Ισχυρισμός
Την αντικατάσταση των εικόνων στους ναούς με τάμπλετ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για χιουμοριστικό κείμενο που δημοσιεύθηκε από τη γνωστή σατιρική ιστοσελίδα “Το Βατράχι”.
Δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου αναπαρήγαγαν αυτούσιο ένα κείμενο της γνωστής σατιρικής ιστοσελίδας Το Βατράχι ως αληθινή είδηση. Πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πίστεψαν τα δημοσιεύματα και αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό πως “ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε την αντικατάσταση των εικόνων στους ναούς με τάμπλετ” ως αληθινό, εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις τους. Το κείμενο, ωστόσο, είναι προϊόν σατιρικής επινόησης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: makeleio.gr, aftodioikisi.gr, karditsastakra.com, e-enimerosi.com, katohika.gr
Πλαίσιο
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης διατέλεσε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο 2019 – 2023 και πλέον υπηρετεί ως υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Ιούνιο του 2023.
Κατά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων εξήγγειλε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια του έργου της προηγούμενης θητείας, ενώ στις 3.7.2023 πραγματοποίησε επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, από την οποία προέκυψε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για όσα συμφώνησαν οι δύο πλευρές.
Στις 4.7.2023, η σατιρική ιστοσελίδα Το Βατράχι, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δημοσίευσε ένα επινοημένο κείμενο με τίτλο “Την αντικατάσταση των εικόνων στους ναούς με τάμπλετ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης”.
Στις 8 και 9.7.2023, το συγκεκριμένο σατιρικό κείμενο αναδημοσιεύτηκε αυτούσιο από μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου ως αληθινή είδηση, χωρίς καμία επισήμανση πως πρόκειται για σάτιρα.
Αν και ορισμένοι από τους ενημερωτικούς ιστότοπους παρέθεσαν την αρχική πηγή στο τέλος των δημοσιευμάτων τους, επισημαίνοντας πως το κείμενο είναι παρμένο από τη σελίδα tovatraxi.com, αυτό φαίνεται πως παραβλέφθηκε από πολλούς χρήστες, οι οποίοι δεν επαλήθευσαν την προέλευση της “είδησης” και πίστεψαν πως πρόκειται για πραγματική, απουσία οποιασδήποτε άλλης επεξηγηματικής αναφοράς.
Τι ισχύει
Σύμφωνα με τα ίδια τα δημοσιεύματα, αρχική πηγή του επινοημένου κειμένου που αναπαράχθηκε αποτέλεσε η σατιρική σελίδα Το Βατράχι. Με μια απλή ματιά στην αρχική σελίδα, εύκολα διαπιστώνει κανείς τον χιουμοριστικό χαρακτήρα του site.
Στην ενότητα “Σχετικά με εμάς“, η σελίδα εξηγεί αναλυτικά τον χαρακτήρα της και το περιεχόμενο των κειμένων της, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο site “δεν είναι σε καμία περίπτωση ειδησεογραφικό” και πως “τα άρθρα που εμφανίζονται σε αυτό είναι προϊόν επινόησης, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται με αληθινές ειδήσεις”.
Τέλος, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε όσα συμφωνήθηκαν στην πραγματικότητα από τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στη συνάντηση που είχαν στις 3.7.2023 στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με όσα επινοήθηκαν από το σατιρικό κείμενο. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, συμφωνήθηκαν οι ακόλουθοι άξονες συνεργασίας:
– η εξακολούθηση λειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, η οποία αποτελεί τον θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και έχει συμβάλει στην επίλυση πλήθους ζητημάτων εδώ και πάνω από δέκα χρόνια,
– η ολοκλήρωση του Μητρώου Θρησκευτικών Λειτουργών, η πρόοδος στην υλοποίηση του οποίου προχωρά με μεγάλη ταχύτητα, και
– η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με σκοπό την αναβάθμισή της, δίνοντας προτεραιότητα στην ίδρυση και λειτουργία των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών με ορίζοντα το μεθεπόμενο διδακτικό έτος.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε την αντικατάσταση των εικόνων στους ναούς με τάμπλετ είναι αναληθής, καθώς πρόκειται για σατιρικό δημοσίευμα.