Η Αθήνα εξακολουθεί να “φιγουράρει” στους κορυφαίους, ευρωπαϊκούς, τουριστικούς προορισμούς για τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της AirDNA, τοποθετείται στην πέμπτη θέση στο Top 10 των ευρωπαϊκών πόλεων με βάση το ποσοστό ανόδου της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ειδικότερα, η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει αύξηση 31% στη ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb τον Δεκέμβριο και την περίοδο των Χριστουγέννων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με το Βουκουρέστι να τοποθετείται στην κορυφή της λίστας των προορισμών της Ευρώπης, που καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση στη ζήτηση, σημειώνοντας αύξηση 46%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κρακοβία με αύξηση 45%, και την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν το Παρίσι στην τρίτη θέση με 36% και η Βουδαπέστη στην τέταρτη θέση με 33%.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η Ευρώπη συνεχίζει να καταγράφει ανοδική ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 19% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, η οποία μειώνεται στο 17% για τον Ιανουάριο και στο 7% για τον Φεβρουάριο.
Η ζήτηση για τον Μάρτιο εμφανίζεται, επί του παρόντος, μειωμένη κατά 2%, ενώ η ζήτηση για τον Απρίλιο εμφανίζεται αυξημένη κατά 37%, καθώς το Πάσχα μεταφέρεται εφέτος στον Απρίλιο, από τον μήνα Μάρτιο που ήταν πέρυσι.
Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, οι χώρες της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης οδηγούν την αύξηση της ζήτησης στο νέο έτος.
Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, οι χώρες της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης οδηγούν την αύξηση της ζήτησης για το νέο έτος. Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξηση της ζήτησης ανέρχεται στο 40% σε ετήσια βάση στη Φινλανδία και τη Νορβηγία για το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025.
Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία σημειώνουν αύξηση της ζήτησης κατά 25% ή περισσότερο σε ετήσια βάση για τους επόμενους τρεις μήνες.
Αντίθετα, οι χώρες που παρουσιάζουν βραδύτερη αύξηση της ζήτησης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Κροατία και η Ιρλανδία.
Η χώρα μας εμφανίζει ποσοστά αύξησης της ζήτησης πάνω από 20% τον Δεκέμβριο, περίπου 10% τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο η ζήτηση “κατρακυλάει” σημαντικά κατά 15% περίπου.
Αυξημένη ζήτηση τον Οκτώβριο
Η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπης παρουσίασε αξιοσημείωτη δυναμική τον Οκτώβριο, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 17,7% σε ετήσια βάση και τους νότιους προορισμούς να οδηγούν ένα “κύμα” ανάπτυξης, που αύξησε την πληρότητα σε 19 από τις 20 κορυφαίες αγορές.
Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών για ζήτηση καταλυμάτων Airbnb, οι 19 σημείωσαν αύξηση πληρότητας τον περασμένο μήνα. Με τους ταξιδιώτες να κυνηγούν τις τελευταίες ακτίνες του ήλιου της Μεσογείου, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία κατέγραψαν αύξηση πληρότητας πάνω από 6%.
Πιο συγκεκριμένα:
Ελλάδα (+6,7%)
Ισπανία (+6,3%)
Κροατία (+6,0%)
Χάρη στην υψηλότερη πληρότητα, οι Ισπανοί οικοδεσπότες δεν χρειάστηκε να μειώσουν τόσο πολύ τις τιμές τους αυτή τη σεζόν. Πέρυσι, ο δείκτης ADR τον Σεπτέμβριο ήταν 12,5% χαμηλότερος από τον Αύγουστο και μειώθηκε κατά 6% από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο. Φέτος, ο δείκτης ADR τον Σεπτέμβριο ήταν μόνο 10,3% χαμηλότερος από τον Αύγουστο και μειώθηκε κατά 4,5% από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο.
Στην Ελλάδα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 25% από τον Αύγουστο στον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με μια πιο απότομη πτώση 29% το 2023.