”Χαμηλώνουμε ταχύτητες, σώζουμε ζωές”

275

Με την εύγλωττη προτροπή «χαμηλώνουμε ταχύτητες, σώζουμε ζωές», ξεκινούν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα οι εκδηλώσεις για την 4η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που οργανώνει ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προωθεί την συμπεριφορά της οδηγικής βραδύτητας.

Παρότι εσχάτως το ζήτημα της ταχύτητας ήρθε για άλλη μια φορά με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα, με το τροχαίο στην εθνική οδό με την Πόρσε και το τροχαίο με τους τέσσερις νεαρούς νεκρούς στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, η γενική αδιαφορία για το ζήτημα φαίνεται ότι μόνο προσωρινά απασχολεί την κοινή γνώμη και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Κι αυτό παρότι, αν και η Ευρώπη είναι συγκριτικά η ασφαλέστερη κυκλοφοριακά ήπειρος, η χώρα μας κατέχει σ’ αυτήν σταθερά μια από τις χειρότερες θέσεις στη λίστα θανάτων.

Τα στοιχεία που δίνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» είναι χαρακτηριστικά:

α. Στην Ελλάδα η πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου στο οδικό δίκτυο είναι σχεδόν διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τριπλάσια από τις χώρες που ασχολούνται συστηματικά με την οδική ασφάλεια.

β. Το 2016, μετά από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα εμφάνισε ξανά άνοδο στον αριθμό θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

γ. Η αναλογία θανάτου μοτοσικλετιστών σε σχέση με τα άλλα θύματα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη

δ. Η παραβίαση των ορίων Ταχύτητας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ είναι μακράν η αγαπημένη παράβαση του ΚΟΚ για τους οδηγούς, και

ε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα 31.385 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους. Πρόσφατα δεη Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πώς σε κάθε θάνατο στο δρόμο αντιστοιχούν και τέσσερις σοβαρές αναπηρίες.

Όπως επισημαίνει ο σύλλογος, «η παραβίαση των ορίων ταχύτητας πριμοδοτείται από τον ΚΟΚ: Αν παραβιάσεις το όριο κατά 20 km/h θα σου επιβληθεί πρόστιμο 20 ευρώ χωρίς καμία άλλη επίπτωση. Η “ασήμαντη” αυτή παραβίαση σημαίνει απλά 8πλασιασμό της πιθανότητας εμπλοκής σε θανατηφόρο τροχαίο», ενώ «και η Δικαιοσύνη θεωρεί τον φόνο από παραβίαση του ορίου ταχύτητας, ακόμα και γι’ αυτούς που τρέχουν με ταχύτητα διπλάσια από το όριο σαν “αμέλεια”. Παίρνεις μια ζωή ή και περισσότερες και σε δικάζουν για πλημμέλημα… αν το κάνεις με αυτοκίνητο».

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε σήμερα και ολοκληρώνονται με την 10η Πανελλαδική Ποδηλατοπορία.

Στην Αθήνα

Art Garage, Σολωμού 13, 3ος όροφος στις 6.30 μ.μ. Ομιλητές οι: Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, Τμ. Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Αλέκος Κρητικός, πολιτικός μηχανικός, γραμματέας SOS Τροχαία Εγκλήματα, Τάσος Μαρκουίζος (Ιαβέρης), Νίκος Σμαΐλης, χειρουργός, ΕΚΑΒ.

Παρέμβαση από τις συλλογικότητες «Σκασιαρχείο», «Μαμάδες στο Δρόμο», «Ποδηλάτες» κ.ά.

Επίσης, την Παρασκευή 12 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, εκδήλωση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού. Εισηγητές ο Γιώργος Κουβίδη, πρόεδρος SOS Τροχαία Εγκλήματα, και εκπρόσωπος της Τροχαίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Στις 7.00 μ.μ., στο Κτίριο της Αρχιτεκτονικής (Αγγελάκη 13). Εισηγητές: Εύα Μπαμπαλώνα, SOS Τροχαία Εγκλήματα, Αλέξης Μπένος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής ΑΠΘ, Αντώνης Καράγιωργας, βιοχημικός, πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, Γεώργιος Σουρβίνος, διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Ναλμπάντης, Δρ. Συγκοινωνιολογίας – ΕΔΠ Πολυτεχνείου ΑΠΘ, Δημήτρης Αντωνίου, φυσικός-ερευνητής τροχαίων ατυχημάτων.

Στην Αλεξανδρούπολη

Αίθουσα προβολών, Δημοτική Βιβλιοθήκη στις 7 μ.μ.

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Πεταλούδες στην Άσφαλτο», σε επιμέλεια Μαριλένας Κατσίμη και σκηνοθεσία Έλενας Λαλοπούλου.

Στη Ρόδο

Στις 6.30 μ.μ. στο Mediterranean Hotel, σε Διοργάνωση ΕΥΘΥΤΑ.

Εισηγητές οι: Γ. Κτιστάκης, εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου, με θέμα «Οδική Ασφάλεια – Απόδοση Δικαιοσύνης», Ανδριωτάκης Μανώλης, δημοσιογράφος – συγγραφέας, με θέμα «Η συμβολή των ΜΜΕ στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων – προβολή ντοκιμαντέρ», Γ. Ουρσουζίδης, βουλευτής, πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, με θέμα «Η εμπειρία από τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής»,Α. Κορδολαίμης, α. αντιστράτηγος ε.α., πρώην δ/ντής Τροχαίας Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. με θέμα «Η συμβολή της Τροχαίας στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων – ταχύτητα».

Σε όλη τη χώρα

Την Κυριακή 14 Μαΐου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, 10η πανελλαδική ποδηλατοπορία.

Στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση «Προτεραιότητα στο Ποδήλατο», στις 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ. Ο Σύλλογος SOS Tροχαία Εγκλήματα υποστηρίζει τη συναυλία που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Ο Κλειγένης».

Η συναυλία γίνεται για τη Μαρία Κ. και το Νίκο Κ., θύματα τροχαίων. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη και υποστηρίζεται από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ.

Συμμετέχουν ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Ο Κλειγένης», η Χορωδία Δήμου Βόλβης (μαέστρος: Σταύρος Καραμάνης), Είσοδος 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις