Έκκληση στους καταναλωτές να μην καταναλώσουν και να επιστρέψουν στο κατάστημα υποκατάστατο ελληνικού τυριού γκούντα, απηύθυνε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σλοβενίας.
Το υποκατάστατο τυριού σε νιφάδες, είναι το Violife (Violife Gouda gescmack) των 140gr με ημερομηνία «ανάλωση καλύτερα πριν από τις 23/2/2025» και παρτίδα L4120SL1412 στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα ορυκτελαίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το «τυρί» violife παράγεται από την ελληνική εταιρεία Arivia sa και διανέμεται στη χώρα από την Αυστριακή εταιρεία Kastner Gruppe.
Το φυτικό τυρί Violife έχει ήδη ανακληθεί από τα σουπερμάρκετ της Σλοβενίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Arivia τα φυτικά προϊόντα Violife έχουν ως βάση την καρύδα και είναι χωρίς λακτόζη και γλουτένη και δεν περιέχουν συντηρητικά.
Πριν από λίγες ημέρες όπως είχε δημοσιεύσει το Cibum, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών oekotest, ανέλυσε 12 δημοφιλείς μάρκες φυτικών τυριών (μεταξύ των οποίων και το vegan τυρί με γεύση Gouda της Violife). Το εργαστήριο ανίχνευσε αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) συνολικά τέσσερις φορές. Για τρία προϊόντα, η μετρούμενη τιμή ήταν ακόμη υψηλότερη από τη μέγιστη περιεκτικότητα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.Ακόμη πιο συχνά, το εργαστήριο βρήκε κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (αναλόγων MOSH/MOSH).
Σύμφωνα με το oekotest μόνο οι παρασκευαστές μπορούν να απαντήσουν πώς τα υπολείμματα ορυκτελαίων μολύνουν το vegan τυρί. Μια πηγή εισόδου μπορεί να είναι τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.
Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου (MOH) είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα χημικών ενώσεων που προέρχονται κυρίως από απόσταξη πετρελαίου και διύλιση. Χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες με βάση τη χημική τους δομή:
Κορεσμένοι υδρογονάνθρακες (MOSH)
Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου (MOAH)
Ο πιθανός αντίκτυπος του MOH στην ανθρώπινη υγεία ποικίλλει ευρέως. Η mosh, η οποία είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται στο ήπαρ και το λεμφικό σύστημα, δεν παρουσιάζει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στα τρέχοντα επίπεδα διατροφικής έκθεσης. Ένας τύπος MOAH μπορεί να περιέχει γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για ουσίες όπως αυτές, δεν μπορεί να καθοριστεί ασφαλές επίπεδο, σύμφωνα με την EFSA.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τυρί εξάγεται επίσης σε Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ελβετία. Οι χώρες ενημερώθηκαν για σοβαρό κίνδυνο καθώς τα MOAH που υπάρχουν στο τυρί, ταξινομούνται από την EFSA ως δυνητικά καρκινογόνα. Για το μολυσμένο με χημικά τυρί ενημέρωσε και η Γερμανία το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα).