Οι 603.345 ”φιλοξενούμενοι” που δημιούργησε η κρίση

139

Όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του απογοήτευση και πόνος. Και όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει τη δυσάρεστη πραγματικότητα κάτω από το χαλί (κάτι που βέβαια δεν έκανε πριν από δύο χρόνια ως αντιπολίτευση), αυτή δεν κρύβεται.

Μια απλή ματιά στα στατιστικά στοιχεία της Στατικής Αρχής, ακόμα και από αυτά που δημοσιοποίησε προσφάτως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είναι υπέρ αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την κατάσταση της χώρας, μια κατάσταση ανέχειας.

Στη δυσκολότερη θέση, οι πολλοί αόρατοι που βιώνουν τη φτώχεια: που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, και να επιστρέψουν στους γονείς τους, συγγενείς ή και φίλους τους. Όπου βρουν για να επιβιώσουν από τη λαίλαπα που προκάλεσε στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία διετία η «ηρωική» διαπραγμάτευση και οι άλλοι πειραματισμοί της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ.

Aπό την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν εντυπωσιακά στοιχεία και φέρνουν στην επιφάνεια τις συνέπειες της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχεδόν 2 εκατ. φορολογούμενοι ή ένας στους τρεις δηλώνει «φιλοξενούμενος». Σε σύνολο 6,19 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το προηγούμενο έτος 1.965.197 φορολογούμενοι, συμπλήρωσαν τον κωδικό της φιλοξενίας, αναγράφοντας και τον ΑΦΜ του προσώπου που τους φιλοξενεί.

Το 2011, οι φορολογούμενοι που δήλωναν φιλοξενούμενοι ανέρχονταν σε 1.361.852 άτομα. Δηλαδή σε διάστημα πέντε ετών ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι σε συγγενικά ή ακόμη και φιλικά σπίτια αυξήθηκε κατά 44,4% ή 603.345 άτομα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο αριθμός αυτό υποκρύπτει φοροδιαφυγή. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απαντούν σε αυτό το ερώτημα, «ότι δυστυχώς αυτές είναι οι συνέπειες της κρίσης. Ένα ποσοστό της τάξης του 10%, θα μπορούσε να υποκρύπτει φοροδιαφυγή».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι στις πιο παραγωγικές ηλικίες αναγκάζονται να  ζουν με τους γονείς τους καθώς είναι απαγορευτικό για αυτούς να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι. Χιλιάδες εργαζόμενοι των 500 ευρώ δεν μπορούν επίσης να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι, καθώς οι αποδοχές τους μετά βίας και φθάνουν για να πληρωθούν οι λογαριασμοί, πόσο μάλλον να πληρωθεί το ενοίκιο.

Χιλιάδες ηλικιωμένοι φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων προκειμένου να απολαμβάνουν και τη φροντίδα τους προσφέροντας στις περισσότερες περιπτώσεις στην οικογένεια που τους φιλοξενεί τη σύνταξή τους. Αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα της κρίσης, τα οποία γίνονται ορατά από την αναγκαστική συμβίωση 603.345 ανθρώπων με τους συγγενείς τους, ή φιλικά πρόσωπα.

Για αυτούς δεν υπάρχουν «αντίμετρα».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις