Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών βρίσκεται η άλλοτε κραταιή
οικογένεια Τσαντίλη, η οποία έχτισε τη δική της “αυτοκρατορία” στον κλάδο του
υφάσματος και των έτοιμων ενδυμάτων, αλλά η οικονομική κρίση και οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και δικαστικές διαμάχες την οδήγησαν στην πτώση.
Όλα ξεκίνησαν το 1919, όταν ο Γιάννης Τσαντίλης έκανε τα πρώτα βήματα της οικογενειακής επιχείρησης, πουλώντας φλοκάτες, είδη κλωστοϋφαντουργίας και υφάσματα επιπλώσεων στην “καρδιά” της Αθήνας, επί των οδών Μητροπόλεως και Αιόλου.
Τρεις δεκαετίες μετά, τα ηνία πήραν τα παιδιά του, Τάκης και Μαίρη, οι οποίοι μαζί και με τη σύζυγο του Τάκη, Φανή, ξεκίνησαν να εμπλουτίζουν τη συλλογή, εισάγοντας υφάσματα ένδυσης από την Ιταλία και τη Γαλλία. Εκείνη την εποχή, άνθρωποι του θεάτρου και των τεχνών, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ολοένα και περισσότερος κόσμος επέλεγαν υφάσματα της επιχείρησης για τις παραστάσεις και τις εμφανίσεις τους.
Τη δεκαετία του ’70, τα υφάσματα ένδυσης μεταφέρθηκαν σε ένα νέο κατάστημα επί των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέας. Το τμήμα ανέλαβε ο Γιάννης, γιος του Τάκη Τσαντίλη, και τα υφάσματα τότε έρχονταν από ακόμα περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς και από την Ινδία. Την ίδια εποχή, η εταιρεία μπαίνει και στον χώρο του έτοιμου ενδύματος.
Μεταξύ 1980 και 2000, έξι νέα καταστήματα και σημεία πώλησης άνοιξαν τις πόρτες τους σε ολόκληρη την Ελλάδα, στην Αθήνα στις οδούς Σταδίου και Ερμού, την Κηφισιά, τη Γλυφάδα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Το 1993, με τον θάνατο του Τάκη Τσαντίλη, την εταιρεία αναλαμβάνουν ο Γιάννης και τα δύο αδέρφια του, ο Δημήτρης και ο Αλέξης, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει θέση Διευθύνοντος Συμβούλου.
Η ρήξη
Τα επόμενα χρόνια, τα τρία αδέρφια θα συνεχίσουν την επιτυχή πορεία της εταιρείας, η οποία θα καταγράψει ισχυρά οικονομικά μεγέθη και επέκταση του δικτύου της. Ωστόσο, η απόφαση του Δημήτρη να αποχωρήσει από την εταιρεία, με την υπόθεση μεταβίβασης του ποσοστού του στους αδελφούς του να φτάνει μέχρι και τα δικαστήρια, οδήγησε σε ρήξη την οικογένεια, συμβάλλοντας εν μέρει και στη μετέπειτα κάθοδο.
Η ρήξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας στα… δύο: από τη μία πλευρά ο Γιάννης και ο Αλέξης με τα παιδιά τους, αλλά και τη μητέρα τους και σύζυγο του “πατριάρχη” Τάκη Τσαντίλη, Φανή, και από την άλλη ο Δημήτρης, με τη σύζυγό του, Σοράγια, και τα παιδιά τους.
Οι πλειστηριασμοί
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επηρέασε αισθητά την αγορά υφασμάτων και ένδυσης, καθώς μείωσε το εισόδημα των Ελλήνων και τους έστρεψε σε οικονομικότερες εναλλακτικές. Παράλληλα, οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών, οι αλλαγές στις καταναλωτικές προτιμήσεις και η αύξηση του ανταγωνισμού από φθηνά προϊόντα εξωτερικού, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τον κλάδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασμό και με τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις που
προαναφέρθηκαν, οι επιχειρήσεις της οικογένειας Τσαντίλης δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το πλήγμα, κάτι που μαρτυρά και η σημερινή περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Έτσι, τον περασμένο μήνα, μέσω πέντε ξεχωριστών πλειστηριασμών, άλλαξε χέρια ένα ακίνητο-φιλέτο στο Θησείο που ανήκε στην οικογένεια. Επρόκειτο για ένα γωνιακό κτίριο επαγγελματικής χρήσης, επί της οδού Ερμού 124 και Πλατείας Αγίων Ασωμάτων, και συγκεκριμένα για πέντε οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Η συνολική τιμή εκκίνησης για τους πέντε πλειστηριασμούς είχε διαμορφωθεί περίπου στις 307 χιλ. ευρώ, με το ακίνητο να κατακυρώνεται τελικά σε περίπου 333 χιλ. ευρώ.
Ο πλειστηριασμός διενεργήθηκε εις βάρος της “Nέο Mετροπόλ A.E.”, μιας από τις εταιρείες της οικογένειας Τσαντίλη. Στη διοίκηση της Νέο Μετροπόλ εμφανίζονταν ο Γιάννης και ο Αλέξης, καθώς και η μητέρα τους, Φανή Τσαντίλη.
Όπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ, στις 5 Νοεμβρίου 2019, ο Γιάννης Τσαντίλης απέστειλε προς τον Αλέξη επιστολή, με την οποία δήλωνε την παραίτησή του από μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου 2023, διορίστηκε προσωρινή διοίκηση στην εταιρεία, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις αφορούν τη χρήση 2015, όπου η εταιρεία εμφάνιζε μηδενικό κύκλο εργασιών και καθαρές ζημίες περίπου 90 χιλ. ευρώ.
Τι βγαίνει τώρα στο σφυρί
Την Παρασκευή, ωστόσο, έκανε την εμφάνισή του στην πλατφόρμα ένας νέος πλειστηριασμός εις βάρος μελών της οικογένειας. Αυτή τη φορά, το σφυρί στρέφεται κατά του Αλέξη και του Γιάννη, καθώς και παιδιών τους, και αφορά ένα ακίνητο στην Παραλία Αυλίδας.
Ο πλειστηριασμός, που επισπεύδεται από την Dovalue Greece, έχει προγραμματιστεί -εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- για τις 28 Φεβρουαρίου 2024, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 475 χιλ. ευρώ.
Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα:
Α) Ένα αγροτεμάχιο, μετά της επ’ αυτού ισόγειας οικίας, συνολικού εμβαδού 241,69 τ.μ., ανεγερθείσης τμηματικά, το οποίο έχει έκταση 7.430,99 τ.μ.
Β) Ένα αγροτεμάχιο, μετά της επ’ αυτού ισόγειας οικίας, συνολικού εμβαδού 99,80 τ.μ., το οποίο έχει συνολική έκταση κατά τον τίτλο κτήσεως 1.144 τ.μ.
Τα δύο όμορα αγροτεμάχια βρίσκονται στη θέση “Μόρφα” ή “Βράχος” Παραλίας Αυλίδας, στον Δήμο Χαλκιδέων, είναι πρακτικά συνενωμένα και αποτελούν ένα ενιαίο γήπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή, επί του πρώτου αγροτεμαχίου βρίσκονται δύο συνενωμένες με πέργκολα ισόγειες κατοικίες με τα υπόγειά τους, ένα βοηθητικό κτίσμα σήμερα διαμορφωμένο σε κατοικία, πισίνα, γήπεδο (μπάσκετ και τένις) και στεγασμένες θέσεις στάθμευσης. Στο δεύτερο αγροτεμάχιο υπάρχει συγκρότημα κατοικιών το οποίο αποτελείται από 3 ισόγεια διαμερίσματα.
Κατόπιν εξωτερικής αυτοψίας, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για μέτριας κατασκευής κτίρια, με πέτρινα δάπεδα, ξύλινα κουφώματα, επίχρισμα λευκού σοβά, τα οποία βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση συντήρησης. Διαπιστώθηκαν ακόμη μικρής έκτασης ρωγμές στα ισόγεια διαμερίσματα.
Το σήμερα
Σήμερα, η οικογένεια Τσαντίλη παραμένει ενεργή στον κόσμο των επιχειρήσεων,
μέσω της… τέταρτης γενιάς.
Έτσι, ο Παναγιώτης και η Φανή, παιδιά του Γιάννη, έχουν αναλάβει την Tsantilis Fabrics (ΠΙΑΦ ΤΣΑΝΤ ΙΚΕ), με τον πρώτο να εμφανίζεται ως ο μοναδικός εταίρος.
Η εταιρεία, με κεντρικό κατάστημα στη στοά της οδού Ερμού, δραστηριοποιείται στον χώρο των υφασμάτων και των αξεσουάρ (ζώνες, τσάντες κ.λπ.). Η εταιρεία εμφάνισε το 2022 κύκλο εργασιών 192 χιλ. ευρώ (από 132 χιλ. ευρώ το 2021) και καθαρά κέρδη 9,3 χιλ. ευρώ (από ζημίες 13,5 χιλ. ευρώ). Από την πλευρά της, η Φανή Τσαντίλη έχει δημιουργήσει και το δικό της brand, το “Fani Tsantili Designs”.
Προς το παρόν, η συλλογή της περιλαμβάνει ελληνικές, χειροποίητες τσάντες και άλλα αξεσουάρ, που έχουν δημιουργηθεί από υφάσματα της επιχείρησης.
Από την άλλη πλευρά, η Σοράγια Τσαντίλη, σύζυγος του Δημήτρη Τσαντίλη, μαζί με τους γιους της, λειτουργούν την Tsantilis (M DUE), με e-shop και δύο φυσικά καταστήματα –το ένα στην Αθήνα και το δεύτερο στην Κηφισιά- με ρούχα και
αξεσουάρ.
Με τον χώρο του ρούχου ασχολείται και η Μυρίνα Τσαντίλη, κόρη του Αλέξη, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας μπουτίκ στο Κολωνάκι, με την επωνυμία “Mirina Tsantili”.