Αφορμή τα Culinary Journeys, τα συναρπαστικά γευστικά ταξίδια που διοργανώνει το ξενοδοχείο Daios Cove στην Κρήτη.
Όταν το Daios Cove αποφασίζει να εμβαθύνει σε έναν τομέα, το κάνει ολοκληρωτικά. Στον τομέα του wellness δημιούργησε ένα από τα τοπ spa στην Ευρώπη βάζοντας την Κρήτη στο χάρτη των ελίτ zen προορισμών. Στον τομέα του fine drinking με τη συνεργασία του με τους The Clumsies εφηύρε το πιο αδιαμφισβήτητα καλύτερο ξενοδοχειακό μπαρ στην Ελλάδα. Στη γαστρονομία, εφέτος, το “τερματίζει” τόσο με τη δημιουργία ενός νέου εστιατορίου με τίτλο Ρ (ρο, raw) με πρωταγωνιστές στο μενού τα πιάτα με ωμά, όσο και με τη συνέχιση των Culinary Journeys. Στο πλαίσιο αυτού του θεσμού, πλέον, έχει δημιουργηθεί μια σύνθεση από πραγματικά δημιουργικούς και επιδραστικούς σεφ που αναλαμβάνουν ο καθένας για ένα διήμερο τα ηνία της κουζίνας δημιουργώντας στιγμές που μένουν σαν αναμνήσεις.
Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές των εφετινών Culinary Journeys:
Lucas Piscazzi
Η αρχή έγινε στις 28 Απριλίου με τον γεννημένο στη Ρώμη και βραβευμένο με αστέρι Μichelin Lucas Piscazzi, head chef του εστιατορίου Pelagos στην Αθήνα. To Daios Cove ήταν η αφετηρία του γαστρονομικού concept “Pelagos on Tour” του Piscazzi, μια σειρά γαστρονομικών εκδηλώσεων που εφέτος είναι εμπνευσμένη από την Κρήτη.
Christian Le Squer
Ακολουθεί ο κορυφαίος Γάλλος σεφ Christian Le Squer, προσκεκλημένος του Daios Cove στις 4 Ιουνίου, που θα προσφέρει ένα πανόραμα υψηλής γαστρονομίας από τη σύγχρονη γαλλική κουζίνα. Μεγάλωσε στη Βρετάνη, με βιώματα και εμπειρίες από μια τοπική μαγειρική παράδοση που βασίζει τη νοστιμιά της στη στεριά, τη θάλασσα και τα φρέσκα λαχανικά από τον κήπο και η αγάπη του για τη γαλλική κουζίνα τον οδήγησε στο Παρίσι, όπου ανακάλυψε τον κόσμο της εκλεκτής γαστρονομίας. Διάσημος για την υποδειγματική του συνέπεια, ο Le Squer έχει αποσπάσει 3 αστέρια Michelin για 13 συνεχόμενα χρόνια και είναι σεφ στο θρυλικό Le Cinq του Four Seasons Hotel George V στο Παρίσι.
Alex Atala
Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Alex Atala, τον πολυβραβευμένο star chef της Βραζιλίας, που καταφτάνει στο εστιατόριο Ocean του Daios Cove στις 29 Ιουνίου. Ο Rene Redzepi είχε γράψει για εκείνον στο περιοδικό Time ότι «υπέκυψε στο τεράστιο έργο της διαμόρφωσης μιας καλύτερης κουλτούρας φαγητού για τη Λατινική Αμερική». Το βραβευμένο με αστέρι Μichelin εστιατόριο του D.O.M. στο Σάο Πάολο εμφανίζεται στα 50 καλύτερα του κόσμου τα τελευταία δεκατρία χρόνια και στο ινστιτούτο ATÁ που ίδρυσε, μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών μοιράζεται τις γνώσεις της σχετικά με τη διατροφή, τη μαγειρική, την παραγωγή και τη φύση.
Amaury Bouhours
Στις 23 Ιουλίου, τα ηνία αναλαμβάνει ο Γάλλος Amaury Bouhours για να προσφέρει μια μαγική γαστρονομική εμπειρία. Mαθήτευσε στο εστιατόριο Le Louis XV – Alain Ducasse στο Μονακό, εργάστηκε στα φημισμένα Alain Ducasse au Plaza Athénée και Lasserre στο Παρίσι, ενώ σήμερα, ως executive chef στο Le Meurice Alain Ducasse, παρουσιάζει το περίφημο Collection menu, μια ραψωδία της haute cuisine σε ένα σκηνικό που αναπαριστά το μεγαλείο του Salon de la Paix των Βερσαλλιών.
Ηisanobu Shigeta
Στις 3 Αυγούστου, το Daios Cove υποδέχεται τον Ιάπωνα Ηisanobu Shigeta, head chef του παριζιάνικου Spoon – ενός ακόμη εστιατορίου της αυτοκρατορίας του Alain Ducasse που φημίζεται για την πολύχρωμη, εύγεστη κουζίνα του, εμπνευσμένη από τους δρόμους των μπαχαρικών.
Jessica Préalpato
Στις 3 Αυγούστου, επίσης, προσκεκλημένη του ξενοδοχείου είναι και η Jessica Préalpato, consultant pastry chef του Carlton Tower Jumeirah στο Λονδίνο. Με τα παιδικά χρόνια της να έχουν κυλίσει μέσα στο αρτοποιείο των γονιών της στην κοινότητα Μον-ντε-Μαρσάν της Γαλλίας, η Prealpato διέγραψε μια τροχιά επιτυχίας με αποκορύφωμα τον τίτλο “Best Pastry Chef 2019”. Μια διάκριση που της απονεμήθηκε για το περίφημο “ Desseralité”, μια φιλοσοφία επιδορπίων που απαιτεί σεβασμό στις πρώτες ύλες και στους παραγωγούς τους, την οποία επινόησε και εφάρμοσε κατά την διάρκεια της θητείας της στο Plaza Athénée πλάι στον Αlain Ducasse.
Παύλος Κυριάκης
Μία ακόμα μοναδική εμπειρία fine dining προσφέρει το Dais Cove στις 18 Αυγούστου, με προσκεκλημένο τον σεφ Παύλο Κυριάκη. Με θητεία στη Σπονδή δίπλα στους φημισμένους σεφ Arnaud Bignon, Eric Frechon, William Mahi και Michel Del Burgo, ο Κυριάκης έχει εργαστεί σε παγκοσμίου φήμης εστιατόρια σε Ευρώπη και Αμερική όπως το Pierre Gagnaire στο Παρίσι, το Benu στο Σαν Φρανσίσκο και το Azurmendi στο Μπιλμπάο, ενώ η κατοχύρωση του ταλέντου του ήρθε με το πρώτο αστέρι Michelin ως executive chef στο The Zillers στην Αθήνα.
Alexandre Sempere
Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Alexandre Sempere του παρισινού εστιατορίου Les Ombres, ένας σεφ που ενσωματώνει στις δημιουργίες του τους πυλώνες της φιλοσοφίας του Αlain Ducasse – Μεσόγειος, νεωτερικότητα, “naturalité“- έρχεται στην Κρήτη για να προσφέρει μια συναρπαστική γευστική εμπειρία, στην οποία θα πειραματιστεί με τεχνικές εκχύλισης, αφυδάτωσης και ζύμωσης πάνω σε βιολογικές πρώτες ύλες.
Γιώργος Σαμοΐλης
Τα Culinary Journeys 2023 θα ολοκληρωθούν στις 21 Σεπτεμβρίου, με τον προικισμένο Γιώργο Σαμοΐλη, σεφ και συνιδιοκτήτη του πρωτοποριακού Cantina στα Σεράλια της Σίφνου που συνδυάζει την zero waste φιλοσοφία με τις τοπικές πρώτες ύλες και την φαντασία.
Γκίκας Ξενάκης
Στις 21 Σεπτεμβρίου, προσκεκλημένος θα είναι, επίσης, και ο Γκίκας Ξενάκης. Ηead chef του επί σειρά ετών βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου Aleria στην Αθήνα, θα παρουσιάσει στο Daios Cove ευρηματικές δημιουργίες που εκφράζουν την ποικιλομορφία και τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας.
https://www.daioscovecrete.com