Της Ελένης Βασιλάκη
Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα στα Χανιά για το πως το κτίριο του παλιού επισκοπείου, στην περιοχή της Σπλάντζιας, ενώ ανακαινίσθηκε με σκοπό να μετατραπεί σε εκκλησιαστικό μουσείου τελικά κατέληξε σε επένδυση ενός πανάκριβου και χλιδάτου Airbnb.
Ήταν το Μάιο του 2017 όταν οι εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου, που αποτελεί μνημείο από την εποχή της Ενετοκρατίας, ολοκληρώθηκαν και με καμάρι δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου που έδειχναν την εντυπωσιακή αναπαλαίωση.
Φορέας υλοποποίησης του έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ με ποσό 427.000 ευρώ, υπήρξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αναστηλώσεως Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
Μάλιστα έγινε τότε γνωστό πως όραμα και πόθος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού ήταν να λειτουργήσει το παλιό επισκοπείο ως εκκλησιαστικό μουσείο.
Εκεί θα μπορούσαν να φυλαχθούν και να αναδειχθούν εκκλησιαστικά αντικείμενα και κειμήλια της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς από την περιοχή των Χανίων.
Όμως μουσείο τελικά δεν έγινε αλλά αντίθετα είχαμε μια «επένδυση» στο χώρο πολύ διαφορετική…καθώς το κτίριο διατέθηκε προς ενοικίαση και μετατράπηκε σε Airbnb πολυτελείας.
Στη σελίδα του διαχειριστή του διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Μια πολυτελής και σύγχρονη πρόταση διαμονής με Βενετσιάνικο άρωμα και αίσθηση, πολύ κοντά στην καρδιά της πόλης των Χανίων, εκεί όπου η νέα πόλη συναντά τα Ενετικά κτίρια και το Παλιό Λιμάνι.
Το ………. αποτελείται από δύο σουίτες που βρίσκονται σε μία ήσυχη και γραφική πάροδο στη γειτονιά της Σπλάντζιας, σε μια ιδανική τοποθεσία για να εξερευνήσετε τη μαγεία της παλιάς πόλης των Χανίων, καθώς και την ομορφιά της νέας.
Οι 2 πολυτελείς σουίτες βρίσκονται στην καρδιά της Σπλάντζιας, σε κοντινή απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της πόλης και το παλιό λιμάνι.
Οι σουίτες του …….. θα σας καταπλήξουν με τον σχεδιασμό και την αισθητική καθώς και με τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο εσωτερικό.
Διαθέτουν κοινόχρηστο χώρο με Υποδοχή/θυρωρείο, κελάρι οινογνωσίας και χώρο καθιστικού.
Οι σουίτες βρίσκονται στον πρώτο και δεύτερο όροφο και διαθέτουν ένα ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, ευρύχωρο σαλόνι με πλήρη κουζίνα, τζακούζι και θέα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στον Τούρκικο Μιναρέ (σουίτα στον τελευταίο όροφο)».
Τα ερωτηματικά απ’ αυτή την «επένδυση», όπως εύλογα καταλαβαίνει κανείς, είναι πολλά με βασικότερο όλων το αν υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιου χαρακτήρα αξιοποίηση σε ένα κτίριο-μνημείο που αναπαλαιώθηκε με χρήματα από το ΕΣΠΑ και με εμπλοκή στην όλη διαδικασία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η εικόνα του κτιρίου και η αναπαλαίωση
Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε πως το κτίριο, γνωστό ως «Δεσποτικό» ή «Επισκοπείο» βρίσκεται επί της παρόδου Νικηφόρου Επισκόπου και της οδού Ιακώβου Κουμή, στη συνοικία της Σπλάντζιας, στην παλιά πόλη Χανίων.
Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό, διατηρητέο μνημείο καθώς παρουσιάζει εμφανή χαρακτηριστικά της Ενετικής αρχιτεκτονικής αλλά και των επεμβάσεων που έγιναν τα επόμενα χρόνια.
Στο Επισκοπείο είναι ευδιάκριτες οι εσωτερικές και εξωτερικές μετατροπές των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Παρατηρούνται σφραγίσεις και διανοίξεις ανοιγμάτων, αλλαγές στα μεσοπατώματα και νέα εξωτερική σκάλα. Τα παράθυρα, που σχηματίζουν λίθινο τοξωτό υπέρθυρο, ανήκουν στην Ενετική εποχή, ενώ τα παράθυρα, που το υπέρθυρο έχει αντικατασταθεί με ξύλινες δοκούς, ανήκουν στην Οθωμανική.
Κατά τον 19ο και 20ο αιώνα το κτίριο διαιρέθηκε στις δύο ιδιοκτησίες και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία.
Η τοιχοποιία του είναι από λαξευτό πωρόλιθο. Από το κτίριο διασώζεται μόνο η περιμετρική τοιχοποιία, οι «φωλιές» των μεσοπατωμάτων και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά λίθινα μέλη, περιθυρώματα και υπέρθυρα ανοιγμάτων, τμήματα των λίθινων φουρουσιών του εξώστη στην ανατολική όψη.
Οι κυριότερες εργασίες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αποκατάστασης του, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», είναι: αποξηλώσεις-καθαιρέσεις τοίχων, πεσσών και τμήματος της εξωτερικής πέτρινης σκάλας, καθώς και ανακατασκευές τοίχων και εξωστών, κατασκευή μεταλλικής σκάλας, κατασκευή ράμπας και αυτοφερόμενου ανελκυστήρα, αποκατάσταση λιθοδομών, κατασκευή νέων δωμάτων και κατασκευή νέου οπλισμένου διαζώματος, κατασκευή ξύλινων πατωμάτων, συντήρηση των λίθινων στοιχείων και των αρχιτεκτονικών μελών, κατασκευή Η/Μ εγκαταστάσεων.
Κι όλα αυτά για να λειτουργεί ως χώρος προσωρινής κατοικίας, έναντι υψηλού τιμήματος, κι όχι για φιλοξενία εκκλησιαστικών κειμηλίων, όπως οι Χανιώτες ανέμεναν.
ΠΗΓΗ:Newshub.gr