Πυροπροστασία: Μόλις το 1% των χρημάτων έχουν απορροφηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

32

Ανεπάρκεια στην ικανότητα απορρόφησης πόρων για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης διαπιστώνεται από την προ μηνών έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ και η κατάσταση αυτή έρχεται στην επιφάνεια ξανά εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, αλλά και με τη φωτιά στην Αττική να φανερώνει τις “πληγές” που άνοιξε.

Το Ινστιτούτο ΕΝΑ επισημαίνει πως η ετοιμότητα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με όρους εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού, είναι καθοριστική για το πόσο αποτελεσματικά θα αντεπεξέλθει μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο.

Και παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών των αναγκών έχει προβλεφθεί να καλυφθεί μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η έως τώρα απορρόφηση των αναγκαίων κονδυλίων για την υλοποίηση έργων πολιτικής προστασίας είναι επιεικώς αναιμική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης μέχρι και 31.3.2024 τα ενταγμένα έργα είχαν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές (δαπάνες) ανέρχονταν σε 5,34 εκατ. ευρώ ή ποσοστό απορρόφησης μόλις 1%!

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγοράς δύο ελικοπτέρων βαρέος τύπου με προϋπολογισμό 79,69 εκατ. ευρώ και η προμήθεια έντεκα αμφιβίων μονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα, με προϋπολογισμό 78,33 εκατ. ευρώ. Και στα δύο αυτά έργα, που είναι κρίσιμα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων πυρόσβεσης και την προστασία των νησιωτικών περιοχών, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δαπάνη.

Παρόμοια καθυστέρηση παρατηρείται και σε άλλα μεγάλα έργα, όπως η αγορά δύο ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους για υγειονομικές αποστολές, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, καθώς και η αναβάθμιση επτά αεροσκαφών Canadair CL415, με προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δαπάνες παραμένουν μηδενικές. Οι συνθήκες που βιώσαμε τις τελευταίες 48 ώρες κατέδειξαν πως αυτή η χαμηλή απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα γραφειοκρατίας, αλλά επέδρασσε και επιδρά στο αξιόμαχο και την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!