Αποφυλακίστηκαν άπαντες εκτός της Ευας Καϊλή- Το στοιχείο κλειδί για την Eλληνίδα ευρωβουλευτή

76

Γράφει Γεωργία Σαδανά

Ελεύθερος υπό το καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης (δηλαδή με βραχιολάκι) αφέθηκε χθες ο Βέλγος Ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος κρατείτο ως ύποπτος για το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatargate», αφήνοντας ως μόνη έγκλειστη για την ίδια περίπτωση την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή και πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής υπήρξε ο τελευταίος στον κύκλο των αποφυλακίσεων για την πολύκροτη υπόθεση, καθώς προηγήθηκαν αυτές τόσο του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, όσο και του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της υπόθεσης, πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, καθώς αμφότεροι έχουν συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές.

Την αποφυλάκιση του κ. Ταραμπέλα επιβεβαίωσε στο Euronews o δικηγόρος του, εξηγώντας ότι ο Βέλγος Ευρωβουλευτής θα επιστρέψει μεν στο σπίτι του, αλλά θα τελεί υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (φορώντας βραχιολάκι), όπως και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, που αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Τρόπαιο» του εισαγγελέα

Παρότι, ωστόσο, αίτημα αποφυλάκισής της με ηλεκτρονική επιτήρηση υπέβαλε από καιρό και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, αυτή κρατήθηκε κατά τον συνήγορό της, Σβεν Μαρί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ως «τρόπαιο» του εισαγγελέα. Ταυτόχρονα, η Εύα Καϊλή δεν θα ομολογήσει, για να βγει από τη φυλακή, δήλωσε ο δικηγόρος της, επιμένοντας στην αθωότητά της και κατηγορώντας τις βελγικές αρχές για την σκληρή στάση που επιδεικνύουν απέναντι στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή. «Είναι καιρός να αφεθεί ελεύθερη η κ. Καϊλή και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητάς της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σβεν Μαρί στο Euronews, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πλέον λόγος να κρατηθεί η κυρία Καϊλή στη φυλακή». Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνήγοροί της προτίθενται να ζητήσουν αύριο, Μεγάλη Πέμπτη την αποφυλάκισή της χωρίς περιορισμούς, μετά από τέσσερις και πλέον μήνες κράτησής της στις φυλακές Χάρεν.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με την κ. Καϊλή, ο συνάδελφός της και επίσης εμπλεκόμενος στην υπόθεση, Μαρκ Ταραμπέλα κατάφερε να αποφυλακισθεί, αν και σε κατ’ οίκον περιορισμό το επόμενο διάστημα, μέχρις ότου να εξασφαλίσει την πλήρη απελευθέρωσή του στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, τον επόμενο μήνα. Σημειωτέον ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει την άρση ασυλίας του Βέλγου Ευρωβουλευτή, ενώ διεγράφη και αυτός από την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών. Ωστόσο, συνελήφθη δύο μήνες αργότερα από την Εύα Καϊλή, κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους εγκαλούνται ότι επιχείρησαν να επηρεάσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω πληρωμών σε μετρητά, καθώς και με άλλα προνόμια.

«Προπομπός» ο Ταραμπέλα;

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο φερόμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης φέρεται ο πρώην Ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ανέφερε τους ανακριτές ότι ο Ταραμπέλα είχε δεχθεί δωροδοκίες 140.000 ευρώ από τον ίδιο, ως αντάλλαγμα για να επηρεάσει το κοινοβουλευτικό έργο που σχετίζεται με το Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει συνάψει συμφωνία με τις βελγικές αρχές και παραδέχτηκε την ενοχή του, τέθηκε επίσης υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Μόνο που ο Μάρκ Ταραμπέλα δεν έχει παραδεχτεί καμία ενοχή, στοιχείο που έχει κάνει να αναθαρρήσουν και τους δικηγόρους της κ. Καϊλή, η οποία τηρεί την ίδια στάση, αρνούμενη κάθε κατηγορία.

Στο πλαίσιο αυτό, η στάση των δικαστικών Αρχών του Βελγίου απέναντι στην Εύα Καϊλή, η οποία θα βρεθεί για άλλη μια φορά αύριο ενώπιόν τους είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί, στον απόηχο και των αντιδράσεων του διεθνούς Τύπου.

