Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Γράφει Διονύσης Θανάσουλας
Ο Γιώργος Τράγκας επέλεξε κάτι σαφώς πιο λιτό, ένα διαμέρισμα 250 τ.μ. σε ένα συγκρότημα που βρίσκεται τρία μόλις τετράγωνα μακριά από τη διάσημη και πολύβουη Rodeo Drive.
Ηταν η τελευταία αγορά ακινήτου που πραγματοποίησε ο εκδότης-δημοσιογράφος στις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ».
Στο πρώτο υπάρχει η ιδιόχειρη υπογραφή του, ενώ στο δεύτερο φιγουράρει αυτή του δικηγόρου Τάσου Παρδάλη, στενού του φίλου, που ήταν ο δικηγόρος του στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για τον Ελληνα ομογενή που, σύμφωνα με όλα τα έως τώρα στοιχεία, μέσω της νομικής φίρμας Pardalis & Nohavica στην οποία είναι εταίρος, εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που η Μαρία Καρρά όρισε μετά τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα διαχειριστή για όλα τα ακίνητα της κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακίνητα για κάποια από τα οποία αρνιόταν μέχρι τώρα την ύπαρξή τους και δήλωνε άγνοια όταν τη ρωτούσαν οι εκτιμητές της κληρονομιάς που όρισε το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου να τους δώσει λεπτομέρειες.
Ουσιαστικά φέρεται να «έκρυβε» ακίνητα όπως αυτό στο Μπέβερλι Χιλς και στο Μαϊάμι, θέλοντας να μείνουν έξω από την κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα, κάτι που αντιλήφθηκε ο γιος του Γιάννης μετά τις συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές της Μαρίας Καρρά.
Το τελευταίο «πετράδι» στη real estate κορόνα του Γιώργου Τράγκα που έφτασε να αριθμεί περί τα δεκαεπτά ακίνητα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική βρίσκεται σε μια πολύ κεντρική λεωφόρο του Μπέβερλι Χιλς.
Είναι μια ανάσα από το West Hollywood και τη Rodeo Drive, στο νούμερο 235 της λεωφόρου Reeves, στο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών VIP Reeves. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε το 1985 και υπέστη ριζική ανακαίνιση πριν από λίγα χρόνια, όταν τα πατώματα στα διαμερίσματα «ντύθηκαν» με ξύλο, τοποθετήθηκαν πάγκοι από γρανίτη στις κουζίνες, ενώ μπήκαν και κρυφοί φωτισμοί.
Ο Γιώργος Τράγκας επέλεξε ένα διαμέρισμα 250 τ.μ. έπειτα από ενδελεχή έρευνα αγοράς, το deal κλείστηκε στο 1.400.000 δολάρια και αγοράστηκε από την εταιρεία Hill View LLC που ανήκε στον Γιώργο Τράγκα.
Στο έγγραφο πώλησης που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ» και φέρει ημερομηνία 14 Νοεμβρίου αναφέρεται η συγκεκριμένη εταιρεία με μοναδικό διευθυντή τον εκδότη-δημοσιογράφο που το υπογράφει.
Επίσης αναφέρονται δύο διευθύνσεις, αυτή της κατοικίας στο Μπέβερλι Χιλς και μία στον αριθμό 950 της 3ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη όπου στεγάζεται η νομική φίρμα Pardalis & Nohavica.
Σε άλλο έγγραφο εμφανίζεται ο δικηγόρος Τάσος Παρδάλης, στενός φίλος του Γιώργου Τράγκα και, όπως έχει γίνει γνωστό, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται με εντολή της Μαρίας Καρρά όλα τα ακίνητα του ζεύγους στην Αμερική.
Το συγκεκριμένο στο Μπέβερλι Χιλς διαθέτει τρία μπάνια, δύο κρεβατοκάμαρες, δύο τζάκια, μεγάλη κουζίνα και αίθριο, ενώ είναι ψηλοτάβανο και εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις.
Ακούστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022 στις πρώτες συζητήσεις των τριών τότε κληρονόμων, όμως πλην της Μαρίας Καρρά κανείς άλλος δεν ήξερε πού βρισκόταν και η έρευνα για τον εντοπισμό του μόνο εύκολη δεν ήταν.
Η χήρα του εκδότη φέρεται να αρνιόταν, όπως έκανε και με το Μαϊάμι, την ύπαρξη του συγκεκριμένου σπιτιού, αφού δεν επιθυμούσε να συμπεριληφθούν στην κληρονομιά τα ακίνητα της Αμερικής, εκτός από αυτό της Νέας Υόρκης που αναφερόταν στη χειρόγραφη διαθήκη του εκλιπόντος συζύγου της.
Αφηνε δηλαδή εκτός τα σπίτια σε Λας Βέγκας -το οποίο πούλησε τελικά- Μαϊάμι, Ουάσινγκτον και Μπέβερλι Χιλς, και αυτή η στάση της εξόργισε τον Γιάννη Τράγκα, ο οποίος ανέθεσε σε αμερικανική δικηγορική εταιρεία να βρει τα ακίνητα του πατέρα του στις ΗΠΑ. Το διαμέρισμα στο Μπέβερλι Χιλς, που κοστολογείται τώρα κοντά στα 2.000.000 δολάρια, αποδείχτηκε το πιο δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά τελικά βρέθηκε λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η πρώτη δίκη για την κληρονομιά Τράγκα, που εξελίχθηκε σε θρίλερ με διάρκεια δύο χρόνια και όπως φαίνεται θα αργήσει να τελειώσει.
Στο εδώλιο ο Ελβετός
Πριν από λίγες εβδομάδες, το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου με απόφαση που εξέδωσε υποχρεώνει τον Ελβετό συνεκτελεστή της διαθήκης Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν να μην προβαίνει σε καμία πληρωμή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για την παύση του που έχει κατατεθεί από τον Γιάννη Τράγκα τον επόμενο Φεβρουάριο.
Ηταν η πρώτη δικαίωση για τον μεγάλο γιο του εκδότη, ο οποίος επέμενε τους τελευταίους μήνες ότι ο Ελβετός δικηγόρος πλήρωσε περί τα 400.000 ευρώ από λεφτά της περιουσίας χωρίς να ενημερώσει τον Ελληνα συμβολαιογράφο συνεκτελεστή της διαθήκης.
Ο Γιάννης Τράγκας υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι τα λεφτά αυτά που αφορούσαν υποχρεώσεις της Μαρίας Καρρά προέρχονται από την κληρονομιά που άφησε ο πατέρας του, κάτι που αρνιόταν η άλλη πλευρά.
Μαζί με την αίτηση παύσης κατά του Φρανσεσκόν, ο δικηγόρος του Γιάννη Τράγκα, Νίκος Αγαπηνός, κατέθεσε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που θα υποχρέωνε τον Ελβετό να παύσει οποιαδήποτε περαιτέρω πληρωμή.
Σύμφωνα με την απόφαση του ειρηνοδίκη που εκδόθηκε άμεσα «υποχρεώνει μέχρι τη συζήτηση της αίτησης και υπό τον όρο συζήτησής της κατά την ορισθείσα δικάσιμο, τον Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν, συνεκτελεστή διαθήκης του αποβιώσαντος πατρός του αιτούντος, Γεωργίου Τράγκα του Ιωάννη, όπως παύσει οποιαδήποτε πληρωμή και γενικότερα οποιαδήποτε ενέργεια σχετιζόμενη με τη διαχείριση της κληρονομιαίας περιουσίας του προλεχθέντος αποβιώσαντος…».
Το δικόγραφο επισημαίνει ότι ο Φρανσεσκόν δεν μπορεί ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και με εξουσιοδότηση σε τρίτα πρόσωπα «και δη στον συμβολαιογράφο Ζερόμ Νταρλιγκί» να προβεί σε πληρωμές και ενέργειες που αφορούν την κληρονομιά.
Ο Ελβετός δικηγόρος Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν είχε ήδη μηνυθεί από τον Γιάννη Τράγκα για απιστία κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και γι’ αυτό τον λόγο αιτήθηκε να παυθεί μέσω της δικαστικής οδού από συνεκτελεστής της διαθήκης.
Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου κοινοποιήθηκε τις επόμενες ημέρες στους Φρανσεσκόν και Νταρλιγκί, στη Μαρία Καρρά και τη δικηγόρο της Γεωργία Κούβελα.
Επίσης ενημερώθηκε άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο και οι Ελεγκτικές Αρχές για την τελευταία εξέλιξη, προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα διέρρευσαν, τόσο η ΑΑΔΕ όσο και το υπουργείο Οικονομικών θα παρέμβουν στη δίκη του Φεβρουαρίου ζητώντας να παυθούν Φρανσεσκόν και Νταρλιγκί από τα καθήκοντά τους σε ό,τι αφορά την κληρονομιά Τράγκα.
Αυτό, σε συνδυασμό με την τελευταία εξέλιξη που αφορά την ανακάλυψη της κατοικίας στο Μπέβερλι Χιλς, καταδεικνύει την ολομέτωπη σύγκρουση ανάμεσα στον Γιάννη Τράγκα και τη Μαρία Καρρά που μαίνεται τους τελευταίους μήνες με εκατέρωθεν μηνύσεις και αγωγές.
