«Καύσωνας» τον Οκτώβρη στην Αθήνα

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψυχρότερο χειμώνα από πέρυσι, καθώς η La Niña έρχεται. Και η Αθήνα... «καύσωνα».

46

Ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη αναμένεται να είναι πιο ψυχρός σε σχέση με πέρυσι, λόγω της επίδρασης του φαινομένου La Niña, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζει το Bloomberg, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Αθήνα, που θα δει θερμοκρασίες… καύσωνα.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα βιώσουν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες τον Οκτώβριο, ενώ περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της νότιας Ισπανίας αναμένεται να διατηρηθούν θερμές.

Η Αθήνα, που το καλοκαίρι αντιμετώπισε ισχυρά κύματα καύσωνα και πυρκαγιών, ενδέχεται να δει τις θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους 32°C στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Weather Services International.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει επωφεληθεί από ήπιους χειμώνες, κάτι που συνέβαλε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, το φαινόμενο La Niña αναμένεται να φέρει πιο κρύο καιρικό σκηνικό, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής.

Ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στον φορέα πρόγνωσης Maxar δήλωσε: «Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από την κανονική των τελευταίων 10 και 30 ετών, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι».
Αυξήθηκαν οι πιθανότητες για το φαινόμενο La Niña

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ, υπάρχει πλέον 83% πιθανότητα να εμφανιστεί το φαινόμενο La Niña κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αυξημένη από το 74% που είχε εκτιμηθεί πριν από έναν μήνα. Το La Niña, μια κυκλική ψύχρανση των νερών του Ειρηνικού, μπορεί να προκαλέσει ξηρασία σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Βραζιλία και η Αργεντινή, ενώ παράλληλα αναμένεται να φέρει έντονες βροχοπτώσεις στην Ινδονησία και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη, το φαινόμενο συνδέεται με ψυχρότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

O Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2 δήλωσε: «Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».
Το φαινόμενο La Niña και οι επιπτώσεις του στον χειμώνα της Ευρώπης

Ο Pedrini τόνισε ότι οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες και οι αυξημένες βροχοπτώσεις από το συνηθισμένο μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετες χιονοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της ηπείρου. Το περασμένο μήνα, η καταιγίδα Μπόρις έριξε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις, ενισχύοντας την πρόβλεψη για έναν πιο ψυχρό χειμώνα.

Επιπλέον, το φαινόμενο La Niña αναμένεται να μειώσει τις ταχύτητες των ανέμων με την έναρξη του χειμώνα, σύμφωνα με τον Dross της Maxar. Αυτή η μείωση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!