Απάτη με πλαστά φαρμακευτικά σκευάσματα μέσω deep fake διαφημίσεων Ελλήνων διάσημων

45

Ένα εκτεταμένο κύκλωμα διακίνησης επικίνδυνων, νοθευμένων και πλαστών φαρμακευτικών σκευασμάτων αποκαλύφθηκε, με τις εταιρείες πίσω από την απάτη να χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και deep fake βίντεο για να παραπλανήσουν το κοινό.

Χρησιμοποιώντας επεξεργασμένα βίντεο, εμφάνιζαν προσωπικότητες με υψηλή αναγνωρισιμότητα, όπως ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, οι Θάνος Ασκητής, Γιάννης Μπέζος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Χατζηνικολάου, Κατερίνα Παναγοπούλου, Νίκος Στραβελάκης και άλλα δημόσια πρόσωπα, να παρέχουν δήθεν ιατρικές συμβουλές και να προωθούν τα επικίνδυνα σκευάσματα.

Από τις αρχές του 2024 έως σήμερα, οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες, με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βουλγαρία, είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερες από 100.000 παραγγελίες. Τα σκευάσματα πωλούνταν με αντικαταβολή, με τα χρήματα να καταλήγουν σε τραπεζικό λογαριασμό λιθουανικής τράπεζας, που ανήκε σε εταιρεία με έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα παραποιημένα προϊόντα διαφημίζονταν ως «θαυματουργές θεραπείες» για διάφορες παθήσεις, όπως στυτική δυσλειτουργία, προστατίτιδα, απώλεια βάρους, πόνους στις αρθρώσεις και αποκατάσταση των χόνδρων, αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, κυστίτιδα, δερματοπάθειες, ψωρίαση, αιμορροΐδες, ξηροφθαλμία και άλλες ασθένειες.

Η έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2024, μετά από μήνυση που κατέθεσε μια 53χρονη γυναίκα, η οποία είχε παραγγείλει σκευάσματα των συγκεκριμένων εταιρειών για τη μητέρα της. Μετά τη χρήση τους, η ηλικιωμένη παρουσίασε σοβαρή δερματολογική βλάβη, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές.

Κατά την εξέλιξη της έρευνας, οι αστυνομικές αρχές σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, καθώς και τεσσάρων Ελλήνων, με κατηγορίες για κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Η ανάλυση των διαδρομών των δεμάτων αποκάλυψε ότι η διανομή γινόταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών στο Κορωπί. Οι έρευνες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αποκάλυψαν ότι οι εμπλεκόμενες αλλοδαπές εταιρείες ανέθεταν τη διακίνηση των σκευασμάτων σε συνεργαζόμενη ελληνική εταιρεία, η οποία φρόντιζε για την παράδοση των δεμάτων στους καταναλωτές στην Ελλάδα.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ οι αρχές εφιστούν την προσοχή του κοινού σε αγορές ιατροφαρμακευτικών προϊόντων από μη πιστοποιημένες διαδικτυακές πηγές.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!