Mubadala: Αυτή είναι η νέα επένδυση του κολοσσού από το Αμπού Ντάμπι στην Ελλάδα

126

Γράφει ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΟΡΦΙΔΗΣ

Σε επέκταση της θέσης του στην Ελλάδα είναι έτοιμο να προχωρήσει το κρατικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι, Mubadala. Οπως αναφέρει ο διευθυντής του, Γκραντ Κάμπελ, το fund στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεπενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), που επεκτάθηκε πέρυσι, είναι έτοιμο να κάνει την τρίτη του επένδυση. Μάλιστα, όπως λέει σε μία συζήτηση που έγινε στο περιθώριο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αυτή θα είναι η πρώτη επένδυση σε ένα ελληνικό private equity fund, το οποίο με τη σειρά του θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να κλείσουμε την τρίτη μας επένδυση στην Ελλάδα, τη συμμετοχή μας στο νέο fund της DECA Investments», λέει ο κ. Κάμπελ, ο οποίος έχει τον ρόλο του διευθυντή της πλατφόρμας των επενδύσεων «Διαταραχής» (Disruptive Investments) του κρατικού fund. Μιας πλατφόρμας που μεταξύ άλλων έχει την ευθύνη των προγραμμάτων επενδύσεων και συνεπενδύσεων του κρατικού ταμείου σε ξένες χώρες.

«Η πρώτη επένδυσή μας ήταν στην Venture Friends (σ.σ.: στο τρίτο fund της γνωστής Venture Capital Firm των Απόστολου Αποστολάκη και Γιώργου Δημόπουλου) πέρυσι. Η δεύτερη αφορούσε το European Sustainable Investment Fund (EuSIF) (σ.σ.: της Sirec Energy των Διονύση Αλυσανδράτου, Ευάγγελου Μπάρδη και Λεωνίδα Βέργου που επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και σε έργα κυκλικής οικονομίας). Και τώρα φτάνουμε στην τρίτη. Η αλήθεια είναι πως ξεκινήσαμε λίγο αργά, αλλά τελικά νομίζω ότι άξιζε η αναμονή, ειδικά καθώς βλέπουμε ότι αναπτύσσεται το οικοσύστημα», λέει ο κ. Κάμπελ.

Στο νέο fund της DECA, Diorama II, το οποίο κατά τον διαχειριστή του Νίκο Κούλη έχει συγκεντρώσει ήδη 200 εκατ. ευρώ, θα συμμετέχει και η ΕΑΤΕ, στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας συνεπενδύσεων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ (από 200 εκατ. έκαστος) που είχε υπογραφεί πέρυσι τον Μάιο κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι.

Τότε, μαζί με την αναθεώρηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΑΤΕ και Mubadala ώστε να προβλεφθεί και η δυνατότητα συνεπενδύσεων σε funds και όχι απευθείας σε projects, υπήρξε και η δέσμευση επενδύσεων εκ μέρους του έτερου κρατικού fund του Αμπού Ντάμπι, του ADQ, ως το συνολικό ποσό των 4 δισ. ευρώ. Επενδύσεις που θα γίνουν απευθείας σε μεγάλα πρότζεκτ επί ελληνικού εδάφους.

«Σε αντίθεση με την ADQ που αναζητά απευθείας μεγάλα έργα να επενδύσει, το δικό μας βασικό κριτήριο προς το παρόν, όσο υπάρχει η στήριξη του fund, είναι να μοχλεύσουμε επίσης την τεχνογνωσία και τη γνώση», λέει ο κ. Κάμπελ.

Προς το παρόν, όπως εξηγεί, οι ίδιοι δέχονται τις εισηγήσεις για πιθανή επένδυση από την ΕΑΤΕ, η οποία πραγματοποιεί τον εξονυχιστικό έλεγχο κοινοποιώντας παράλληλα κάθε πληροφορία για έναν πιθανό στόχο επένδυσης. Φυσικά την τελική απόφαση θα λάβει η ομάδα του κ. Κάμπελ στη Mubadala, έχοντας κάνει βέβαια και έναν γύρο επαφών με τους ενδιαφερόμενους.

