Ιδιαίτερα ισχυρή κακοκαιρία σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής σε χωριά της Θεσσαλίας και της δυτικής Φθιώτιδας, με ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα συνοδευόντουσαν και από χαλαζόπτωση.
Έκπληκτοι οι κάτοικοι είδαν τον ουρανό να μαυρίζει και τους δρόμους να ντύνονται στα… λευκά εν μέσω θέρους.
Στη Φθιώτιδα, όπως μετέδωσε η ενημερωτική ιστοσελίδα της περιοχής lamiareport.gr , περισσότερο έντονο ήταν το φαινόμενο στα χωριά του Τυμφρηστού, μέχρι τα Βαρδούσια και τη Σαράνταινα.
Ειδικά στο Νεοχώρι Τυμφρηστού, η γη «άσπρισε» αφού το χαλάζι στρώθηκε για ώρες στο έδαφος σαν χιόνι.
Οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με το meteo
Και στα Τρίκαλα
Παρόμοια εικόνα είδαν οι κάτοικοι και στα Τρίκαλα, στα χωριά του Ασπροπόταμου σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Χαλάζι έπεσε και στο χωριό Πετρίλο της Καρδίτσας.
Γιατί έπεσε χαλάζι εν μέσω καλοκαιριού
Γιατί, όμως, πέφτει χαλάζι τέτοια εποχή στην Ελλάδα; Όπως εξηγεί το meteo, σε παλαιότερο άρθρο του, οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια.
Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.
Το χαλάζι ξεκινά να δημιουργείται στις καταιγίδες κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έντονης αστάθειας και αλλαγής ταχύτητας του ανέμου καθ’ύψος που δημιουργεί στροβιλισμό εντός των νεφών.
Aλλεπάλληλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα το οδηγούν σε διάφορα ύψη καθώς οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν όταν υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν πάνω τους. Πολλές φορές η αστάθεια από μόνη της είναι αρκετά έντονη, και όταν ο συνοπτικός άνεμος είναι ασθενής, και πάλι δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα εντός των καταιγίδων που ευνοούν την παραγωγή χαλαζιού, όπως αναφέρει το meteo.
Περισσότερα για το χαλάζι μπορείτε να διαβάσετε στην Meteopedia, την ηλεκτρονική μετεωρολογική εγκυκλοπαίδεια του meteo: https://wiki.meteo.gr/index.php?title=Χαλάζι.