Οι συνθήκες εργασίας στα τουριστικά καταλύματα σε πολλές περιπτώσεις είναι άθλιες, με ατελείωτες ώρες εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλά μεροκάματα και διαμονή σε καταλύματα όπου κανονικά δεν μπορεί να μείνει άνθρωπος.
Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε αρκετές περιπτώσεις να καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού.
«Οι συνθήκες είναι αρκετά απάνθρωπες τα παιδιά δουλεύουν αρκετές ώρες πολλές φορές χωρίς ένσημα» καταγγέλλει νεαρός στο MEGA.
H πραγματική εικόνα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία της χώρας περιλαμβάνει:
- Απαράδεκτες συνθήκες διαμονής
- Μεγάλο όγκο εργασίας
- Ατελείωτα ωράρια
- Χαμηλά μεροκάματα
- Υπερωρίες που δεν πληρώνονται
«Κοιμούνται πέντε έξι άτομα μαζί σε ένα μικρό διαμέρισμα και έχουν ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση» δηλώνει εργαζόμενος στον τουρισμό.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε απόλυτα νούμερα οι ελλείψεις προσωπικού ανήλθαν για το 2022 σε 60.225 από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται συνολικά, βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία.
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις αυτές εμφανίζονται στο:
- Νότιο Αιγαίο με 14.346 κενές θέσεις εργασίας
- Κρήτη με 10.808 κενές θέσεις εργασίας
- Κεντρική Μακεδονία με 5.891 κενές θέσεις εργασίας
- Ιόνια Νησιά με 8.378 κενές θέσεις εργασίας
Το 2022 έμειναν κενές:
- 7.360 θέσεις εργασίας σε καμαριέρες,
- 5.164 θέσεις εργασίας σερβιτόρων,
- 3.460 ρεσεψιονίστ,
- 2.866 λαντζέρηδες ,
- 2.729 Barista / Barman – Barwoman,
- 2.404 καθαρίστριες και
- 2.340 μάγειρες.
Φέτος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα κενά με τους εργαζόμενους να τονίζουν πως η μαύρη και αδήλωτη εργασία τείνει να γίνει κανόνας σε πολλά νησιά την τουριστική περίοδο, ενώ πολλές φορές παίρνουν ένα μέρος του μισθού και το υπόλοιπο δεν μπαίνει ποτέ στην τσέπη τους.