Τσουνάμι 10.600 συλλήψεων ανηλίκων το 2024: “Ξύλο έπεφτε πάντα, αλλά τώρα έχουμε συμμορίες με μαχαίρια και πιστόλια”

12

Σχεδόν 40 συλλήψεις μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, κάθε ημέρα του 2024! Ο σοκαριστικός αριθμός προκύπτει από τις επίσημες στατιστικές της Ελληνικής Αστυνομίας για την ανήλικη παραβατικότητα, που συνεχίζει να “καλπάζει” σε κάθε γωνιά της χώρας.

Από την αρχή του έτους, μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνολικά 10.600 ανήλικοι έχουν συλληφθεί από διαφορετικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για κάθε λογής αδικήματα. Ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση που ξεπερνά το 43%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2023. Είναι ένδεικτικό ότι μέσα σε έναν μόλις μήνα οι συλλήψεις μαθητών ξεπέρασαν τις 1.600.

“Το ανησυχητικό είναι ότι έχουμε συμμορίες που δεν υπήρχαν παλιά. Ξύλο έπεφτε πάντα. Τώρα πέφτουν μαχαίρια και πολλές φορές πιστόλια. Είναι ένα ζήτημα το οποίο χρειάζεται αρχικά διαχείριση στην οικογένεια, στο σχολείο, στην πλατεία, στην τοπική κοινωνία”, επεσήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην ραγδαία αύξηση των ανηλίκων δραστών σε αρκετούς δείκτες εγκληματικότητας.

Οι 2.285 από τις συλλήψεις αφορούσαν κλοπές και διαρρήξεις, 873 ναρκωτικά, ενώ οι 797, σωματικές βλάβες, σε βίαια επεισόδια που καταγράφονται εντός και εκτός σχολείων. Σε 335 περιπτώσεις, ανήλικοι έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία για παράβαση του νόμου περί όπλων, έχοντας στην κατοχή τους μαχαίρια, στιλέτα, σουγιάδες, σιδερογροθιές, ακόμα και πιστόλια.

Σε μια άλλη ανησυχητική καταγραφή, από την αρχή του σχολικού έτους, η διαδικτυακή πλατφόρμα Stop-bullying, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, έχει υποδεχτεί 213 καταγγελίες για περιστατικά ενδοσχολικής βίας σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αναφορές από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας τον περασμένο Απρίλιο, έχουν πλέον ξεπεράσει τις 500.

Όσον αφορά το μέτρο της απαγόρευσης χρήσης κινητών τηλεφώνων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε “εργαλεία” αποτύπωσης και διαμοιρασμού των βίαιων επεισοδίων μεταξύ ανηλίκων, συνολικά 6.043 μαθητές έχουν αποβληθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. “Σημαντική παράμετρος είναι και η αναπαραγωγή της εικόνας της βίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ως μέσο υπεροχής και ταυτότητας. Οι πρωτοβουλίες εδώ εστιάζουν στην επικοινωνία με τα social media, ώστε να μην παράγονται οι εικόνες βίας”, σημείωνε λίγες ημέρες πριν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Με βάση το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., σε μια προσπάθεια περιορισμού της νεανικής παραβατικότητας, αστυνομικοί από διαφορετικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη παρουσία σε όλα τα στέκια ανηλίκων, αλλά και στα χαρακτηρισμένα “κόκκινα” σημεία, όπου καταγράφονται συχνά κρούσματα εγκληματικότητας από νεαρούς δράστες. Την ίδια ώρα οι μαθητές θα είναι πλέον σταδιακά σε θέση να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση κινδύνου, εκτός από την πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 10201, τη νέα εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας, το Safe Youth, ένα panic button για ανήλικα θύματα. Μένει να φανεί εάν η νέα εφαρμογή, θα οδηγήσει στον περιορισμό της ανήλικης βίας ή θα λειτουργήσει σαν ακόμα ένα εργαλείο καταγραφής σοκαριστικών περιστατικών.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!