Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Γράφει Σταύρος Γριμάνης
Ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των ρουμπινιών» ίσως να ξεχάστηκε από τους περισσότερους, αλλά όχι και από τους…πλειστηριασμούς. Ετσι, επανήλθε στην επικαιρότητα προ τετραετίας όταν βγήκε στο σφυρί ένα οικόπεδό του, επιφάνειας 6,7 στρεμμάτων στην Αίγινα, το οποίο τελικά έχασε.
Οι περιπέτειές του ωστόσο δεν τέλειωσαν τότε καθώς, όπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», για τις 16 Ιουλίου 2025 έχει δρομολογηθεί άλλος ένας πλειστηριασμός, αυτή τη φορά για κτήμα 15 στρεμμάτων επίσης στην Αίγινα, που περιλαμβάνει μεγάλη κατοικία και βοηθητικά κτίσματα.
Ο νέος πλειστηριασμός
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», ο νέος πλειστηριασμός στρέφεται σε βάρος της εταιρείας ΑΡΣΑΛ Α.Ε. (Α. Σαλιαρέλης Γεωργικαί-Εμπορικαί-Κτηματικαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις) και έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιουλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.657.000 ευρώ.
Μάλιστα, επισπεύδων εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Κόζαρης, πεθερός του τραγουδιστή και ηθοποιού Πάνου Μουζουράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός καλλιτέχνης παντρεύτηκε στις 27 Μαΐου 2023 τη φαρμακοποιό Μαριλού Κόζαρη, ενώ το γλέντι του γάμου τους με τους 500 καλεσμένους έγινε στον υπερπολυτελή Πύργο Σαλιαρέλη στην Αίγινα. Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, ο πλειστηριασμός επισπεύδεται με βάση διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2024, με το ποσό οφειλής να ανέρχεται σε 391.531,81 ευρώ, «ρητώς επιφυλασσόμενου του επισπεύδοντα για την συνολική είσπραξη της απαιτήσεώς του εντόκως, νομίμως μετά των εξόδων εκτελέσεως, έως την πλήρη εξόφλησή του».
Το σφυρί αφορά την πλήρη κυριότητα αγροτεμαχίου στη θέση «Πλακάκια – Ακρωτήρι» της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Αίγινας και εκτός σχεδίου πόλεως και ζώνης, έκτασης 15.030 τ.μ., που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, «μετά της επ’ αυτού οικίας και με τα βοηθητικά κτίσματα».
Ειδικότερα, το κτήμα περιλαμβάνει οικία αποτελούμενη από υπόγειο, επιφάνειας 185 τ.μ., ισόγειο με πέντε δωμάτια, κουζίνα και WC, επιφάνειας 200 τ.μ., και πρώτο όροφο με τέσσερα δωμάτια, office και κελάρι, επιφάνειας 185 τ.μ., καθώς και βοηθητικά κτίσματα, επιφάνειας 109 τ.μ. Το κτήμα συνορεύει στις διάφορες πλευρές του με όμορες ιδιοκτησίες του ίδιου του Αργύρη Σαλιαρέλη, καθώς και άλλες των Κατσαρού, Μαυραντώνη, Καλονύχτη, όπως και με δρόμο προς την Αίγινα.
Ακόμη, το ακίνητο κουβαλάει αρκετά εμπράγματα βάρη και συγκεκριμένα:
■ Αναγκαστική κατάσχεση με επίσπευση του Δ.Ξ., για 5.214.306 δραχμές, εγγραφείσα την 22-03-1994, στο περιθώριο της οποίας έχουν σημειωθεί στις 07-06-1995 δήλωση επίσπευσης πλειστηριασμού για 15.868.289 δραχμές και δεύτερη αντίστοιχη δήλωση στις 24-10-1996 για 10.260.460 δραχμές.
■ Συντηρητική κατάσχεση του Δ.Ξ. για 50 εκατ. δραχμές, εγγραφείσα την 07-02-1996.
■ Αναγκαστική κατάσχεση με επίσπευση του Δήμου Αίγινας για 14.157,22 ευρώ, εγγραφείσα την 23-12-2013.
■ Αναγκαστική κατάσχεση με επίσπευση του Παναγιώτη Κόζαρη για 391.531.81 ευρώ εγγραφείσα την 13-12-2024.
Θα πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση πλειστηριασμού, μέχρι την ημερομηνία διενέργειάς του είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής είτε ακόμη και ματαίωσης, εάν στο μεταξύ μεσολαβήσουν κινήσεις συμβιβασμού ή άσκηση ανακοπής.
Οσο για την εταιρεία ΑΡΣΑΛ Α.Ε., στην οποία ανήκει το εν λόγω ακίνητο, μοναδικός μέτοχός της σήμερα είναι ο Α. Σαλιαρέλης. Η εταιρεία, που εδρεύει επί της οδού Φίλωνος στον Πειραιά, συστάθηκε το 1985 και όπως αναφέρεται στο τότε καταστατικό της είχε σκοπό την καλλιέργεια φιστικόδεντρων προς παραγωγή και εμπορία, τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή, φιστικιών τύπου Αιγίνης και λοιπών εξευγενισμένων ποικιλιών, τις πάσης φύσεως κτηματικές συναλλαγές που αφορούν στην αγορά και μεταπώληση αγροκτημάτων και την ανέγερση οικοδομών, τις ξενοδοχειακές δραστηριότητες διά της ανέγερσης ιδιόκτητης μονάδας ή της εκμετάλλευσης κτιριακών εγκαταστάσεων τρίτων, τις πάσης φύσεως ναυτιλιακές εργασίες, καθώς και τις εισαγωγές οποιωνδήποτε υλικών και γενικώς πρώτων υλών.
Βεβαίως, επικεφαλής της εταιρείας, που παρουσιάζει μηδενικό κύκλο εργασιών τα τελευταία χρόνια, είναι ο ίδιος ο Α. Σαλιαρέλης, ο οποίος, όπως δηλώνεται, εμφανίζεται να κατοικεί στην Αίγινα στον Πύργο Σαλιαρέλη.
Οι δεξιώσεις και το πρώτο σφυρί
Εδώ και αρκετά χρόνια, πάντως, ο Πύργος Σαλιαρέλη χρησιμοποιείται για κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις κ.λπ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Αίγινας. Πριν περάσει στην ιδιοκτησία του Α. Σαλιαρέλη και «βαφτιστεί» Πύργος Σαλιαρέλη ήταν γνωστός ως Πύργος Ζαΐμη ή Μπενιζέλου. Πρόκειται για ένα σπάνιο ακίνητο που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το κτίριο είναι διώροφο με ημιυπόγειους χώρους, καλύπτεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως εξοχική έπαυλη του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Ζαΐμη και της οικογένειας Μπενιζέλου, ενώ από το 1985 έχει χαρακτηριστεί, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, διατηρητέο νεότερο μνημείο.
Ο Αργύρης Σαλιαρέλης και η εταιρεία του ΑΡΣΑΛ Α.Ε. βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι με διαδοχικούς πλειστηριασμούς από τον Οκτώβριο του 2019 και για ένα αγροτεμάχιο έκτασης 6.675 τ.μ. με αποθήκη και πηγάδι, που βρίσκεται επίσης στη θέση «Φανάρι ή Πλακάκια» της Αίγινας, το οποίο είχε αποκτηθεί το 1985. Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στις 700.000 ευρώ και στη συνέχεια λόγω άγονων προσπαθειών έπεσε στις 650.000 ευρώ. Τελικά βγήκε ξανά στο σφυρί με μειωμένη τιμή εκκίνησης στις 500.000 ευρώ στις 8 Δεκεμβρίου 2021, οπότε και άλλαξε χέρια έναντι 562.000 ευρώ.
Η νέα μειωμένη τιμή εκκίνησης αποφασίστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά στις 28 Ιουλίου 2021, όταν εκδικάστηκε ανακοπή μετά από αναβολές λόγω της πανδημίας. Στο δικαστήριο οι επισπεύδοντες ζήτησαν η τιμή να μειωθεί στις 350.000 ευρώ, ενώ ο Σαλιαρέλης υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθεί και να ορισθεί κατ› ελάχιστον στις 750.000-850.000 ευρώ, καθώς κατά τα λεγόμενά του, η αγοραία αξία του ακινήτου ήταν 1,2 εκατ. ευρώ, αναφέροντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές.
Στη δικαστική απόφαση σημειώνεται ότι «η κατάθεση του ανωτέρω δεν κρίνεται πειστική αφού δεν επιβεβαιώνεται από κάποιο πρόσφατο συγκριτικό στοιχείο, καθόσον η καθ’ ης δεν προσκόμισε, ούτε επικαλέστηκε έκθεση εκτίμησης της εμπορικής αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου από πιστοποιημένο εκτιμητή». Ετσι, το δικαστήριο όρισε την τιμή εκκίνησης στις 500.000 ευρώ.
Βίος και… πολιτεία
Ο Αργύρης Σαλιαρέλης «εισέβαλε» σαν… σίφουνας στο σκηνικό όταν διαδέχθηκε τον Κοσκωτά στο «τιμόνι» του Ολυμπιακού το 1988, το οποίο κατάφερε να κρατήσει για σχεδόν μία τετραετία. Εκείνη την εποχή φερόταν να διαθέτει μεγάλη περιουσία στην Αφρική και κυρίως στην Κένυα, την οποία είχε αποκτήσει από εξόρυξη και εμπόριο πολύτιμων λίθων, εξ ου και το προσωνύμιο «βασιλιάς των ρουμπινιών» που τον ακολούθησε σε όλη τη διαδρομή του. Μια διαδρομή που σημαδεύτηκε από περιπετειώδεις καταστάσεις και τραγελαφικά γεγονότα.
Ο Σαλιαρέλης κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τον Κοσκωτά να διαφύγει με το προσωπικό του λίαρ τζετ, αρχικά στη Βραζιλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου συνελήφθη. Αν και αυτά συνέβαιναν την εποχή της «διαδοχής» στον Ολυμπιακό, οδηγώντας τον σε προφυλάκιση, τελικά μετά από προσφυγή στο Πρωτοδικείο ανέλαβε τη διοίκηση του ιστορικού συλλόγου. Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση του Πρωτοδικείου στο οποίο εμφάνισε ιδιωτικό συμφωνητικό όπου ο Κοσκωτάς φαινόταν να του παραχωρεί την πλειοψηφία των μετοχών, -κάτι που και ο ίδιος ο Κοσκωτάς αρνήθηκε-, είχαν προσβάλλει, χωρίς αποτέλεσμα, ο αείμνηστος πατέρας του νυν προέδρου του Ολυμπιακού, Μιλτιάδης Μαρινάκης και ο άλλοτε αντιπρόεδρος του συλλόγου Νίκος Ευθυμίου.
Για την υπόθεση της φυγάδευσης του Κοσκωτά καταδικάστηκε το 1993 σε 10ετή φυλάκιση, αλλά εξέτισε περίπου τη μισή ποινή του. Ο βίος και η πολιτεία του στον Ολυμπιακό, ωστόσο, άφησαν εποχή. Από τη μεγαλειώδη δεξίωση στον Πύργο του στην Αίγινα με αφορμή το ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ για τον τίτλο το 1989, που δεν αποδείχθηκε τυχερή καθώς ο Ολυμπιακός έχασε, αλλά και τις ηχηρές μεταγραφές, όπως του Ολεγκ Προτάσοφ, του Γιούρι Σάβιτσεφ, του Γκενάντι Λιτόφτσενκο, του Βασίλη Καραπιάλη, καθώς και του προπονητή Ολεγκ Μπλαχίν, μέχρι την ιστορική κόντρα του με τους φιλάθλους της «Θύρας 7».
Μια σχέση που πέρασε από την… αγάπη στο μίσος. Τον Φεβρουάριο του 1989, στον αγώνα Ολυμπιακού – Αθηναϊκού, μια ομάδα φιλάθλων εισέβαλε στο γήπεδο κυνηγώντας παίκτες και τον διαιτητή. Τότε ο Σαλιαρέλης τούς είχε χαρακτηρίσει «επιστήμονες». «Οι φίλοι της ομάδας είναι γραμματιζούμενοι άνθρωποι, επιστήμονες, απλά βγήκαν από τα ρούχα τους με αυτά που βλέπουν», είχε δηλώσει στο περιθώριο του επεισοδιακού ματς. Οταν, όμως, άρχισε να βγαίνει στον… αφρό το ταμειακό πρόβλημα της ομάδας, οι παίκτες να μένουν απλήρωτοι και να «σκάνε» οι επιταγές σε ξένους συλλόγους, το κλίμα άλλαξε και οι οργανωμένοι οπαδοί έγιναν «εχθροί» του. Αυτοί με τη σειρά τους τον «αντάμειψαν» με το αλησμόνητο σύνθημα για το… χαμένο πορτοφόλι σε ένα ματς με τη Δόξα Δράμας. Ακολούθησε ένας «πόλεμος» που κατέληξε στην απόφαση να μπουν…καγκελόπορτες στη «Θύρα 7».
Αξέχαστα, ωστόσο, έμειναν και τα χαστούκια που έδωσε ο Σαλιαρέλης σε κάμεραμαν της ΕΡΤ και αργότερα, κατά τη διάρκεια δίκης, στον εκλιπόντα εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα» Γρηγόρη Μιχαλόπουλο.
Η πτώση και τα δικαστήρια
Το τέλος της επεισοδιακής θητείας του στην προεδρία του Ολυμπιακού, τον Μάρτιο του 1992, ακολούθησαν διάφορες περιπέτειες, με το όνομά του να εμπλέκεται σε υποθέσεις απάτης, παράνομης οπλοφορίας, πλαστών χαρτονομισμάτων, απλής σωματικής βλάβης και εξύβρισης. Το 2013 ενεπλάκη σε μια υπόθεση εμπρησμού μετά από καταγγελία επιχειρηματία της Αίγινας με εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων εναντίον εκείνου και ενός άλλου επιχειρηματία, ότι ήθελαν να τον καταστρέψουν, φτάνοντας στο σημείο να κάψουν εφτά αυτοκίνητα της επιχείρησής του.
Το πρωτόδικο δικαστήριο τον καταδίκασε σε 9 έτη κάθειρξη, αλλά μετά από χρόνια, τον Μάιο του 2021, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά τον αθώωσε με ψήφους 4-3 και με τον εισαγγελέα να κάνει απαλλακτική πρόταση. Στη συνέχεια, ο Αργύρης Σαλιαρέλης χάθηκε από το προσκήνιο μέχρι που του «χτύπησαν την πόρτα» οι πλειστηριασμοί…