ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην πέσετε θύμα “Νιγηριανής απάτης”

50

Το 2024, η Kaspersky κατέγραψε περισσότερες από 414.000 περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης μέσω email, γνωστές ως «νιγηριανές απάτες». Αυτές περιλάμβαναν δελεαστικές οικονομικές προτάσεις, με στόχο την εξαπάτηση των θυμάτων ώστε να αποστείλουν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα.

Νέες τεχνικές εξαπάτησης

Οι κυβερνοεγκληματίες συνεχίζουν να εξελίσσουν τις μεθόδους τους, χρησιμοποιώντας ρομαντικές απάτες, στις οποίες προσποιούνται τους ερωτικούς συντρόφους και ζητούν οικονομική βοήθεια για έξοδα ταξιδιού ή αποστολή δώρων. Άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν απατεώνες που παριστάνουν επιχειρηματίες ή ακόμη και εκπροσώπους της μυστικής οργάνωσης Illuminati, υποσχόμενοι πλούτο και δύναμη σε ανυποψίαστους παραλήπτες.

Η μέθοδος της προκαταβολικής απάτης

Μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές είναι η απάτη προκαταβολής, όπου τα θύματα καλούνται να πληρώσουν υποτιθέμενα τέλη επεξεργασίας, νομικά έξοδα ή άλλα κόστη, με την υπόσχεση ότι θα λάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Ωστόσο, μόλις πραγματοποιηθεί η πληρωμή, οι απατεώνες εξαφανίζονται.

Μεταβαλλόμενες στρατηγικές

Αρχικά, αυτού του είδους οι απάτες χρησιμοποιούσαν ονόματα εύπορων και επιφανών προσώπων από τη Νιγηρία. Πλέον, οι κυβερνοεγκληματίες προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, εκμεταλλευόμενοι δημοφιλή γεγονότα και τάσεις για να προσελκύσουν θύματα.
Μορφές ηλεκτρονικής απάτης που καταγράφηκαν το 2024

Η Kaspersky κατέγραψε διάφορους τύπους ηλεκτρονικής απάτης, μεταξύ των οποίων:

*Ρομαντικές απάτες: Οι απατεώνες δημιουργούν διαδικτυακές σχέσεις και ζητούν χρήματα για ταξίδια ή την αποστολή ακριβών δώρων.
*Ψεύτικες επενδυτικές προτάσεις: Επιτήδειοι παριστάνουν επιχειρηματίες που αναζητούν συνεργάτες για επικερδείς επενδύσεις.
*Απάτες με τους Illuminati: Αποστολή emails που προσκαλούν τα θύματα να γίνουν μέλη της μυστικής οργάνωσης, υποσχόμενοι πλούτο και δύναμη.
*Πλαστές κληρώσεις: Χρήστες καλούνται να παρέχουν προσωπικά στοιχεία για να παραλάβουν υποτιθέμενα χρηματικά έπαθλα.
*Απάτες σχετικές με τρέχοντα γεγονότα: Παραπλανητικά emails που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ή την πανδημία COVID-19, υποσχόμενα ψευδείς οικονομικές αποζημιώσεις.

Πώς να προστατευτείτε

Για την αποφυγή τέτοιων απάτων, οι χρήστες πρέπει να:
✔ Αποφεύγουν προσφορές που φαίνονται υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές.
✔ Επαληθεύουν την αυθεντικότητα των emails πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.
✔ Χρησιμοποιούν προηγμένες λύσεις κυβερνοασφάλειας, οι οποίες εντοπίζουν και αποκλείουν κακόβουλες καμπάνιες phishing και spam.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!