Ειδικά, όμως, σε ό,τι αφορά την πολυσχιδή δράση του Ελβετού δικηγόρου Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν στο θέμα της κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Γιώργος Τράγκας και την επιμονή του να πληρώνει με εντολή της Μαρίας Καρρά ποσά που προσεγγίζουν πλέον τις 400.000 ευρώ χωρίς να ενημερώνει τον Ελληνα συμβολαιογράφο συνεκτελεστή, ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Προκάλεσε την ολική ρήξη με τον Γιάννη Τράγκα, που κατάφερε να τον σταματήσει μέσω της δικαστικής οδού με την προ ημερών απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου.
Πλήρωνε τον εαυτό του
«Οι παραπάνω πληρωμές είχαν εγκριθεί μόνο από τον ένα εκ των δύο συνεκτελεστών – ήτοι μόνο από τον Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν και όχι από τον συνεκτελεστή της διαθήκης (σ.σ.: πρόκειται για τον Ελληνα συμβολαιογράφο), αλλά ούτε καν από τους συγκληρονόμους. Ακόμα χειρότερα όμως, ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις πληρωμές δεν αφορούσαν καν υποχρεώσεις της κληρονομιάς κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα, αλλά και κάθε κανόνα επιμελούς διαχείρισης…», αναφέρεται σε δικόγραφο της πολύκροτης υπόθεσης.
Οπως προκύπτει από την ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ των συνεκτελεστών της διαθήκης, «στις 12 Μαΐου 2023 ο Ελληνας συμβολαιογράφος έστειλε mail στον κύριο Φρανσεσκόν με κοινοποίηση στους δικηγόρους των συγκληρονόμων, στο οποίο του ζητούσε πλήρη αναφορά των ενεργειών του μέχρι εκείνου του σημείου και του υπενθύμισε ότι όλες οι ενέργειες των εκτελεστών, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πληρωμών σχετικά με την κληρονομιά, πρέπει να γίνονται από κοινού σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία».
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Φρανσεσκόν απάντησε στον Ελληνα συμβολαιογράφο ότι «δήθεν ζήτησε την έγκρισή του αλλά δεν έλαβε απάντηση, ισχυρισμό που ο δεύτερος απορρίπτει μετ’ επιτάσεως».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Τράγκα, υπάρχει και μεταφρασμένη επιστολή-απάντηση του εν Ελλάδι συνεκτελεστή, γι’ αυτό και τον έχει προτείνει ως μάρτυρα κατηγορίας, στην πραγματικότητα ως μάρτυρα καθήκοντος αλήθειας.
«Μάλιστα, ο κύριος Φρανσεσκόν ομολογεί ότι σε κάθε περίπτωση παρείχε μόνος την εξουσιοδότηση προς τον κύριο Ζερόμ Νταρλιγκί (είναι ο συμβολαιογράφος στο γραφείο του οποίου κατατέθηκε η ιδιόχειρη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα) προκειμένου ο τελευταίος να δώσει έγκριση υπό μορφή εντολής στην EFG Bank να πραγματοποιήσει πληρωμές προς διάφορους δικαιούχους, ενέργεια που είναι από μόνη της παράνομη και καθίσταται και ποινικώς επιλήψιμη από τη στιγμή που οι πληρωμές δεν αφορούν καν την κληρονομιά», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον Γιάννη Τράγκα σε δικαστικό έγγραφο.
«Τέλος, υπήρχαν πληρωμές τιμολογίων για νομικές υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρείας Schmidt & Associes όπου ο ανωτέρω συνεκτελεστής εργάζεται ως εξωτερικός σύμβουλος, επομένως προκύπτει ότι ο κύριος Φρανσεσκόν ανέθεσε νομικές υπηρεσίες ως συνεκτελεστής χωρίς τη σύμπραξη του Ελληνα συνεκτελεστή στο γραφείο του και πληρώνει τον εαυτό του από χρήματα της κληρονομιάς για υπηρεσίες που είναι σαφές ότι δεν αφορούν την κληρονομιά αλλά την κυρία Καρρά».
Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνας συμβολαιογράφος απαγόρευσε ρητά στον Φρανσεσκόν να ενεργήσει μόνος περαιτέρω πληρωμές από τραπεζικούς λογαριασμούς, ο τελευταίος συνέχισε να τον αγνοεί.
«Μάλιστα τον ενημέρωσε στις 5 Αυγούστου 2023 ότι πρέπει να διακόψει κάθε επαφή μαζί του για τις τρέχουσες πληρωμές, αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή και ουσιαστικά κατηγορώντας τον Ελληνα συμβολαιογράφο τελείως αβάσιμα για διαρροή των πληροφοριών, που κατά τον κύριο Φρανσεσκόν είναι απόρρητες, στον ελληνικό Τύπο».