Γράφει Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Πράσινο φως για ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου Παπαδογιωργή στα Καμίνια και διαμόρφωση ενός τόπου μνήμης της αντίστασης κατά της δικτατορίας • Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε και την εγκατάσταση γραφείων του ΣΦΕΑ στον πρώην 952ο Λόχο της ΕΣΑ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 56 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, διοργανώνουν ο Δήμος Πειραιά -με όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου- και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 12.30 μ.μ. στο μαύρο κολαστήριο της ΕΣΑ του Πειραιά, στο πρώην Στρατόπεδο Παπαδογιωργή στα Καμίνια.
Την ιστορία του κολαστήριου της ΕΣΑ στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, που είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια, ανέδειξε η «Εφ.Συν.» με δημοσίευμα του Σταύρου Μαλαγκονιάρη στο ένθετο «Νησίδες» στις 24/4/2022 με τίτλο «Το “ξεχασμένο” κολαστήριο της ΕΣΑ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κρατούμενοι που πέρασαν από τα κολαστήρια της ΕΣΑ ανήκαν σε ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από τη φιλοβασιλική Δεξιά (μετά το αποτυχημένο κίνημα του βασιλιά τον Δεκέμβριο του 1967) μέχρι την κομμουνιστική Αριστερά, με κοινό στοιχείο την αντιδικτατορική δράση τους. Ανάμεσα στους κρατουμένους του 952ου Λόχου της ΕΣΑ ήταν ο Παναγιώτης Μηλιώτης, «καπετάν Σπάρτακος» του ΕΛΑΣ, με συμμετοχή στη μεγάλη επιχείρηση, κατά την Κατοχή (7 Απριλίου 1943), για την απελευθέρωση 56 κρατουμένων από το Νοσοκομείο «Σωτηρία», ο Αλέκος Ζωγράφος, «καπετάν Λαοκράτης» του ΕΛΑΣ, ο Ξενοφών Παπανικολάου, που κατηγορούνταν μαζί με τους προηγούμενους για συμμετοχή στην αντιδικτατορική οργάνωση «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (ΕΑΣ), ο τότε φοιτητής της Ιατρικής Σοφοκλής Πεντάρης για τη συμμετοχή του στο φοιτητικό κίνημα κ.ά.
Στο πρώην στρατόπεδο Παπαδογιωργή, όπως σημειώνει η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους», μετά την πτώση της χούντας στεγάστηκε η Στρατολογία Πειραιά. Οταν το στρατόπεδο πέρασε στον Δήμο Πειραιά, επί δημαρχίας Βασίλη Μιχαλολιάκου, διαμορφώθηκαν χώροι πρασίνου. Ομως, στη συνέχεια το πάρκο υποβαθμίστηκε και το 2017, επί δημαρχίας Γιάννη Μώραλη, περιλήφθηκε στην πρόταση της ΟΧΕ Πειραιά και η Περιφέρεια Αττικής -υπό τη Ρένα Δούρου- το ενέταξε στις χρηματοδοτήσεις των κοινωνικών έργων.
Η παράταξη προσθέτει: «Ο “Πειραιάς για Ολους” διεκδικούσε από το 2019 την αναβίωση του χώρου. Για πρώτη φορά βρεθήκαμε στου Παπαδογιωργή το 2020, εν μέσω πανδημίας, μαζί με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά, στην επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, για να τιμήσουμε τα θύματα της δικτατορίας. Ηταν η πρώτη στιγμή που η μνήμη του στρατοπέδου αναδύθηκε από τη λήθη. Τον Οκτώβριο του 2022 με πρωτοβουλία του προεδρείου του ΣΦΕΑ -με τον Βαγγέλη Γκιουγκή, τον Νίκο Μανιό, τον Γιάννη Ξαρχουλάκο- συναντήσαμε τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και θέσαμε το θέμα της ανάπλασης του στρατοπέδου και της διαμόρφωσης ενός τόπου μνήμης της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Η υπόθεση, τελικά, είχε αίσια κατάληξη. Σε νέα συνάντηση του δημάρχου με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΑ και με διαπαραταξιακή συμφωνία αποφασίστηκε η διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ με ομόφωνη απόφασή του -σε έκτακτη συνεδρίαση τη Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου- το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε την εγκατάσταση γραφείων του ΣΦΕΑ στον πρώην 952ο Λόχο της ΕΣΑ».