Ο λόγος για τη Νέα Προποντίδα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις επτά πόλεις που επιλέχθηκαν από 16 υποψήφιους προορισμούς για την εξαιρετική συμβολή τους στη βιωσιμότητα του τουρισμού.

Οι τελικοί υποψήφιοι, με αλφαβητική σειρά, είναι οι Αβέιρο (Πορτογαλία), Μπένιντορμ (Ισπανία), Γιούρμαλα (Λετονία), Λιεπάγια (Λετονία), Νέα Προποντίδα (Ελλάδα), Πανεβέζυς (Λιθουανία) και Σλίβεν (Βουλγαρία).

Όλοι οι φιναλίστ θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2024, ώστε να επιλεγεί ο European Green Pioneer of Smart Tourism.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Νέα Προποντίδα έχει υιοθετήσει πρωτοποριακές λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αναδεικνύοντας την αφοσίωσή της σε ένα βιώσιμο μέλλον. Έργα όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού δημόσιου φωτισμού LED, έξυπνες στάσεις λεωφορείων και σημεία φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων αντικατοπτρίζουν μια στρατηγική προσέγγιση για τη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών υποδομών. Επιπλέον, οι συνεχείς προσπάθειες του δήμου να εμπλέξει την κοινότητα μέσω της εκπαίδευσης σχετικά με αυτές τις πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους.

Επίσης, θα απονεμηθούν βραβεία στην κατηγορία 2025 European Capital of Smart Tourism.

Φιναλίστ στην κατηγορία αυτή, από τις 21 αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν, από 10 χώρες, στον διαγωνισμό, είναι με αλφαβητική σειρά οι Βρυξέλλες (Βέλγιο), Γένοβα (Ιταλία), Κόνια (Τουρκία), Λάχτι (Φινλανδία), Λβιβ (Ουκρανία), Πόρτο (Πορτογαλία) και Τορίνο (Ιταλία).

Όλοι οι φιναλίστ θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε μια Ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2024, μετά την οποία θα επιλεγούν η 2025 European Capital και ο Green Pioneer of Smart Tourism.

Τα βραβεία αναγνωρίζουν τις πόλεις που επιδεικνύουν εξαιρετική δέσμευση για έξυπνο και βιώσιμο τουρισμό και προωθούν τη δικτύωση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση της τουριστικής καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κατάλογος των επιλαχόντων και για τους δύο διαγωνισμούς έχει επεκταθεί από τους αρχικούς τέσσερις σε επτά προορισμούς λόγω της υψηλής ποιότητας των αιτήσεων, με αρκετές πόλεις να ισοβαθμούν στην αξιολόγηση.

Οι νικήτριες πόλεις θα λάβουν εκτεταμένη υποστήριξη στον τομέα της επικοινωνίας και του branding, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός διαφημιστικού βίντεο, την τοποθέτηση ενός γλυπτού hashtag στην πόλη και την υλοποίηση προσαρμοσμένων διαφημιστικών εκστρατειών, με στόχο την αύξηση της προβολής, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διαγωνισμός European Capital of Smart Tourism, που ξεκίνησε το 2018, έχει ως στόχο να αναδείξει πόλεις που υπερέχουν σε θέματα προσβασιμότητας, ψηφιοποίησης, βιωσιμότητας, πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργικότητας.

Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται το Δουβλίνο (2024), η Σεβίλλη και η Πάφος (2023), η Βαλένθια και το Μπορντό (2022), η Μάλαγα και το Γκέτεμποργκ (2020) και το Ελσίνκι και η Λυών (2019).

Ο European Green Pioneer of Smart Tourism, που θεσπίστηκε ως διάδοχος του διαγωνισμού European Destinations of Excellence (EDEN), επικεντρώνεται στην προώθηση μικρότερων προορισμών βιώσιμου τουρισμού. Το Γκροσέτο (Ιταλία) έχει επιλεγεί ως ο European Green Pioneer of Smart Tourism για το 2024.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!