίως. Ζήτησε τη ρευστοποίηση του αρχικού κεφαλαίου του τον Απρίλιο του 2021, αλλά και πάλι χωρίς το αίτημά του να ικανοποιηθεί. Η καταβολή των χρημάτων είχε γίνει σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο σχετικό δικόγραφο.
Την τρίτη μήνυση εναντίον του 55χρονου συμβούλου κατέθεσε μια ψυχοθεραπεύτρια που διαμένει στον Αλιμο. Στο περιεχόμενό της αναφέρεται ότι ο σύμβουλος την έπεισε να επενδύσει 40.000 ευρώ, με δέλεαρ για απόδοση και πάλι 12,95% τον χρόνο.
Τον Ιούλιο του 2021 μια κυπριακή εταιρεία παροχής υπηρεσιών με ειδίκευση στην οργάνωση και αναδιοργάνωση αεροπορικών εταιρειών με έδρα τη Λάρνακα κατέθεσε, με τη σειρά της μήνυση κατά του 55χρονου συμβούλου για απάτη, κατηγορώντας τον για προκληθείσα οικονομική ζημία ύψους 800.000 δολ.
Εναν μήνα αργότερα, στην Ελληνική Δικαιοσύνη προσφεύγει ένας θωρακοχειρουργός μαζί με την πολιτική μηχανικό σύζυγό του, κατηγορώντας τον σύμβουλο για πρόκληση οικονομικής ζημίας ύψους 161.000 ευρώ.
Για τον ίδιο λόγο καταθέτει μήνυση εναντίον του και ένας προπονητής κωπηλασίας που είχε επενδύσει στην «πυραμίδα» με τα πετρελαιοειδή προϊόντα το κεφάλαιο των 135.000 ευρώ.
Πάντως, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο 55χρονος σύμβουλος, αν και έχει ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές, συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος. Εχοντας καταφύγει πιθανότατα σε κάποιον εξωτικό προορισμό, απολαμβάνοντας το αγαπημένο του κοκτέιλ Pina Colada, τουλάχιστον έως ότου εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.