Φερ ειπείν, η εφημερίδα «Liberation» παρενέβη στην υπόθεση της κράτησης της κ. Καϊλή, ψέγοντας τη βελγική Δικαιοσύνη για τη συμπεριφορά της απέναντι σε μία νεαρή μητέρα, ενώ συνέδεσε την άρνηση των βελγικών Αρχών να την αποφυλακίσουν, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι ο Εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, συνταξιοδοτείται, επιθυμώντας ένα ένδοξο τέλος για την καριέρα του. Πολύ περισσότερο, όταν «η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα», κατά το δημοσίευμα.

Στο ενδιάμεσο, «η κυρία Καϊλή έχει ανακριθεί εδώ και δύο εβδομάδες για παραπάνω από 15 ώρες. Η κυρία Καϊλή απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και σε όλες τις κατηγορίες των ανακριτών», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισής της, Σβεν Μαρί και επανέλαβε πως η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή γιατί αποτελεί τρόπαιο για τη βελγική δικαιοσύνη. «Περιπτώσεις όπως της κ. Καϊλή θεωρούνται τρόπαιο ή σύμβολο, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου όπου ένας ποδοσφαιριστής σηκώνει το Κύπελλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός ποινικολόγος, «δείχνοντας» με νόημα την επίκληση της κατάθλιψης του Παντσέρι, ως αιτία αποφυλάκισής του.

Έξω οι δολοφόνοι, μέσα η Καϊλή

Σε μια γλαφυρή αφήγηση, ο κ. Μαρί περιέγραψε ακόμη πως «μου κάνει εντύπωση που ένας δολοφόνος που σκοτώνει κάποιον με έξι σφαίρες στο κεφάλι, αποφυλακίζεται ύστερα από τέσσερις μήνες ενώ η κ. Καϊλή, μετά από τέσσερις μήνες, δεν έχει αποφυλακιστεί», επισημαίνοντας ακόμη πως «η κ. Καϊλή δεν πρόκειται να δραπετεύσει στην Ελλάδα και να μην επιστρέψει». «Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου υπάρχει συμφωνία έκδοσης. Η κ. Καϊλή δεν ξέρει πώς να εξαφανίσει τα λεγόμενα στοιχεία. Η κ. Καϊλή δεν ξέρει πώς να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους που μπορεί να την έχουν κατηγορήσει, για παράδειγμα με τον κ. Παντσέρι. Η κ. Καϊλή, σε αυτό το σημείο, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε δεν ξέρει πώς να ξαναρχίσει, δεν ξέρει αν υπάρχουν εγκλήματα ή αδικήματα που έχει διαπράξει, δεν ξέρει πώς να ξεκινήσει από την αρχή. Έτσι, σήμερα, θα ήταν απόλυτη θλίψη αν παραμείνει στη φυλακή», υποστήριξε ο κ. Μαρί.

Φανερά αδικημένη

Με δεδομένο ότι το νέο αίτημα αποφυλάκισής της εξετάζεται αύριο, η Εύα Καϊλή υποστήριξε πως «ποτέ δεν πρόκειται να ομολογήσω αδικήματα που δεν έχω διαπράξει, ακόμα και αν με κάνουν κομμάτια», μιλώντας στον ΑΝΤ1, λίγες ημέρες πριν την επόμενη ακρόαση της από τις Βέλγικες Αρχές και μετά την απόφαση να αποφυλακιστεί ο συγκατηγορούμενος και θεωρούμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, χωρίς να αποκρύπτει το γεγονός ότι αισθάνεται φανερά αδικημένη.

«Κατηγορηματικά αθώα»

Για το λόγο αυτό, «στο ερχόμενο δικαστικό συμβούλιο θα δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε την αναξιοπιστία του Παντσέρι. Θα έχουμε ισχυρά νεότερα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα» αναφέρει ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, τονίζοντας πως η ίδια «αισθάνεται ένα αίσθημα αδικίας βλέποντας τους πρωταγωνιστές να είναι ελεύθεροι, να είναι στο σπίτι τους και η Εύα Καϊλή που δίνει μάχη για την αθωότητα της να είναι μέσα. Είναι μια προκλητική αντινομία την οποία διακρίνουμε στο ποινικό βελγικό σύστημα», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, «η αποφυλάκιση του Παντσέρι είναι προϊόν συναλλαγής, δέχτηκε να πει ψέματα κατά της Ευας Καϊλή και το αντάλλαγμα ήταν να αφεθεί ελεύθερος. Αυτός που είναι αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Γιατί εγκληματική οργάνωση υπάρχει αλλά δεν συμμετέχει σε αυτήν η κυρία Καϊλή», κατέληξε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις