Καμαριέρες και κηπουροί έκαναν τους πελάτες

124

Στο στόχαστρο των επιθεωρητών εργασίας θα μπουν φέτος το καλοκαίρι οι περιοχές υψηλής τουριστικής έντασης, καθώς οι έλεγχοι που ξεκινούν θα επικεντρωθούν στην αδήλωτη εργασία, τη τήρηση των χρονικών ορίων, τις αμοιβές, τις άδειες όπως επίσης την  τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Πρωταθλητές της παραβατικότητας είναι ο κλάδος τους επισιτισμού –εστιατόρια, καφετέριες- τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, τα ξενοδοχεία, τα ντελίβερι, η καθαριότητα και ο κλάδος των σεκιούριτι.

Γενικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, το πρόβλημα σήμερα δεν είναι τόσο η αδήλωτη, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι ότι δηλώνουν το προσωπικό με 4ωρη απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για παραβίαση ωραρίου.

Ειδικά στον κλάδο των ντελίβερι, τις περισσότερες φορές είναι δηλωμένοι για δίωρη η τετράωρη εργασία και μπορεί να δουλεύουν 10 ώρες σε ένα πόστο που παρουσιάζει επικινδυνότητα κατά 90%.

Αναμένεται αύξηση της παραβατικότητας

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν ότι κατά τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να καταγραφεί αύξηση του φαινομένου της αδήλωτης καi υποδηλωμένης εργασίας. Για αυτό και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με στόχευση τους πιο παραβατικούς κλάδους και τις τουριστικές περιοχές με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας μέχρι και το Σεπτέμβριο.

«Θέλοντας να καταστήσουμε την Επιθεώρηση Εργασίας μία πρότυπη, λειτουργική, δυναμική και αποτελεσματική Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε εργαζόμενους και εργοδότες – επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής Επιθεώρησης Εργασίας Μπάμπης Βούρτσης – δίνουμε έμφαση στην πραγματοποίηση στοχευμένων και ποιοτικών ελέγχων, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων.»

Την ίδια ώρα οι επιθεωρητές εργασίας έχουν να θυμηθούν αρκετά τραγελαφικά συμβάντα  στο πλαίσιο της διενέργειας ελέγχων που σχετίζονται με την προσπάθεια των εργοδοτών να κρύψουν τους αδήλωτους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι τα περιστατικά έχουν περιοριστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι αδήλωτοι έπεφταν κυριολεκτικά στη θάλασσα και έκαναν τους λουόμενους η κλειδώνονταν  σε ψυγεία.

Απίστευτα περιστατικά

Κάποια από τα κωμικοτραγικά περιστατικά που μας διηγήθηκαν οι ειδικοί επιθεωρητές εργασίας είναι τα εξής:

  • Σε έλεγχο μεγάλου ξενοδοχείου σε νησί βρίσκουν μόνο τον ιδιοκτήτη και τον ρωτούν που είναι το προσωπικό. «Δεν έχω προσωπικό», τους απαντά, το «τρέχω μόνος μου». Πηγαίνουν στην αίθουσα που σερβίριζαν το πρωινό και βρίσκουν γεμάτα τα τραπέζια από «πελάτες» που ήταν φανερό πως ήταν καμαριέρες, καθαρίστριες, σερβιτόροι και κηπουροί χωρίς τις στολές τους!
  • Σε καφετέρια της Αθήνας, με το που μπαίνει το κλιμάκιο, νεαρά αγόρια και κορίτσια βγαίνουν στο δρόμο με το δίσκο στο χέρι πηγαίνοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Με κινηματογραφική ταχύτητα το σκηνικό αλλάζει και άλλα πρόσωπα αγόρια και κορίτσια κρατούν δίσκους και σερβίρουν τους πελάτες.
  • Σε γηροκομείο, νοσοκόμες που άλλαζαν γιαγιάδες, τις άφησαν στα « κρύα του λουτρού» και έφυγαν τρέχοντας.

Θερμόαιμοι επιχειρηματίες

Υπενθυμίζουμε ότι πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια τα κλιμάκια διεξήγαγαν ελέγχους παρουσία αστυνομικών, καθώς οι θερμόαιμοι επιχειρηματίες κυνηγούσαν τους επιθεωρητές, ασκούσαν βία, έσκαγαν τα λάστιχα των αυτοκινήτων ή έκαιγαν και τα ίδια τα αυτοκίνητα.

Οπως  τονίζουν οι επιθεωρητές , που πλέον έχουν εμπειρία, μεταπτυχιακά και έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια «ο ήρεμος διάλογος με τον επιχειρηματία και η ευγένεια  παίζουν σημαντικό ρόλο ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι  με την οργή του επιχειρηματία. Αποφεύγουμε  να πούμε τη λέξη”παράβαση” που αντιστοιχεί σε 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο και επισημαίνουμε ότι έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τα επιχειρήματά του και να υποβάλλει ενστάσεις πριν ολοκληρωθεί η διοικητική πράξη».

Από την άλλη πλευρά, οι επιθεωρητές αντιμετωπίζουν συχνά και την αγανάκτηση των εργαζόμενων που τους προσέλαβαν αναγκαστικά οι εργοδότες και τους ασφαλίζουν, ενώ προτιμούσαν τη μαύρη εργασία για να μη χάσουν το επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις