Δεν ξέρω αν είχε ποτέ φιλοδοξίες να διαδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο 66χρονος Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος. Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται όμως εντός της Ιεραρχίας φανερώνουν πως μάλλον ο κ. Ιερώνυμος «δουλεύει» για το μέλλον του Χαλκιδαίου Ιεράρχη.
- Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ
Ο ίδιος ο Μητροπολίτης, αριστερά και δεξιά, υποστηρίζει πως δεν τον ενδιαφέρει η θέση του πρώτου της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Στην Εύβοια, λέει, «είναι καλά» και πως «γνωρίζει καλά μέχρι πού φτάνουν τα πόδια του στο πάπλωμα». Οι κινήσεις στο παρασκήνιο, εκμυστηρεύονται έμπειροι Μητροπολίτες που παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα και ξέρουν από τα παιδικάτα του τον κ. Χρυσόστομο, δείχνουν πως υπάρχει μια κρυφή φιλοδοξία από τον συγκεκριμένο Μητροπολίτη να μετρήσει τις δυνάμεις του όταν προκύψει η ευκαιρία. Δεν ξέρω αν το κάνει επί τούτου ο Αρχιεπίσκοπος, όμως όλες οι κινήσεις φανερώνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση να αναδειχτούν «παιδιά» του Μητροπολίτη Χαλκίδος.
Πέρυσι τον Οκτώβριο ο Αρχιεπίσκοπος ανέδειξε σε Μητροπολίτη Γόρτυνος τον κ. Νικηφόρο, τον τότε γενικό αρχιερατικό της Μητρόπολης Χαλκίδος. Ακόμη ένα παιδί του Μητροπολίτη Χαλκίδος, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και κατά σάρκα αδελφός του Γόρτυνος, Νικόδημος Ευσταθίου, εκλέχτηκε προ ημερών Επίσκοπος Σκοπέλου. Με τη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου εκλέχτηκε, επίσης, σε ιστορική και σπουδαία Μητρόπολη, στη Θεσσαλονίκη, ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ομοίως πνευματικό παιδί του κ. Χρυσοστόμου.
Ένας Μητροπολίτης, σε μια σημαντική θέση, που θα κινηθεί με βεβαιότητα υπέρ του Μητροπολίτη Χαλκίδος όταν προκύψει η ευκαιρία. Ή έστω όποιον του υποδείξει ο πνευματικός του πατέρας.
Τέλος, ως αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, κομβική και προαγώγιμη θέση στην Εκκλησία, τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Καραμούζης, ιεροκήρυκας της Χαλκίδος και παιδί του Μητροπολίτη. Από τη θέση του αρχιγραμματέα και όποτε προκύψει η ανάδειξή του σε Ιεράρχη, χωρίς αμφιβολία θα στηρίξει μια πιθανή υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Χαλκίδος.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο Χαλκίδος Χρυσόστομος θα θέσει υποψηφιότητα εν τέλει. Το βέβαιο είναι πως καθίσταται ένας ισχυρός «ομαδάρχης», που σε μεγάλο βαθμό, με τα παιδιά του, θα καθορίσει την επόμενη αρχιεπισκοπική εκλογή.
Γιατί τόσοι βοηθοί
Η εξήγηση που έδωσε ένας παλιός Ιεράρχης έχει βάση. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την εκλογή τόσων και τόσων βοηθών Επισκόπων δημιουργεί μια σχέση υποχρέωσης.
Όποιος Μητροπολίτης ζητούσε να επισκοποιηθεί το παιδί του, αυτό γινόταν. Ο Ιερώνυμος με κάποιους Μητροπολίτες δημιουργεί μια σχέση «υποχρέωσης». Να έχουν να του χρωστάνε για το μέλλον.
Τι θα τους χρειαστεί όμως, αφού με καμιά εξηνταριά χειροτονίες και εκλογές ελέγχει όλη την Ιεραρχία; Σε περίπτωση παραίτησης, όταν δεν θα έχει πια «τη σφραγίδα», να τους «θυμίζει» τι του χρωστάνε και να παίξει ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης μέρας.