Μάλιστα τις μέρες που προηγήθηκαν, αλλά και ακολούθησαν του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είχε κανονιστεί σειρά συναντήσεων στην Αθήνα κυρίως με Fund Managers που θέλουν τη συμμετοχή ενός τόσο μεγάλου θεσμικού επενδυτή όπως η Mubadala στα νέα επενδυτικά ταμεία που θέλουν να δημιουργήσουν. Σημειώνεται ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία σχεδόν το σύνολο των εγχώριων μεγάλων venture capitals και private equity firms είναι στη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων για τη σύσταση νέων funds. «Πηγαίνουμε πλέον σε μια νέα γενιά ελληνικών funds, της τάξεως των 150 και 200 εκατ. ευρώ, που μπορούν να έχουν στο άρμα τους ένα μεγάλο κρατικό ταμείο και θεσμικό επενδυτή. Και αυτό θα λειτουργήσει τόσο για τα ίδια όσο και για την ελληνική αγορά θετικά, φέρνοντας περισσότερα ιδιωτικά, φρέσκα κεφάλαια στην αγορά, ειδικά καθώς αναμένεται και η επενδυτική βαθμίδα», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος.

«Εχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την ΕΑΤΕ και γενικά με την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι από τις πλέον στενές στο εξωτερικό», σημειώνει ο κ. Κάμπελ. «Σήμερα η Mubadala έχει συνεργασίες με την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και μερικές ακόμη χώρες, όμως νομίζω πως αυτή που έχουμε με την Ελλάδα είναι ίσως η πιο στενή», λέει ο ίδιος, αποδίδοντας τις ιδιαίτερα θερμές σχέσεις και στην πολιτική απόφαση των δύο χωρών να συσφίξουν τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις.

Μάλιστα δεν αποκλείει στο μέλλον η Mubadala να αποκτήσει και γραφείο στην Αθήνα, ανάλογα με την κλιμάκωση και το μέγεθος των επενδύσεων που θα κάνει. «Σε όλες τις ξένες αγορές που μπαίνουμε ξεκινάμε συνήθως με συνεπενδύσεις και συμμετοχές σε funds, δίνοντας χώρο σε entrepreneurs. Εάν μετά υπάρξει εξέλιξη, παράγονται αποδόσεις και ενισχύεται το momentum, τότε φυσικά μπορούμε να το δούμε. Για παράδειγμα, και στην Κίνα ξεκινήσαμε από μία συνεργασία και τελικά φτάσαμε σήμερα να έχουμε τοπικό γραφείο στο Πεκίνο με μία ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τις επενδύσεις εκεί. Επίσης έχουμε ομάδα και γραφείο στο Λονδίνο. Στη Γαλλία από την άλλη, αν και έχουμε ένα ευμέγεθες χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, ακόμα δεν έχουμε ανοίξει. Συνολικά πάντως νομίζω ότι είμαστε ένα από τα ελάχιστα κρατικά ταμεία του Κόλπου που ανοίγουν γραφεία στο εξωτερικό. Κι αυτό διότι θεωρούμε ότι πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν τοπική προσέγγιση. Για να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται χρόνος. Πρώτα απ’ όλα να υπάρξει εμπιστοσύνη εκ μέρους του Οργανισμού για την προοπτική. Το γεγονός ότι υπάρχει μία ισχυρή διακρατική σχέση νομίζω ότι βοηθά», επισημαίνει.

Τον ρωτάμε αν ο παράγοντας των επικείμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να φέρει αλλαγές. «Δεν νομίζω. Εντάξει, ίσως μία επιβράδυνση είναι το αποτέλεσμα, όμως έχουμε μία στρατηγική συνεργασία και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργήσει. Δείτε το momentum. Αρχίσαμε να μιλάμε στα τέλη του 2018 και υπήρχε μία λευκή κόλλα στο θέμα “Επενδύσεις στην Ελλάδα”. Μας πήρε τρία χρόνια να κάνουμε την πρώτη. Ηταν όμως ένα διαφορετικό τοπίο. Τώρα έχετε τεράστιες ευκαιρίες», απαντά.

Η πιο γνωστή επένδυση της Mubadala, που σήμερα διαχειρίζεται περί τα 290 δισ. δολάρια, στην Ελλάδα, που όμως είχε γίνει απευθείας προ ετών και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΑΤΕ, ήταν για τη διάσωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, μιας που είναι ο μεγαλομέτοχος του νέου σχήματος που συγκροτήθηκε μετά την εξυγίανση και συνένωση των παλαιών «κραταιών δυνάμεων» Σελόντα, Νηρέα, Ανδρομέδα κ.ο.κ. στο νέο σχήμα της Avramar.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις