Οι αποκρουστικές εικόνες με τόνους νεκρών ψαριών στη λίμνη Κάρλα και τον Παγασητικό αποδεικνύουν πως το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τους επαγγελματίες της περιοχής να ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης και τους τοπικούς άρχοντες να επιδίδονται σε διαξιφισμούς.
Το αποτρόπαιο θέαμα -που έχει “ταξιδέψει” ακόμα και στα διεθνή ΜΜΕ- προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Στην παραγγελία της, η ανώτατη εισαγγελία της χώρας ζητά να ερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την εφιαλτική εικόνα καθώς και οι υπεύθυνοι αυτής.
Όπως αναφέρει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: «Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.
Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.
Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ.εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.
Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά)».
Αχιλλέας Μπέος κατά πάντων για τα χιλιάδες νεκρά ψάρια
Ότι ο δήμος Βόλου δεν φέρει καμία ευθύνη ούτε αρμοδιότητα, για την καταστροφή με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό διαμήνυσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος ο οποίος, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο -με το γνωστό του ύφος- για «κοπρίτες» και νούμερα που δεν ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους βάζοντας στο στόχαστρό του την εισαγγελία, τα υπουργεία, την περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται πως, μετά τις πλημμύρες του Daniel, η Κάρλα υπερχείλισε και σκέπασε πολλές καλλιέργειες. Ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών εισχώρησαν στη λίμνη που, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, έφεραν τον προδιαγεγραμμένο θάνατο των ψαριών της και τη διατάραξη του οικοσυστήματος. Το άνοιγμα του θυροφράγματος για να διοχετευτούν τα πλεονάζοντα ύδατα στη λεκάνη του Παγασητικού είχε αποτέλεσμα τα ήδη νεκρά ψάρια του γλυκού νερού να διοχετεύονται στη θάλασσα, αλλά και όσα επέζησαν να μην αντέξουν μέσα στο θαλασσινό νερό.
Ο Αχιλλέας Μπέος ανακοίνωσε ότι χθες έλαβε δυο επιστολές, από το Λιμεναρχείο και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που ζητούν από τον Δήμο να συμβάλλει με τις δικές του ενέργειες στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, γεγονός που τον εξόργισε.
«Ποιες ενέργειες βρε κοπρίτες; Είστε μόνο για να κόβετε πρόστιμα; Εσείς είστε υπεύθυνοι, θέλετε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας» είπε ο κ. Μπέος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της δημοτικής αρχής ότι δεν είναι διατεθειμένη να συνδράμει την προσπάθεια.
Στη συνέχεια, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα gegonota.news, «τα έβαλε» με τον ΟΛΒ, που δεν ενεργοποίησε εγκαίρως τους αλιείς να μαζέψουν τα ψάρια από την θάλασσα επί πληρωμή, λέγοντας «στη θάλασσα μέσα είναι δουλειά του ΟΛΒ και σε συνεργασία με Περιφέρεια οφείλουν να συντονιστούν, να απομακρυνθούν τα σκάφη από το λιμάνι, να ενεργοποιήσουν τις τράτες και τους ψαράδες, όχι να κάνουν για το θεαθήναι συσκέψεις και συναντήσεις».
Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε για «γραβατάκηδες», που «κάθονται στα γραφεία και δεν μπορούν να δώσουν μια λύση», ενώ κάλεσε εκ νέου τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, που πλήττονται από το περιβαλλοντικό έγκλημα, να προσφύγουν με μαζικές αγωγές εναντίον των συναρμόδιων φορέων.
Από τα πυρά του δεν ξέφυγε η Εισαγγελία Βόλου, απαξιώνοντας με ειρωνικές εκφράσεις τους ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς. «Σώπα ρε Εισαγγελέα…» σχολίασε για την εντολή της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που δόθηκε προχθές και καταλόγισε στην Εισαγγελία αδιαφορία γιατί δεν ασχολήθηκε – όπως είπε – με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ίδιος στις 22.9.23 για το θέμα της Κάρλας.
«Έναν χρόνο δεν έκανε τίποτα. Τώρα ξυπνήσατε; Όταν κάνει μήνυση κανένας χασοδίκης, αμέσως ενεργοποιείστε. Τώρα που είσαστε; Γιατί δε ευαισθητοποιηθήκατε από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα;».
Για μια ακόμη φορά αποκάλεσε «νούμερο» τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κ. Νίκο Παπαπέτρο, υποστηρίζοντας ότι «ενώ η πόλη πονάει και βιώνει πρωτοφανή καταστροφή, εκείνος ειρωνεύεται με αηδίες. Όπως στις φωτιές και τις πλημμύρες, έτσι και τώρα, κάνοντας εκ του ασφαλούς κριτική, δυσφημεί την πόλη. Ειρωνεύεται σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων», είπε και επιτέθηκε με τον ίδιο χαρακτηρισμό – «νούμερο» – στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρ. Βενέτη.
Κλείνοντας, προειδοποίησε τον ΟΛΒ και την Περιφέρεια να μην τολμήσουν να πετάξουν τα ψάρια στους κάδους απορριμμάτων γιατί θα γίνει χαμός. «Θα τα πάω στο σπίτι τους. Να κάνουν σωστά και επαγγελματικά την δουλειά τους» είπε, κάνοντας γνωστό ότι δέχθηκε όχληση από τον ΟΛΒ να ρίξουν τα ψάρια στον ΧΥΤΑ.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Βόλου ξεκίνησε καθαρισμό του παραλιακού μετώπου, με τον Αχ. Μπέο να ξεκαθαρίζει την θέση του: «Τίποτα άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε ως δήμος, λέμε όμως τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση τους. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι».
Yπενθυμίζεται ότι χθες ο Αχιλλέας Μπέος επισκέφθηκε τον Ξηριά, στην περιοχή του Διμηνίου, καθώς ο δήμαρχος Βόλου πληροφορήθηκε ότι ένας χειριστής μηχανήματος βρισκόταν εντός του χειμάρρου και έθαβε τα νεκρά ψάρια. Ο δήμαρχος Βόλου κατέθεσε μήνυση εναντίον του χειριστή του μηχανήματος και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Δημήτρη Κουρέτα.
Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, η δίκη του 53χρονου χειριστή του μηχανήματος αναβλήθηκε για την Παρασκευή (30/08) καθώς έλειπε ο δήμαρχος βόλου. Ο 53χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι έσπρωχνε στο νερό τα ψάρια για να περάσει φορτηγό να τα πάρει. O 53χρονος κατηγορείται για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος ενώ με εντολή εισαγγελέα ζητήθηκε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και για την νομική εκπρόσωπο της εταιρείας που ανήκει ο εργαζόμενος και το μηχάνημα.
Κουρέτας για Μπέο: Το Θεσσαλικό Θέατρο έχασε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή
Σε πολύ υψηλούς τόνους απάντησε στον Αχιλλέα Μπέο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στον ισχυρισμό του πρώτου ότι δόθηκε εντολή από την περιφέρεια να θαφτούν τα νεκρά ψάρια σε Χείμαρρο.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουρέτας είπε:
«Ακόμη μια μεγάλη παράσταση θεάτρου είδαμε αυτές τις ημέρες από τον Αχιλλέα Μπέο. Πάντα πίστευα ότι από τύχη βρέθηκε στην αυτοδιοίκηση, αλλά σήμερα πείστηκα ότι το θέατρο έχασε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή. Όχι το κανονικό θέατρο όμως, αλλά το θέατρο του παραλόγου. Ο Μπέος αντί να ασχοληθεί με το πρόβλημα που πρόεκυψε και μας αφορά όλους και κυρίως την πόλη του Βόλου, για ακόμη μια φορά επιδόθηκε σε θεατρινισμούς άνευ ουσίας, ευτελίζοντας τον ρόλο του Δημάρχου. Απορώ πως οι Βολιώτες ανέχονται ακόμη τη διαστρέβλωση της αλήθειας από έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μην λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται Δήμαρχος.
Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε υπεύθυνα τη δουλειά μας προσπαθώντας να επιλύουμε προβλήματα που προέκυψαν από άστοχες εκτιμήσεις του παρελθόντος και έλλειψη συνεργασίας των αρμοδίων φορέων. Για το συγκεκριμένο θέμα που ασχολήθηκε ο Μπέος ξεκαθαρίζω ότι το επίμαχο μηχάνημα δεν μπορεί να σκάψει. Είναι απλώς ένα μηχάνημα που βάζει τα ψάρια στην άκρη. Στη συνέχεια άλλα συνεργεία παίρνουν τα ψάρια σε σακούλες για να τα παραδώσουν στην εταιρεία «ΛΑBIΣ» με την οποία η Περιφέρεια έχει σύμβαση. Κατόπιν η εταιρεία τα καίει σε ειδικούς κλιβάνους. Άρα δεν τίθεται θέμα ταφής των ψαριών το οποίο άλλωστε αποδεικνύεται και από το εποπτικό υλικό το όποιο κατέθεσε ο εργολάβος στον Εισαγγελέα. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η μήνυση του Μπέου (εδώ γελάμε…) μιλά για περιβαλλοντικό έγκλημα. Ποιος; Ο μπροστινός του LNG στον Παγασητικό. Απέκτησε ο Μπέος περιβαλλοντική συνείδηση.
Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έτσι απλά και αληθινά.
Τα υπόλοιπα είναι δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικά παιχνίδια. Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για το Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός. Αυτά προς το παρόν».
Κώστας Τσιάρας: Η εικόνα προφανώς μας σοκάρει και μας ανησυχεί
Για το επίμαχο ζήτημα τοποθετήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, πως «τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν, το θέαμα από μόνο του είναι αδιανόητο».
Όπως ανέφερε «σε κανέναν μας δεν είναι ευχάριστο να βλέπει αυτή την εικόνα, που προφανώς μας σοκάρει και μας δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Το θέμα αυτό, έγινε γνωστό από την προηγούμενη Κυριακή και είναι ένα ζήτημα το οποίο εξελίσσεται σε ότι αφορά την συλλογή των νεκρών ψαριών και την υγειονομική ταφή όπως προβλέπεται, αλλά και την διερεύνηση του τι ακριβώς έφταιξε».
Τρέχει Εισαγγελική έρευνα, είναι ένα θέμα που τουλάχιστον με πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, αφορά στο γεγονός ότι η αναγκαστική εκτόνωση νερών από την Κάρλα, δημιούργησε αυτό το φαινόμενο που ενδεχομένως νωρίτερα υπήρχαν τα νεκρά ψάρια ήδη μέσα στη λίμνη για κάποιους λόγους αλλά το να σας πω κάτι που δεν είναι γνωστό τι έχει συμβεί, δεν θα είναι υπεύθυνο. Είναι κάτι που μας λυπεί όλους. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να τρέξουν όσο γίνεται περισσότερο» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μαγνησία: “Βροχή” ακυρώσεων στα ξενοδοχεία
Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην πολύπαθη περιοχή, οι ακυρώσεις κρατήσεων καταλυμάτων είναι μαζικές και η πτώση της κίνησης στην εστίαση κατακόρυφη, όπως εξηγούν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης κ. Στέφανος Στεφάνου.
Ο κ. Γιώργος Ζαφείρης δήλωσε σχετικά: «Η εικόνα αυτή με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια ήρθε να προστεθεί στην ήδη κακή φήμη της περιοχής και να βάλει οριστική ταφόπλακα στο κομμάτι που λέγεται τουρισμός. Υπήρξαν πάρα πολλές ακυρώσεις τις τελευταίες μέρες και δυστυχώς αυτή τη στιγμή η φήμη της περιοχής έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ακόμη και σήμερα να μαζευτούν όλα τα ψάρια, καθαρίσει η θάλασσα και η παραλία και κλείσει το θυρόφραγμα η ζημιά έχει ήδη γίνει. Εδώ κι ένα μήνα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αντιδράσεις ήρθαν πολύ αργά. Μεγάλος υπεύθυνος είναι ο Ο.Λ.Β. που δεν φρόντισε άμεσα για την περισυλλογή των νεκρών ψαριών. Κάθε λεπτό έχουμε και νέες ακυρώσεις. Ο κόσμος ρωτάει, τι γίνεται με τα ψάρια, πως είναι η θάλασσα κλπ. Η οικονομική ζημιά στον κλάδο του τουρισμού είναι τεράστια. Είχαμε κάποιες ενδείξεις τον Αύγουστο ότι θα έχουμε έναν καλό τουριστικό Σεπτέμβριο. Τώρα πια έχουν παγώσει τα πάντα» .
Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Στεφάνου, το κακό ξεκίνησε από τις αρχές του καλοκαιριού με το πρόβλημα του Παγασητικού που στην ουσία δεν υπήρχε, είχε αρχίσει όμως να γίνεται μια συζήτηση για το πόσο καθαρός είναι ο Παγασητικός, τι δείχνουν οι αναλύσεις κλπ. Αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν να φοβηθεί ο κόσμος και η Μαγνησία να μην είναι προτεραιότητα στο τουριστικό κομμάτι.
Όλο αυτό το μπέρδεμα και η σύγχυση που επικράτησε για την ποιότητα της θάλασσας είχε ως αποτέλεσμα ο τζίρος να πέσει σε όλο το παραλιακό μέτωπο του νομού από Μιτζέλα μέχρι Μηλίνα από 50%-70%. Έρχεται λοιπόν στο τέλος της σεζόν και το θέμα με τα νεκρά ψάρια κι ενώ υπήρχαν ενδείξεις για έναν ικανοποιητικό Σεπτέμβριο η τουριστική περίοδος τελειώνει απότομα και οριστικά. Τουρισμός και εστίαση δεν σώζονται πια. Αναφερόμενος και στην παραλία του Βόλου δήλωσε ότι έχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς όσοι πελάτες της είχαν απομείνει έφυγαν κι αυτοί, λόγω της δυσοσμίας από τα νεκρά ψάρια. Ποιος λοιπόν φέρει την ευθύνη; Και ποιος θα αποζημιώσει τους καταστηματάρχες για όλη αυτή τη ζημιά; Η ζημιά είναι συνολική όλου του καλοκαιριού.
Ειδικά για τα καταστήματα που βρίσκονται στην παραλία ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ στο Οργανισμό Λιμένος Βόλου όσο αφορά στα τραπεζοκαθίσματα. Ο ΟΛΒ θα κάνει κάποια έκπτωση, ακόμη και να μηδενίσει ποσά που πρέπει να πληρώσουν οι καταστηματάρχες; «Περιμένουμε λοιπόν από τον ΟΛΒ να πράξει τα δέοντα. Ταυτόχρονα ο Σύλλογος μας εξετάζει το ενδεχόμενο μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου και για την ζημιά με τα ψάρια, αλλά και την ζημιά που πάθαμε όλο το καλοκαίρι με όλη αυτή την αβεβαιότητα. Η χρονιά για φέτος τελείωσε. Όλα αυτά που λέμε είναι για να μην επαναληφθούν του χρόνου. Κάποια στιγμή κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κάποιοι πρέπει να δώσουν λύσεις. Υπάρχει μια σειρά ευθυνών που πρέπει να αποδοθούν. Το μεγάλο ερώτημα για εμάς πια έχει να κάνει με το ποιος θα μας αποζημιώσει. Τα μαγαζιά πάνε για κλείσιμο. Και δεν είναι μόνο τα μαγαζιά. Είναι και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτά. Αυτούς πως θα μπορέσουμε να τους πληρώσουμε, εφόσον δεν υπάρχει δουλειά; Εμείς όταν νοικιάσαμε τα μαγαζιά της παραλίας είχαν κάποια αξία. Τώρα με όλο αυτό που έχει συμβεί έχουν χάσει την αξία τους. Η περιοχή υποβαθμίστηκε και καλούμαστε να πληρώσουμε τέλη και ενοίκια για κάτι που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κι εννοώ την αξία της παραλίας».
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον Εμπορικό Σύλλογο για το “έγκλημα” στον Παγασητικό
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με απόφαση διοικητικής συνεδρίασης υπέβαλε χθεςΤετάρτη 28/8/2024 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού σύνεργού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της δυσφήμησης, του άρθρου 15 ΠΚ ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη, στην Εισαγγελεία Πλημμελειοδικών Βόλου.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, η ντροπιαστική εικόνα των τελευταίων ημέρων στην πόλη του Βόλου με την εμφάνιση νεκρών ψαριών που έχουν κατακλύσει την ακτή του Παγασητικού κόλπου είναι το αποκορύφωμα μιας ζημιογόνου θερινής περιόδου για τους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ η έντονη δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο φτάνοντας έως το ύψος της οδού 28ης Οκτωβρίου, προκαλεί αίσθημα αποστροφής κι αηδίας με αποτέλεσμα όπως δηλώνουν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή να μιλούν για μείωση πελατών έως και 80% και τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό του Βόλου. Όπως είναι αντιληπτό οι επιπτώσεις των πλημμυρών είναι ακόμη εμφανείς, η εμπορική αγορά πλήττεται εξίσου λόγω μείωσης τουριστικής επισκεψιμότητας και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης από τα νεκρά ψάρια, τα οποία ξεβράστηκαν από τη λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό Κόλπο και από την αμέλεια θυροφράγματος κατά την αποστράγγιση των υδάτων της να είναι επιλήψιμη. Η οικονομική καταστροφή είναι προβλέψιμη καθώς διακόπτεται βίαια η τουριστική περίοδος ενώ θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο αναστέλλουν τη λειτουργία τους και λόγω της διασύνδεσης των δυο αυτών κλάδων της οικονομίας με το εμπόριο, οι συνέπειες και για τον κλάδο μας θα είναι σημαντικές
Στη μηνυτήρια αναφορά δηλώνεται ότι ο Παγασητικός Κόλπος έχει κατακλυστεί από εκατομμύρια νεκρά ψάρια και πιθανώς άλλα «φερτά» υλικά, με αποτέλεσμα την σφοδρότατη ρύπανση του Παγασητικού και της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση αφενός τον άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφετέρου την τεράστια δυσφήμιση της περιοχής μας και κατά συνέπεια την τραγική μείωση της τουριστικής κίνησης, την ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις μας και τις γενικότερες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Μετά από σχετική έρευνα και πληροφορίες, προκύπτει ότι η κύρια αιτία αυτής της ρύπανσης είναι το γεγονός ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε (εσφαλμένως και πιθανώς παρανόμως) ανοιχτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης Κάρλας και των πλημμυρισμένων Παρακάρλιων περιοχών, μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού, να χύνονται επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον Παγασητικό Κόλπο.
Το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών και οι απωθητικές εικόνες που δημιουργούνται και διαχέονται σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου, δυσφημώντας ανεπανόρθωτα την περιοχή μας, εντοπίζεται στο σύνολο του Παγασητικού Κόλπου, αλλά και σε πολλές ακτές της ακτογραμμής του, με αποκορύφωμα όμως το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας, όπου η κατάσταση είναι απλώς τραγική και το θέαμα τουλάχιστον αποκρουστικό!
Να σημειωθεί δε ότι πέραν του φαινομένου της συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών, παρατηρείται και πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αποκομιδή τους, ιδιαίτερα στην παραλία του Βόλου, με αποτέλεσμα, πέραν όλων των υπολοίπων, η δυσοσμία που προκαλείται να είναι, πέραν από ιδιαιτέρως ανυπόφορη για όλους. Οι αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές και η οικονομική ύφεση της περιοχής δεν αφήνει άλλα περιθώρια ολιγωρίας κι αμέλειας. Το εμπόριο δεν γίνεται να επωμιστεί κι άλλα λάθη, γι΄ αυτό ο εμπορικός κόσμος δεν θα ανεχτεί άλλες δικαιολογίες.
Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες
Μιλώντας στο OPEN ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στον Βόλο, Γιώργος Τερζάκης έκανε λόγο για ανυπόφορη κατάσταση στο λιμάνι της πόλης και συνθήκες καταστροφής.
“Δεν σταματάει αυτή η καταστροφή. Τα ψάρια που είναι μέσα στη θάλασσα είναι τεράστια, από χθες ξεκίνησαν συνεργεία με αγροτικά και βάρκες να μαζεύουν ψάρια αλλά με το που τελειώσουν το μάζεμα σε μία ακτή, σε μισή ώρα είναι και χειρότερα τα πράγματα.
Εδώ και έναν χρόνο δεχόμαστε χτυπήματα στην περιοχή, είτε από μία φωτιά είτε από πλημμύρες, ήρθε μετά η πανώλη και τώρα τα ψάρια”, ανέφερε αρχικά ο κ. Τερζάκης, τονίζοντας πως εξαιτίας όλων αυτών πολλά μαγαζιά αναγκάστηκαν είτε να κλείσουν είτε να απολύσουν τους εργαζομένους τους, καθώς η ήδη μειωμένη τουριστική κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα.