Ανοίγει η αυλαία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

39

Γράφει ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ

Στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα ανοίξει μια μεγάλη αγορά για την Ελλάδα, προχωρά ο όμιλος Κοπελούζου, με σκοπό την υλοποίηση του επόμενου σταδίου για την ωρίμανση του πιλοτικού έργου στην Αλεξανδρούπολη.

Η Περιφερειακή Ενότητα ‘Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς Σαμοθράκης έχει καθοριστεί ως «Περιοχή Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» για την ανάπτυξη πιλοτικών off-shore αιολικών, τις λεγόμενες go to area περιοχές κατά την ΕΕ που ακολουθούν ειδική ταχεία αδειοδότηση.

Από το περσινό καλοκαίρι το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει πως στο τμήμα αυτό θα αναπτυχθούν τα πρώτα υπεράκτια έργα, η υλοποίηση των οποίων θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα που θα βγουν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι Άδεια Παραγωγής στη συγκεκριμένη ζώνη κατέχει ο Όμιλος Κοπελούζου για έργο ισχύος 220 Μεγαβάτ που έχει αποκτήσει από το 2012, ενώ αίτηση για Άδεια Παραγωγής δυναμικότητας περίπου 490 Μεγαβάτ έχει υποβάλλει ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για “πακτωμένες” (στερεωμένες στο βυθό της θάλασσας) ανεμογεννήτριες.

Για το πρότζεκτ έχει προχωρήσει η προκοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασία που είναι απαραίτητο να προηγηθεί πριν την κοινοποίηση του έργου.

Με τροπολογία που πέρασε προ διμήνου το υπουργείο στη βουλή, οι ταρίφες των έργων που θα εγκατασταθούν στην Αλεξανδρούπολη θα καθοριστούν με κοινοποίηση στην Κομισιόν, και όχι μέσω διαγωνισμών όπως θα γίνει στα υπόλοιπα έργα, από επενδυτές που είναι κάτοχοι υφιστάμενων αδειών παραγωγής ή βεβαιώσεων ειδικών έργων, καθώς και για όσους διαθέτουν εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν στη ΡΑΕ και αφορούν την θαλάσσια «ζώνη» της Αλεξανδρούπολης.

Συνολικά στην ζώνη που θα καθοριστεί ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), θα αναπτυχθούν αιολικά πάρκα ισχύος έως 600 Μεγαβάτ.

Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι ο όμιλος Κοπελούζου έχει προχωρήσει σε λύση και εκκαθάριση της εταιρείας «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.», που αποτελούσε τη συμμαχία με την RF Energy του ομίλου Φειδάκη στον χώρο των θαλάσσιων πάρκων.

Στην αγορά άλλωστε είναι γνωστό ότι το πρώτο πιλοτικό έργο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, θα αποτελέσει σημείο ενδιαφέροντος ευρύτερων επιχειρηματικών συμφωνιών, για το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει από καιρό οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ πολύ ισχυρών παικτών της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι πέραν της Αλεξανδρούπολης, το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, έχουν προσδιορίσει και άλλες περιοχές για την εγκατάσταση off-shore αιολικών πάρκων. Στις περιοχές αυτές ανήκει το τμήμα ανατολικά της Κρήτης από τη Σητεία έως τον Ξηρόκαμπο, ανοιχτά της Πλάκας και ανατολικά της Ιεράπετρας.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η συνολική ισχύς των υπεράκτιων αιολικών έως το 2030 να φτάνει τα 2 έως 2,5 GW. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 4,5 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει η Grant Thornton, οι συγκεκριμένες επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 8.220 άμεσες και έμμεσες, νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις