Αίσθηση προκάλεσε την Πέπτη η αποκάλυψη της ΕΥΠ για την δράση μιας Ρωσίδα κατασκόπου – που χρησιμοποιούσε στην Ελλάδα το όνομα «Μαρία Τσάλλα».
Πρόκειται για την Ρωσίδα «Irina A. S.», που διέμενε σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι είχε ανοίξει ένα μαγαζί με είδη φωτογραφίας, καθώς και ένα εργαστήριο με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής στην οδό Αρριανού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΥΠ, η «Irina A. S.» ανήκει σε ένα κύκλωμα, μέσω του οποίου Ρώσοι πράκτορες προσπαθούσαν να διεισδύσουν στη Δύση, κυρίως στην Ευρώπη και σε χώρες της Αμερικής. Η ΕΥΠ ενημερώθηκε αρχικά από μυστική υπηρεσία άλλης ευρωπαϊκής χώρας και ξεκίνησαν οι έρευνες. Πριν από έξι μήνες εντοπίστηκε η «Μαρία.Τ», ωστόσο δεν διαπίστωσε αρχικά κάτι περίεργο.
Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, ενας ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Αρριανού στο Παγκράτι και τα ταξίδια που πραγματοποίησε μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στο διάστημα μέχρι την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας είναι, τώρα, τα στοιχεία που ενδέχεται να ρίξουν φως στη μυστική δράση της Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα.
Ενα από τα στοιχεία που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα είχε αναπτύξει μυστική δράση στη χώρα είναι ότι και ο σύζυγός της – επίσης Ρώσος υπήκοος – ζούσε στη Βραζιλία με ψεύτικα στοιχεία Daniel Campos.
Αξίζει να σημειωθεί πως κανένας από τους δύο δεν συνελήφθη, καθώς φέρεται να επέστρεψαν στη Ρωσία ήδη από τον Ιανουάριο.
Για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές του έτους, ενώ σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν έχουν διαπιστωθεί επαφές της με στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Εξαφανισμένη από το αρχείο του ληξιαρχείου η επίμαχη σελίδα
Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, στελέχη της ΕΥΠ πραγματοποίσαν έρευνα στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου και διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει από το αρχείο σελίδες αντικαθιστώντας τες με άλλες, που όμως είχαν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα:
«Υπήρχε ανακολουθία ανάμεσα σε έγχαρτο και ηλεκτρονικό αρχείο», δήλωσε στην «Κ» αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Τα στελέχη της ΕΥΠ με τη βοήθεια δυτικών μυστικών υπηρεσιών ταυτοποίησαν τη μυστηριώδη γυναίκα διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για υπήκοο Ρωσίας υπό στοιχεία Irena A. S. Διαπίστωσαν ακόμη ότι είχε έρθει στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας αρχικά ένα πλαστό διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής καθώς και ότι το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης με στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε «θνησιγενές βρέφος» με ημερομηνία γέννησης και θανάτου Δεκέμβριος 1991. Ακολούθως, η Μαρία Τσάλλα ή Irena καταχωρίστηκε στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου.
Το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης με στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε «θνησιγενές βρέφος».
Τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει κατάστημα με πλεκτά στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι, όπου και ζούσε. Απασχολούσε υπάλληλο που όμως δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό, ενώ φέρεται να είχε και ερωτικό δεσμό με Ελληνα που επίσης δήλωσε ότι δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική ταυτότητα και δράση της συντρόφου του. Είχε ερασιτεχνική σχέση με τη φωτογραφία, διατηρώντας μάλιστα σχετικούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.
Δεν επέστρεψε Ελλάδα… για λόγους υγείας
Τον Ιανουάριο εγκατέλειψε την Ελλάδα και ταξίδεψε στη Ρωσία αφήνοντας πίσω όλα τα προσωπικά της αντικείμενα.
Από την Ρωσία επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπάλληλό της και τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ενημερώνοντάς τους ότι δεν θα επιστρέψει για λόγους υγείας.
Σχεδόν ταυτόχρονα με εκείνη, στη Ρωσία φέρεται να επέστρεψε και ο σύζυγός της, που δρούσε με ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας στη Βραζιλία.
Και εκείνος διατηρούσε εκεί ερωτική σχέση και μάλιστα η σύντροφός του φέρεται να ανησύχησε και να κατήγγειλε στις αρχές και δημοσίως την εξαφάνισή του. Μια από τις εκτιμήσεις θέλει τις ρωσικές αρχές να υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν και τους δύο πίσω στη Ρωσία φοβούμενες ότι λόγω του θορύβου που προκλήθηκε στη Βραζιλία το ανδρόγυνο θα εντοπιζόταν.