Γράφει Ειρήνη Μιλή
Και τούτο διότι επί 8 χρόνια το υπουργείο περιβάλλοντος υπόσχεται ότι θα φτιάξει νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των εγκαταλελειμμένων χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει το παραμικρό εκτός από υποσχέσεις δημιουργίας επιτροπών μεταξύ υπουργείων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Όπως φαίνεται στο φωτορεπορτάζ του Dnews δεκάδες τέτοια ετοιμόρροπα κτίσματα βρίσκομαι μεταξύ άλλων στις οδούς Κολοκυνθούς, Κεραμεικού, Ελευθερίας, Αθηνάς Επίκουρου, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Καρ. Σερβίας και Ερμού.
View this post on Instagram
Σε ένα από αυτά λόγω της χθεσινής δυνατής νεροποντής κατέρρευσε το πρεβάζι και ευτυχώς εκείνη την στιγμή δεν διερχόταν κάποιος πολίτης από το σημείο ή δεν υπήρχε κάποιος εργαζόμενος από τα γειτονικά καταστήματα.
Σε ορισμένα όπως στην Αθηνάς, έχουν τεθεί από εργολάβους πανιά και σκαλωσιές χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες καθώς τα περισσότερα είναι αμφισβητούμενα ιδιοκτησιακά ή οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν την δυνατότητα να τα ανακαινίσουν.
Πολλές σκαλωσιές έχουν τεθεί μπροστά στα πεζοδρόμια και ο κόσμος αναγκάζεται να κατεβαίνει στους δρόμους για να περάσει από εκεί ενώ όλα ανεξαιρέτως αποτελούν εστίες μόλυνσης αφού τα περισσότερα είναι παρατημένα επί δεκαετίες.
Μόνο στο δήμο Αθηναίων ο αριθμός εγκαταλελειμμένων κατά προσέγγιση ανέρχεται στις 2.860, ωστόσο είναι πολλά παραπάνω και αρκετά ειδικά γύρω απο την Ομόνοια και το Μεταξουργείο χρησιμοποιούνται απο τοξικομανείς ως χώροι διαμονής.
Το Μάρτιο του 2021 σε μια από τις πολλές συσκέψεις η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά συνέστησαν ειδική επιτροπή επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων με αποκλειστικό αντικείμενο την αυτοψία και τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτισμάτων κρίνονται ότι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Δεσμεύτηκαν δε για την υποβολή νομοθετικών ρυθμίσεων που θα αφορά στη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό.