Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις

234

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που αφορά την «πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού στα σχολεία».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Υπέρ τάχθηκαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ενώ είχε δηλώσει την αντίθεση του.

Ορίζουν ως μπούλινγκ τις κινητοποιήσεις που «παρεμποδίζουν το μάθημα»

Σημείο στο Β΄ μέρος, στο άρθρο 4 με τους ορισμούς, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Φίλη. Ο πρώην υπουργός Παιδείας ζήτησε την απόσυρση της πρόβλεψης που εντάσσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις στη σχολική βία.

«Το νομοσχέδιο αυτό που έχετε την αξίωση να το στηρίξουν και κόμματα της αντιπολίτευσης – αλλά ευτυχώς δεν βρίσκετε ανταπόκριση – συμπεριλαμβάνει τις μαθητικές κινητοποιήσεις σε έναν ευρύ ορισμό για τη σχολική βία» είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην Νίκη Κεραμέως: «Ποια η λογική να συμπεριλαμβάνετε στη σχολική βία τις μαθητικές κινητοποιήσεις; Τέτοια συνεννόηση θέλετε;». Ζήτησε μάλιστα να αποσυρθεί αυτή η διάταξη.

Είναι τραγική ειρωνεία ότι την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή διεξαγόταν η μεγαλύτερη διαδήλωση της τελευταίας δεκαετίας. Και η κυβέρνηση, όχι μόνο επιτέθηκε βίαια στους διαδηλωτές (κατά τα συνηθισμένα), αλλά έφερε ένα νομοσχέδιο που στα λόγια μόνο αντιμετωπίζει τον σχολικό εκφοβισμό.

 Γιατί εκτός από αοριστίες, γενικότητες, «επιτροπές» και λόγια, συμπεριλαμβάνει στον ορισμό της σχολικής βίας τις μαθητικές κινητοποιήσεις, μέσω της «παρεμπόδισης της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων» και της διακοπής της εκπαιδευτικής διαδικασίας!
Όλοι ξέρουμε τι εννοούν με αυτά. Το μόνο που στην πραγματικότητα παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, είναι η υλικοτεχνική κατάσταση των σχολείων, η έλλειψη διδακτικού προσωπικού, τα χρυσαυγίτικης έμπνευσης σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς, ο εξοβελισμός της καλλιτεχνικής παιδείας και πολλά ακόμα, που προκαλούν και γεννούν τη συλλογική αντίδραση παιδιών και εκπαιδευτικών. Και έρχεται κατόπιν το υπουργείο Παιδείας να δράσει όπως μόνο αυτό ξέρει: κατασταλτικά. Περιλαμβάνοντας πρακτικά στον ορισμό του «μπούλινγκ» τις μαθητικές κινητοποιήσεις!
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στο πιο φοβισμένο και συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας. Και αυτή τη συνεννόηση, δήθεν, ζητούν από την αντιπολίτευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπαρκτός σχολικός εκφοβισμός. Που όμως στην πραγματικότητα ξεκινά έξω από τα σχολεία, μέσα στην κοινωνία: από τις ταξικές αντιθέσεις, από τις κοινωνικές ανισότητες, από τη βία της ανεργίας και της φτώχειας, από το ρατσισμό ενάντια σε ομάδες και κατηγορίες πολιτών, την ξενοφοβία και την ομοφοβία.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις