Τον Απρίλιο του 2020 στη θαλάσσια περιοχή της Πιερίας, μεταξύ Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους, θεσμοθετήθηκε η πρώτη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην Ελλάδα για τα μύδια. Οι μυδοκαλλιέργειες μεταφέρθηκαν σε καινούριες θέσεις οριοθετημένες από επιστήμονες ανάλογα με τα ρεύματα για να αναβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος. Στην περιοχή οι μυδοκαλλιέργειες καλύπτουν 1.700 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στη θάλασσα. «Δεν μπορούν να αυξηθούν τα στρέμματα των μυδοκαλλιεργειών, επειδή δεν θα μπορέσει να τα θρέψει ο Θερμαϊκός Κόλπος» ανέφερε ο κ. Δραγάνης και συμπλήρωσέ «δεν ταΐζουμε εμείς τα μύδια, τρέφονται με τα μικροφύκη που έχει θάλασσα».
Στο αλιευτικό καταφύγιο Αλυκών Κίτρους του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας υπάρχουν 47 σκάφη μονοκαλλιέργειας, ενώ με την μυδοκαλλιέργεια ασχολούνται 75 παραγωγοί με τις οικογένειες και τους εργάτες τους, δηλαδή 250 άτομα. Στην περιοχή λειτουργούν και τα 4-5 εργαστήρια μεταποίησης αλλά και εργοστάσιο έτοιμων γευμάτων.
Τέταρτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στη μυδοκαλλιέργεια- καλή η τιμή
Η χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Δραγάνη είναι η 4η «δύναμη» μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την παραγωγή μυδιού. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία. Η τιμή του προϊόντος την εφετινή χρονιά ήταν εξαιρετική για τον παραγωγό και κυμάνθηκε από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή τους γίνεται το διάστημα μεταξύ Απριλίου – Αυγούστου και ένα μύδι για να φτάσει από γόνος, στο τελικό στάδιο χρειάζεται συνολικά 12-14 μήνες. Στη συνέχεια τα μύδια μεταφέρονται ατυποποίητα με φορτηγά ψυγεία σε κέντρα στο εξωτερικό. Εκεί, επανατοποθετούνται στη θάλασσα και ξαναπαίρνουν ζωή, μιας και όπως τονίζουν οι μυδοκαλλιεργητές ένα μύδι έχει ζωή 54άρων ωρών έξω από το νερό. Η όλη διαδικασία είναι αυστηρή και έτσι κάθε φορτηγό που αναχωρεί με το φορτίο πρέπει να φέρει τα έγγραφα, που αναγράφουν πότε βγήκαν από τη θάλασσα, σε ποιο κέντρο αποστολής ή καθαρισμού μεταφέρονται και πόσοι τόνοι μεταφέρονται.
Επόμενος στόχος η κατασκευή Συσκευαστηρίου Μυδιών
«Το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με τους καλλιεργητές έκαναν μία σειρά από ενέργειες ώστε τα μύδια Πιερίας να είναι πλέον γνωστά και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας» υπογράμμισε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.
Μιλώντας για τα μύδια η υφυπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για «ποιοτικά προϊόντα εξαιρετικής διατροφικής αξίας» προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το επιχειρείν, αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στη συνέχεια, να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες μας» συμπλήρωσε.
Η εξεύρεση και υλοποίηση προγράμματος για την κατασκευή σύγχρονου Συσκευαστηρίου Μυδιών είναι ο επόμενος στόχος του Επιμελητηρίου Πιερίας τόνισε ο πρόεδρός του, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.
Υπογράμμισε ότι προηγήθηκε η προώθηση του φρέσκου μυδιού Πιερίας, σε νέες αγορές, μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Δράσεις προώθησης, προβολής και αύξησης της αναγνωρισιμότητας του φρέσκου Μυδιού Πιερίας στην αγορά της Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Γαλλίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020».
«Δώσαμε υπεραξία στο προϊόν, από 40 λεπτά που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα η τιμή πώλησης φτάνει μέχρι και το 1 ευρώ το κιλό. Θέλουμε να διατηρήσουμε την υπεραξία με τη δημιουργία συσκευαστηρίου, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται τα μύδια και στις πιο απομακρυσμένες αγορές» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Η κλιματική αλλαγή απειλή για τις μυδοκαλλιέργειες
Η θερμοκρασία της θάλασσας, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, έχει προκαλέσει προβλήματα στη καλλιέργεια μυδιού. Σε συνδυασμό με την μεγάλη ηλιοφάνεια έχουν ως αποτέλεσμα να «απειλούν» άμεσα τα μύδια, καθώς σε 26-28 βαθμούς το μεγάλο μύδι πεθαίνει ενώ ο γόνος αντέχει. Για τη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι μυδοκαλλιεργητές βυθίζουν σε μεγαλύτερο βάθος τις παραγωγές τους, καθώς μεγαλύτερο βάθος, σημαίνει και χαμηλότερη θερμοκρασία νερού. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδικών οργάνων, με τα οποία μετρούν τη θερμοκρασία σε διαφορετικά βάθη της μονάδας και αναζητούν τη χαμηλότερη θερμοκρασία για να κατεβάσουν τα μύδια. Τα μύδια στην περιοχή της Πιερίας, μεταξύ Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους, βρίσκονται αυτή την περίοδο στα 2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι «δεμένα» σε βαρέλια, τους πλωτήρες, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί αύξηση της θερμοκρασίας σε αυτό το βάθος τότε αφαιρούνται τα βαρέλια, ώστε να μύδια να βυθιστούν σε πιο κρύα νερά.
Εντατικοποίηση των ελέγχων λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία
Καμία μόλυνση δεν έχει εντοπιστεί στην περιοχή εξαιτίας των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, διενεργούνται εβδομαδιαίοι μικροβιολογικοί έλεγχοι – και όχι μηνιαίοι όπως ίσχυε το προηγούμενο διάστημα – από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιβεβαιώνεται η καλή υγεία των μυδιών. Κάθε Δευτέρα δύο αρμόδιοι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και ένας βιολόγος πηγαίνουν με σκάφος στις ζώνες παραγωγής. Σε κάθε ζώνη υπάρχει συγκεκριμένο σημείο από το οποίο λαμβάνουν δείγματα από μύδια και νερό. Αυτά αποστέλλονται στο Βιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ το οποίο εξετάζει την ποιότητα του νερού, ενώ το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της υγείας των μυδιών. Μόλις βγαίνουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων στέλνονται στους μυδοκαλλιεργητές και προχωρούν στην πώληση των μυδιών.
πηγή: ΑΠΕ