FORBES – Οικογένεια Γλου: Το success story της Glou, ο “πόλεμος” με την Puma, το λουκέτο και τα “σφυριά”

83

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

“Glou τέλος”, ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο επιχειρηματίας Γιώργος Γλου -στο όχι πολύ μακρινό 2019- για να ανακοινώσει το λουκέτο και από το τελευταίο κατάστημα Glou που είχε μείνει ανοιχτό, επί της οδού Τσαμαδού 30 στον Πειραιά. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτό το τελευταίο κατάστημα ήταν και το πρώτο που είχε ανοίξει η άλλοτε ισχυρή επιχείρηση, που μεσουράνησε στην ελληνική ένδυση την δεκαετία του 1990.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Γιώργος Γλου δημοσίευε τότε μια φωτογραφία από το εσωτερικό του καταστήματος, η οποία συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τα εξής λόγια: “Glou τέλος, τουλάχιστον προς ώρας, εννέα παιδιά έχουμε και μια ζωή μπροστά μας. Όλα ξεκίνησαν εδώ, Πειραιάς, Τσαμαδού και όλα τέλειωσαν εδώ έπειτα από 34 χρόνια”.

Είχαν προηγηθεί πολλές περιπέτειες, οικονομικές και δικαστικές, πριν φτάσει ο Όμιλος Γλου στο οριστικό λουκέτο, αλλά τα αδέρφια Γλου είχαν καταφέρει, εν τω μεταξύ, να γράψουν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην επιχειρηματική ιστορία της χώρας.

Η ταπεινή αφετηρία, η επιτυχία και ο… Ολυμπιακός

Ο Αντώνης και ο Γιώργος Γλου ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους στον χώρο εμπορίας ενδυμάτων και αθλητικών ειδών, βασιζόμενοι στην πολυετή οικογενειακή εμπειρία του πατέρα τους, Δημήτρη Γλου. Ο “πατριάρχης” της οικογένειας πουλούσε την δεκαετία του 1950 φρούτα, σε έναν πάγκο που διατηρούσε στην οδό Γούναρη.

Η έναρξη της επιτυχημένης δραστηριότητας των αδερφών Γλου σηματοδοτείται από την λειτουργία του πρώτου καταστήματος Glou στην οδό Τσαμαδού, στον Πειραιά, το οποίο άνοιξε το 1985. Το 1992 ήταν χρονιά – ορόσημο για την εξέλιξη του ομίλου, καθώς άνοιξαν επτά νέα καταστήματα Glou, τρία εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας.

Το 1994 η εταιρεία απέκτησε την αντιπροσωπεία της Puma στην Ελλάδα. Tα δύο αδέρφια διέθεταν συνολικά ποσοστό 44% στην Puma Hellas, ενώ το υπόλοιπο 56% ανήκε στη μητρική εταιρεία Puma AG.

Το 2005 δημιουργήθηκε το κατάστημα Glou Premium store, στη Λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη 101 στο Πασαλιμάνι, το οποίο στεγαζόταν στο νεοκλασικό οικοδόμημα που έχει σχεδιάσει ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλερ και αποτελούσε την παλιά έπαυλη της οικογένειας του Σπυρίδωνα Μεταξά, ιδρυτή της μετέπειτα παγκοσμίου φήμης κονιακοποιίας Μεταξά. Στο νεοκλασικό στεγάζονταν, μεταξύ άλλων, το Glou Premium cafe, το πολυτελές Barber Shop, αλλά και το Cigar Gallery με μια μεγάλη συλλογή πούρων Κούβας.

Το 2006, η επιχείρηση περισσότερα από 60 καταστήματα εντός συνόρων, ενώ είχε επεκταθεί και σε Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο και Ρουμανία. Ο τζίρος της εκείνη την εποχή έφτανε περί τα 120 εκατ. ευρώ και τα κέρδη τα 15 εκατ. ευρώ.

Οι αδερφοί Γλου είχαν συνδέσει το όνομά τους με τον Πειραιά, που εξάλλου ήταν και ο τόπος γέννησής τους. Η αγάπη αυτή τους είχε οδηγήσει να ασχοληθούν και με τον Ολυμπιακό, με τον Γιώργο Γλου να γίνεται μέλος στο ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και αντιπρόεδρος στον Ερασιτέχνη. Οι φήμες λένε μάλιστα ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε παίξει και σημαντικό ρόλο στην… ιστορική μεταγραφή του Ριβάλντο.

Η αρχή του τέλους

Τα πρώτα σύννεφα για την Glou εμφανίστηκαν το 2008, όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άρχισε να πλήττει άμεσα το λιανεμπόριο ειδών ένδυσης-υπόδησης.

Οι πωλήσεις της εταιρείας συρρικνώθηκαν το 2009 περί τα 67 εκατ. ευρώ, έναντι 80 εκατ. ευρώ του 2008, ενώ παράλληλα κατέγραψε ζημιές ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,7 εκατ. ευρώ του 2008. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2009, το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανερχόταν σε 117,3 εκατ. ευρώ, από 124,6 εκατ. ευρώ το 2008. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να αρχίσει να συρρικνώνεται και το δίκτυο των καταστημάτων.

Η πραγματική κατρακύλα, ωστόσο, ξεκίνησε το 2010, όταν έληξε με επεισοδιακό τρόπο η συνεργασία με την Puma. Ο γερμανικός όμιλος κατηγόρησε τη διοίκηση της ελληνικής εταιρείας για υπεξαίρεση στην Puma Hellas που οδήγησε σε απομείωση 115 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Η εταιρεία μπήκε τότε στον Τειρεσία, ενώ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δεκάδες ακάλυπτες επιταγές. Προσωρινή σανίδα σωτηρίας στα αδέρφια προσέφερε τότε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, με την Ρrobank να εξασφαλίζει δάνειο στους Γλου.

Ωστόσο, το 2013, η Puma Ελλάς ΑΕ εντάχθηκε στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ κάποιες μέρες πριν, είχε προηγηθεί η σύλληψη του Αντώνη Γλου για οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 765.000 ευρώ. “Η διαδικασία εξυγίανσης προσφέρει στην Puma Ελλάς πλαίσιο προστασίας για τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της με στόχο την επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων, τη διαφύλαξη της συνέχισης της εμπορικής της δραστηριότητας και την αποκατάσταση της επιχειρηματικής της ευρωστίας”, αναφερόταν στην ανακοίνωση η εταιρείας. Όπως πρόσθετε η ανακοίνωση, η επιδείνωση των οικονομικών της εταιρείας οφειλόταν σε “ποινικά κολάσιμες πράξεις υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και απιστίας που προκύπτει ότι διαπράχθηκαν από μετόχους της μειοψηφίας και από τρία πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, οι παράνομες αυτές ενέργειες που αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο 2010 προκάλεσαν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, κλόνισαν το ταμειακό διαθέσιμο της εταιρείας και της προκάλεσαν τεράστια περιουσιακή βλάβη. Η εταιρεία έχει υποβάλει μήνυση κατά των φερομένων ως υπευθύνων τον Απρίλιο 2011”.

Το Reuters έγραφε τότε πως η Ελλάδα ήταν μία από τις 10 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές της Puma, με ετήσιες πωλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στις οικονομικές καταστάσεις της Puma για το 2010, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου, Jochen Zeitz, χαρακτήριζε το συμβάν ως “προσωπικά μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις στα σχεδόν 18 χρόνια του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Puma”.

Η εταιρεία κηρύχθηκε επίσημα σε πτώχευση το 2017, με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 4η Μαρτίου 2015.

Οι μπίζνες με τις πιτσαρίες και οι πλειστηριασμοί

Πάντως η άλλοτε κραταιή οικογένεια δεν έδειξε ποτέ διάθεση για παραίτηση. Βλέποντας την κρίση στην Glou, τα αδέρφια αποφάσισαν από νωρίς να ασχοληθούν με την εστίαση, με τις πιτσαρίες “Pizzoteca” σε Νέα Σμύρνη και Πειραιά, αλλά και το χονδρεμπόριο οπωροκηπευτικών.

Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν έλειψαν ούτε και στα καινούρια βήματα της οικογένειας. Πέρυσι, πέρασε σε νέο ιδιοκτήτη το κατάστημα που στέγαζε την πιτσαρία “Pizzoteca” στην Νέα Σμύρνη, το οποίο ανήκε στην εταιρεία Γλου, με το εστιατόριο να μην λειτουργεί πλέον. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό κατακύρωσης “κλείδωσε” πολύ υψηλότερα, στα 2.125.585 ευρώ. Μάλιστα, στην ίδια διεύθυνση φαίνεται να έχει την έδρα της η εταιρεία Μπακόπουλος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ε.Ε., όπου η Μαρία Τριαντοπούλου, σύζυγος του Γιώργου Γλου, και η Ζηνοβία Γλου του Αντωνίου, εμφανίζονται ως παλιοί εταίροι.

Σημειώνεται ότι η πιτσαρία στον Πειραιά λειτουργεί κανονικά, ενώ από τον Ιανουάριο του 2023 έχει συσταθεί και η εταιρεία Pizzoteca Piraeus Ι.Κ.Ε., με εταίρους, μεταξύ άλλων, τους Δημήτρη Γλου του Γεωργίου (30%) και την Σμαράγδα Γλου του Αντωνίου (30%), και διαχειριστή τον Αντώνη Γλου.

Οικογένεια Γλου: Το success story της Glou, ο "πόλεμος" με την Puma, το λουκέτο και τα "σφυριά"

Το κατάστημα στην Νέα Σμύρνη δεν ήταν, ωστόσο, το μοναδικό ακίνητο που έχει χάσει η οικογένεια σε πλειστηριασμούς, καθώς η ακίνητη περιουσία της Glou είχε προσημειωθεί από το 2010. Στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είχε βρεθεί και το διατηρητέο των Γλου στην Kαστέλλα, που φιλοξενούσε το flag store της αλυσίδας, ωστόσο τελικά το εν λόγω ακίνητο αγοράστηκε από την Grivalia Properties.

Στο “στόχαστρο” των πλειστηριασμών έχουν βρεθεί, όμως, και τα λεγόμενα “κάστρα” που είχαν χτίσει τα αδέρφια Γλου στην Καστέλλα, στις χρυσές εποχές της Glou. Ο Αντώνης Γλου έχει χάσει ήδη την δική του βίλα, η οποία άλλαξε χέρια το 2021, με τιμή κατακύρωσης τα 950.401 ευρώ, ήτοι ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Για την βίλα του Γιώργου Γλου, το σφυρί θα χτυπήσει για άλλη μια φορά αύριο, Τετάρτη 12 Ιουλίου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να παραμένει στα 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η υπό ειδική εκκαθάριση Τράπεζα Probank.

Σημειωτέον ότι η βίλα των Γιώργου Γλου και Μαρίας Τριαντοπούλου πρωτοβγήκε στο σφυρί στις 23 Φεβρουαρίου 2022 και μετά στις 28 Ιουλίου 2022, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,3 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί ενδιαφερόμενος. Ο τρίτος πλειστηριασμός προγραμματίστηκε για τις 19 Οκτωβρίου 2022, με τιμή εκκίνησης το ποσό των 2,64 εκατ. ευρώ, αλλά τέθηκε σε αναστολή. Το ακίνητο ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τις 12 Ιουλίου 2023, με την τιμή εκκίνησης να επανέρχεται στα 3,3 εκατ. ευρώ.

pin

Πρόκειται για μια τριώροφη οικοδομή με υπόγειο και κλειστό χώρο στάθμευσης, η οποία έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο επιφάνειας 329,143 τ.μ. και βρίσκεται επί της λεωφόρου Αλ. Παπαναστασίου 10 προς την πλευρά της θάλασσας. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, “η οικοδομή αυτή είναι συμβατικής κατασκευής με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και οργανισμό πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή. Έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως πέτρα και μάρμαρο, είναι καλής αισθητικής, ενώ διαθέτει θέα προς την θάλασσα”.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις