Στο κάδρο της έρευνας για τα εξοπλιστικά και την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων μπαίνουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Υπενθυμίζεται πως ήδη για την υπόθεση τις μίζες στα εξοπλιστικά ερευνάται και ο πρώην ο Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento μεταξύ των ξεχασμένων από την Ελένη Ράικου στοιχείων για την υπόθεση, τα οποία έρχονται πλέον στην επιφάνεια, είναι η κατάθεση ενός Γάλλου εμπόρου όπλων, του Μιζέλ Ζοσεράν, ο οποίος εμπλέκει τόσο τον πρώην πρωθυπουργό όσο και τον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξης, αφήνοντας αιχμές για το πως επιλέχθηκε η εταιρεία που ανέλαβε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Ο Μισέλ Ζοσεράν, στις 20 Μαΐου του 2005, είχε καταθέσει επισήμως στους εισαγγελείς της Νίκαιας της Γαλλίας πως «το 2002 και το 2003 κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από εκείνη τη στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Ρωμανό. Εκείνος ήταν που υπέδειξε ότι θα πρέπει να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Άμυνας. Και μου υπέδειξε επίσης πως στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό, χάρη στην οποία η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό. Στην αγορά του συστήματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανταγωνιστής ήταν η εταιρεία SAIC, την οποία υποστήριζε ευθέως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσένι. Κατά τον κ. Ρωμανό χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικάνοι στόχευσαν στον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό». (σημ: Αναφέρεται στον Κώστα Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ήταν υπ. Δημόσιας Τάξης – Στη Γαλλία τις αντίστοιχες αρμοδιότητες έχει το υπ. Εσωτερικών για αυτό αναφέρεται σε υπουργό Εσωτερικών).
Όπως προκύπτει και από την κατάθεση, η απόφαση για να αναλάβει η SAIC το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, το γνωστό C4I, ήταν καθαρά πολιτική. Ενδεικτική είναι και η κατάθεση στην εισαγγελία του Αλέξανδρου Πολυμενόπουλου, ειδικού συμβούλου του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ειδικότερα ανέφερε: «Ο κ. Μαλέσιος (σημ: υφυπουργός Δημόσιας Τάξης εκείνη την περίοδο) εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ, όπου “συμπτωματικά” έλειπαν οι υπουργοί Εξωτερικών, την επιλογή του προσωρινού αναδόχου SAIC. Επειδή η πρόταση της Thales παρέμενε τεχνικά ισχυρότερη – προηγείτο κατά 3,5 μονάδες της SAIC – και ήταν οικονομικά συμφερότερη κατά 6,5 εκατ. Δολάρια, πιστεύω ότι ο κύριος πρωθυπουργός εξηπατήθη».
Ο Κώστας Σημίτης μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει αν «εξηπατήθη». Πάντως, όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα της Documento, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος παραιτήθηκε το 2003 όταν αποκαλύφθηκε πως διέμενε στο σπίτι του Αθανασούλη της Altec, μιας εκ των υπεργολάβων της SAIC*, υπέρ της οποίας και εισηγήθηκε…
* Βασικοί υπεργολάβοι του έργου ήταν η Siemens, η IBM, η Altec, η Πουλιάδης, η ΔΙΕΚΑΤ, ΠΑΝΟΥ και AMS.