Κατά τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για το ενδεχόμενο να σημειωθεί πολύ ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου αυτό.

Τόνισε επίσης τη σημασία της διενέργειας αντισεισμικών ελέγχων τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά κτίρια στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διατίθενται προς πώληση ή ενοικίαση μόνο εφόσον διαθέτουν έγκυρο δομικό πιστοποιητικό επάρκειας.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του κ. Λέκκα, η Κωνσταντινούπολη περιμένει ένα πολύ σημαντικό γεγονός που έχει συμφωνηθεί από επιστήμονες σε όλη τη χώρα. Η εμφάνιση αυτού του γεγονότος είναι απλώς θέμα χρόνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο σεισμός, καθώς θα συσσωρεύει περισσότερη συγκεντρωμένη ενέργεια.

Επιπλέον, η Κωνσταντινούπολη είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ένα τέτοιο γεγονός λόγω του μεγάλου πληθυσμού της των 20 εκατομμυρίων και του γεγονότος ότι το ένα τρίτο των κτιρίων της είναι γηρασμένες κατασκευές. Ένα άλλο τρίτο αποτελείται από νέα κτίρια που μοιάζουν με αυτά που βρέθηκαν στην Αντιόχεια και τα Άδανα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λέκκα, το μέγεθος του σεισμού δεν θα ξεπερνά τους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Υπολογίζεται ότι είναι γύρω στο 7,7 ή 7,8 εάν σπάσει ολόκληρη η γραμμή του ρήγματος.

Δεδομένου ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πυκνά συγκεντρωμένοι σε μια σχετικά στενή περιοχή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για θύματα. Ωστόσο, η έκβαση του σεναρίου εξαρτάται από παράγοντες όπως το πότε και πώς συμβαίνει. Στην ιδανική περίπτωση, ελπίζουμε ότι η γραμμή του ρήγματος θα αντιμετωπίσει κατά διαστήματα μικρότερους σεισμούς, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα σημαντικών επιπτώσεων παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στην Αντιόχεια.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα βασικά στοιχεία που πρέπει να αντλήσει η Ελλάδα από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ της Ιαπωνίας, ο καθηγητής Γεωλογίας τόνισε τη σημασία της συλλογικότητας, της συνεργασίας, της πειθαρχίας και της υπακοής. Αυτές οι ιδιότητες, σημείωσε, λείπουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα έθνη. Οι Ιάπωνες, αντίθετα, διαθέτουν εξαιρετική οργάνωση, κατάρτιση και ξεχωριστή νοοτροπία. Ως αποτέλεσμα, τηρούν στωικά και με θάρρος τις οδηγίες, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις ως μια ενωμένη δύναμη.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!