Αρχίζουν σήμερα Τρίτη οι τετραήμερες εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων, στην Αλεξανδρούπολη, με “οικοδεσπότη” τον Πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη, και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με την παρουσία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.
- Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το πρόγραμμα της Συνόδου
Τέσσερα είναι τα θέματα τα οποία θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Πρυτάνεων.
Πρόκειται για:
- Τη Διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ
- Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Πανεπιστημίων
- Σταδιακή «γενναία» αύξηση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ , σε βάθος τετραετίας
- Την άμεση ανάγκη τουλάχιστον 1.000 νέων διορισμών μελών ΔΕΠ και 1.500 διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.
Η συζήτηση για τη Διεθνοποίηση & Εξωστρέφεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα γίνει , παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Οι Πρυτάνεις θα θέσουν εκ νέου τους προβληματισμούς τους, σχετικά με τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια,μετά την ψήφιση, στη Βουλή, του νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, και θα διατυπώσουν το αίτημα να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης των Ιδρυμάτων της Περιφέρειας.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ήδη έχει δεσμευθεί στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, να επισκεφθεί,αμέσως με τα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ένα-ένα τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να συζητηθούν οι επιμέρους πρωτοβουλίες ενίσχυσης των Ιδρυμάτων.
Ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης δήλωσε στο esos ότι: “Η Σύνοδος είναι αφιερωμένη στη διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων.
Για το λόγο αυτό έχει προσκληθεί ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Θα μας απασχολήσει ο ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα ακούσουμε τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα τα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Σε συνέχεια των προηγούμενων Συνόδων θα συζητήσουμε την προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας. Επίσης θα τεθεί το ζήτημα αύξησης των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων για τα επόμενα χρόνια και θέματα έλλειψης προσωπικού, διοικητικών και μελών ΔΕΠ”.
Η Σύνοδος ανοίγει αύριο Τρίτη 16 Απριλίου με τέσσερις επιμέρους Συναντήσεις:
– 85η Συνάντηση των Προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι.
– 6η Συνάντηση Στελεχών Ε.Α.Δ.Π. των Α.Ε.Ι.
– 5η Συνάντηση των Προέδρων ΠΑ.Κ.Ε.Κ. των Α.Ε.Ι.
– 1η Συνάντηση των Προέδρων Ε.Η.Δ.Ε. των Α.Ε.Ι.
Την Τετάρτη 17 Απριλίου θα διεξαχθούν οι Σύνοδοι Αντιπρυτάνεων:
– 36η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης των Α.Ε.Ι.
– 36η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Διοικητικών Υποθέσεων των Α.Ε.Ι.
– 2η Σύνοδος Εξωστρέφειας και Διεθνοποίησης των Α.Ε.Ι.
– 90η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Έρευνας και Καινοτομίας των Α.Ε.Ι.
– 25η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης των Α.Ε.Ι.
Την Πέμπτη 18 Απριλίου θα διεξαχθούν οι εργασίες της Ολομέλειας της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων, με τη συμμετοχή των Αντιπρυτάνεων και Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατά την οποία κεντρικά θέματα, πέρα από τη συζήτηση των πορισμάτων των επιμέρους Συνόδων των Αντιπρυτάνεων, θα αποτελέσουν η Διεθνοποίηση και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Την Παρασκευή 19 Απριλίου οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με την 105η Σύνοδο Πρυτάνεων στην οποία συμμετέχουν οι Αντιπρυτάνεις του Προεδρείου της Συνόδου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Πατρών) καθώς και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ένα όργανο καταξιωμένο ως ενιαία έκφραση των Πανεπιστημίων της χώρας, έχει ως σκοπό τον συντονισμό της δραστηριότητας των Πανεπιστημίων και τη συλλογική εκπροσώπησή τους για την επίτευξη, μεταξύ άλλων, της:
• Διαμόρφωσης θέσεων επί των διαφόρων θεμάτων της εκπαίδευσης και της έρευνας και ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής,
• Ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περίγυρό τους.
• Παροχής συνδρομής στην Πολιτεία για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής,
• Προώθησης με κάθε πρόσφορο μέσο των θέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή,
• Ανάπτυξης συνεργασίας με ανάλογες ενώσεις της αλλοδαπής,
• Προαγωγής των επιδιώξεων και την κατοχύρωση των συμφερόντων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν δια ζώσης περίπου 250 Σύνεδροι, ενώ δόθηκε η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής σε όσους αδυνατούν να παρευρεθούν.