Νέα εποχή αναμένεται να εγκαινιάσει, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2023, η Αίγλη Ζαππείου, το ιστορικό συγκρότημα αναψυχής που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 και παραμένει κλειστό από τον Οκτώβριο του 2020. Μέχρι τότε το ακίνητο εκμεταλλευόταν, μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης, η Αίγλη Χώροι Εστίασης και Αναψυχής που ήλεγχε ο -αποβιώσας τον Μάρτιο του 2022- επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ο πολυχώρος, που διαχειρίζεται η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (ΕΟκΚ), διαφυλάττοντας τους όρους της διαθήκης του εθνικού ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα, έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου.
Εκτός από τα χρέη της τάξεως των 350.000 ευρώ από μισθώματα της Αίγλη Χώροι Εστίασης και Αναψυχής, η ΕΟκΚ, έπρεπε να προχωρήσει σε εργασίες αναμόρφωσης και ευπρεπισμού των όψεων του κτιρίου. Κι αυτό «ώστε να εντάσσεται το κτίριο με τον αρμόζοντα τρόπο στον περιβάλλοντα χώρο του κήπου του Ζαππείου και των γειτονικών μνημείων, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις (π.χ. να απομακρυνθούν τα μεταλλικά στέγαστρα στην ανατολική όψη)», όπως αναφέρει παλαιότερη απόφαση υπαγωγής του αναψυκτηρίου στον Ν. 4495/2017 για την τακτοποίηση των αυθαίρετων.
Μετά το καλοκαίρι πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης και στον θερινό κινηματογράφο, που έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Το καλοκαίρι του 2022 η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται το Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτίριο, παγκοσμίως, που δημιουργήθηκε ως υποστηρικτική εγκατάσταση για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποίησε διαγωνισμό για την εικοσαετή μίσθωση της Αίγλης. Στον εν λόγω διαγωνισμό, που έθετε ως προϋπόθεση ο μισθωτής να διαθέτει κατώτατο όριο εγγυημένου ετήσιου κύκλου εργασιών το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, τη μοναδική προσφορά κατέβαλε η αλυσίδα καφεστίασης «Γρηγόρης». Η εταιρεία θα πληρώνει μηνιαίο μίσθωμα 35.100 ευρώ και πρόσθετο ενοίκιο –από 1/1/2025– που θα αντιστοιχεί στο 1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της ύψους 5 εκατ. ευρώ. Προ ημερών με απόφασή της η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών, όπου ανήκει η ΕΟκΚ, ενέκρινε τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης μίσθωσης με την αλυσίδα «Γρηγόρης». Ως εκ τούτου, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τις υπογραφές μεταξύ της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και της αλυσίδας εστίασης, σηματοδοτώντας τη νέα αρχή του ιστορικού χώρου συνάντησης των Αθηναίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Γρηγόρης» προγραμματίζει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης του χώρου μέχρι το τέλος της χρονιάς, υλοποιώντας επένδυση αρχικού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο νέος μισθωτής του ακινήτου, που περιλαμβάνει όχι μόνο τους χώρους της καφεστίασης και των εκδηλώσεων (3.300 τ.μ.), αλλά και του κινηματογράφου, επιδιώκει να επανακαθορίσει την ταυτότητα της Αίγλης Ζαππείου, διατηρώντας, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, την υφιστάμενη επωνυμία. «Δεν θα χρησιμοποιηθεί το brand Γρηγόρης», αναφέρουν εμφατικά από τη γνωστή αλυσίδα. Μετά το καλοκαίρι πρόκειται, κατά πληροφορίες, να ξεκινήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης και στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη που έχει επιφάνεια 766 τ.μ. και έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Η μίσθωση στην αλυσίδα «Γρηγόρης» της Αίγλης Ζαππείου, που περιλαμβάνει και περιβάλλοντα χώρο 961 τ.μ., θα ενισχύσει την οικονομική θέση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που υπολογίζεται ότι θα εισπράττει ετησίως το ποσό των 421.200 ευρώ. Η Αίγλη, της οποίας η κερδοφορία κατέρρευσε λόγω και της πολυετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αποτελεί την πιο σημαντική πηγή εσόδων για το ίδρυμα.
Τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών
Η Αίγλη Ζαππείου, που περιλαμβάνει το αναψυκτήριο, τον χώρο εκδηλώσεων και τον κινηματογράφο, έχει μακρά ιστορία που ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, έχοντας κατασκευαστεί το 1904. Στις αρχές του 20ού αιώνα το «Ζυθεστιατόριον η Αίγλη» συνδέθηκε με την Αθήνα της belle epoque και των Βαλκανικών Πολέμων, στην εποχή του Μεσοπολέμου και στα μεταπολεμικά χρόνια λειτούργησε ως κοινωνικός-δημόσιος χώρος, ενώ το 1910 εγκαινιάστηκε ο κινηματογράφος της Αίγλης που υπήρξε ένας από τους πρώτους θερινούς της Αθήνας. Τέλη 1980 – αρχές 1990 ο επιχειρηματίας Λάκης Ραπτάκης εξασφάλισε την παραχώρηση του ακινήτου, το οποίο ανακαίνισε και μετέτρεψε σε σημείο αναφοράς της κοσμικής Αθήνας της εποχής, με τους μόνιμους θαμώνες του χώρου να περιλαμβάνουν την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Ζωή Λάσκαρη και την Ειρήνη Παπά. Η Αίγλη, «το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών», σύμφωνα με το μότο διαφήμισης της εποχής, αποτελούσε μόνιμο τόπο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών λογίων, καλλιτεχνών και κατοίκων από όλη την Αθήνα. Πριν από την κατασκευή της Αίγλης Ζαππείου, στις 20 Οκτωβρίου 1888 εγκαινιάστηκε το Ζάππειο Μέγαρο ως ο χώρος των Ολυμπίων. Χρηματοδοτήθηκε από τον επιχειρηματία και εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα.