O Πολιτιστικός Σύλλογος Τζαννάτων έχει κάνει τη διαφορά στα τοπικά πανηγύρια, έχει συνδέσει την πανηγυριώτικη διασκέδαση στη Βρύση του χωριού , με την ανάδειξη και προβολή του κατ’ εξοχή Κεφαλονίτικου εδέσματος , της κρεατόπιτας.
Γκουρμέ ή υψηλή γαστρονομία δεν είναι η τέχνη της κουζίνας που χρησιμοποιεί ακριβά και περίεργα υλικά. Υψηλή γαστρονομία είναι το μαγείρεμα από την καρδιά , οι «συνταγές» που σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιούν και αναδεικνύουν την ιστορία , τις αναμνήσεις, τον πολιτισμό ενός ανθρώπου (του μάγειρα) . Ο «γκουρμέ» μάγειρας είναι η νόνα, η μάνα και ο σεφ που μετουσιώνουν σε τροφή την αγάπη τους τις αναμνήσεις τους, τις ιστορίες τους..
Με αφορμή την γιορτή της κρεατόπιτας στα Τζαννάτα να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει ενιαία συνταγή “Κεφαλονίτικης κρεατόπιτας”. Κάθε οικογένεια , κάθε περιοχή του νησιού έχουν την δική τους συνταγή που εξαρτάται από τα διαθέσιμα κρέατα της οικογένειας , της περιοχής.
Οι άνω φωτογραφίες ειναι του Γεράσιμου Μηλιαρέση απο τις προετοιμασίες της κρεατοπιτας στα Τζαννάτα
Για παράδειγμα στην ορεινή Κεφαλονιά βασικό υλικό είναι το τράγιο κρέας ενώ στη Νότιο Κεφαλονιά είναι η προβατίνα και το χοιρινό. Στο Αργοστόλι , στις κουζίνες των αστικών σπιτιών με οικονομική άνεση, μπαίνει και το μοσχάρι. Σε ολη την Κεφαλονιά όμως η κρεατόπιτα έχει ένα ενιαίο χαρακτηριστικό : ανάμειξη διαφόρων ειδών κρεάτων. Οι νοικοκυρές έβαζαν στο ταψί για να αυγατήνουν και να χορτάσουν τόσα στόματα ότι απομεινάρι κρέατος είχανε , με ρυζάκι και χοντρό φύλλο.
Η κρεατόπιτα είναι το χαρακτηριστικό φαγητό της “ cucina povera” , της «φτωχής κουζίνας» της αγροτικής / κτηνοτροφικής Κεφαλονιάς . Μιας κουζίνας που οι γυναίκες που δουλεύανε στα σπίτια των αρχόντωνε, την έμπασαν και στην αστική κουζίνα.
Στη γιορτή τση κρεατόπιτας στα Τζαννάτα, οι σιόρες του χωριού, φτιάχνουν τις πίτες με τη δική τους συνταγή, τη συνταγή της κάθε οικογένειας και με την καρδιά τους την προσφέρουν στους καλεσμένους τους. Το κάθε ταψί είναι μια ξεχωριστή ιστορία, η ιστορία της νοικοκυράς , η ψυχή της..
Αν κάποια χρονιά τα σουβλάκια -που ουδεμία σχέση έχουν με την παραδοσιακή μας κουζίνα-αντικατασταθούν με προβατίνα στα κάρβουνα και γίδα βραστή, τότε τα εδέσματα των πανηγυριών θα έχουν επιστρέψει στις ρίζες τους και θα είναι παραδοσιακά Κεφαλονίτικα.
Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Παναγής Καππάτος, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, τοπικοί σύμβουλοι , ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλας Φαραντούρης και πλήθος κόσμου!
Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τζαννάτων που εμμένει και επιμένει να διοργανώνει το πανηγύρι τση κρεατόπιτας , είναι για την Κεφαλονιά μια όαση γαστρονομικού πολιτισμού.
Συγχαρητήρια ! Και του χρόνου με Υγεία Τζαννάτες!
√ Ακόμα περισσότερες φωτογραφίες