ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΗΜΕΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ
Πετυχημένα, κατά γενική ομολογία, κρίθηκαν τα δύο διήμερα εκδηλώσεων, που διοργάνωσε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου – πετυχημένα και από άποψη ομιλιών/περιεχομένου και από άποψη παρουσίας του κοινού.
► Το πρώτο διήμερο (5 και 6 Ιουλίου) ήταν ένα Αφιέρωμα στον συμπατριώτη μας γλύπτη Μεμά Καλογηράτο, γεννημένο το 1940 στα Καρδακάτα και διαμένοντα τα τελευταία χρόνια στα Μαζαρακάτα, όπου έχει το εργαστήριό του και την περίφημη Γλυπτοθήκη του. Ο Μεμάς είναι ένας από τους σημαντικότερους «εν ζωή» Έλληνες χύτες και χαλκοπλάστες. Έχει φιλοτεχνήσει ιστορικά αλλά και καθημερινά πρόσωπα και έχει αποδώσει αφηρημένες έννοιες. Εκτός από τη μικρογλυπτική έχει να παρουσιάσει και γλυπτά σε φυσικές διαστάσεις. Μέσα από τα έργα του διαφαίνεται η έγνοια του για την πορεία του ανθρώπου, η αγωνία για τα μεγάλα ζητήματα της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης. Μορφοπλαστικά κινήθηκε μέσα στον εξπρεσιονισμό με ρεαλιστικές και υπερρεαλιστικές προεκτάσεις.
Για τον Μεμά μίλησαν οι ιστορικοί Τέχνης και αφυπ. πανεπιστημιακές καθηγήτριες Δώρα Μαρκάτου και Ευθυμία Μαυρομιχάλη, η δρ Ιστορίας Τέχνης Σταλίνα Βουτσινά και ο φιλόλογος, δρ Ιστορίας Πέτρος Πετράτος. Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, τιμώντας την καλλιτεχνική και γενικότερα την κοινωνική προσφορά του Μεμά, του απένειμε αναμνηστική πλακέτα.
Στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου θα φιλοξενείται μέχρι και τις 13 Ιουλίου Έκθεση Γλυπτικής με 27 γλυπτά του καλλιτέχνη.
► Το δεύτερο διήμερο (8 και 9 Ιουλίου) ήταν αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.
Στο ξεκίνημα του διημέρου προβλήθηκε σημαντικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βαρώσια, η περίκλειστη πόλη της Ευρώπης», το οποίο προλόγισε ο παραγωγός του Τώνης Τουμαζής, πρόεδρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Βαρωσίων, ο οποίος ήρθε ειδικά γι’ αυτό από την Κύπρο. Και στο κλείσιμο του διημέρου ο συμπατριώτης μας Ανδρέας Σολωμός, που πολέμησε σ’ εκείνα τα γεγονότα, έκανε παρέμβαση ως γενικός γραμματέας του «Πανελλήνιου Συλλόγου Εθνικής Φρουράς Πολεμιστών Κύπρου».
Για το Κυπριακό Ζήτημα, την τουρκική εισβολή, τον πόλεμο και την αιχμαλωσία, τη συμμετοχή Κεφαλονιτών στα γεγονότα της Κύπρου μίλησαν ο πανεπιστημιακός καθηγητής Σπύρος Σακελλαρόπουλος, ο Κύπριος συγγραφέας Γιώργος Χαριτωνίδης, αιχμάλωτος των Τούρκων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που συζήτησε με τη φιλόλογο Σοφία Νεοφύτου τα βιώματα και τις εμπειρίες του – ειδικά προσκαλεσμένος από την Κύπρο – ο φιλόλογος και ερευνητής Γιώργος Μύαρης – ειδικά προσκαλεσμένος κι αυτός από την Κύπρο – και ο φιλόλογος, δρ Ιστορίας Πέτρος Πετράτος.
Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης έκλεισε με τη Γυναικεία Χορωδία του Δήμου Αργοστολίου υπό τη διεύθυνση της Σταυρούλας Πολλάτου και με την Ευαγγελία Φραγκιά στο πιάνο, και η δεύτερη ημέρα με το χορευτικό τμήμα της «Χωροπούλας» σε διδασκαλία της Ελένης Αραβαντινού. Και τις δυο ημέρες λειτούργησε στον προθάλαμο του Μουσείου Έκθεση Βιβλίου σχετική με το Κυπριακό Ζήτημα.
Ευχαριστούμε θερμά την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς για την κάλυψη μέρους των εξόδων των δύο εκδηλώσεων καθώς και την Ioniansea Ferries για τη δωρεάν μετακίνηση της Γυναικείας Χορωδίας Δήμου Αργοστολίου.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Συνεχίζονται κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα οι συναντήσεις και δραστηριότητες της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024, της οποίας φέτος το θέμα είναι: «Από τη Γη ώς τον Ουρανό: Μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…». Αρκετά ενθαρρυντική είναι η προσέλευση και συμμετοχή των μικρών φίλων της Βιβλιοθήκης μας.
Υπενθυμίζουμε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:
Πέμπτη 11 Ιουλίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ. – Η αρμονία των πλανητών, (Αντζουλέτα Αραβαντινού- Λεωνίδη, Αναστασία Κονταρίνη, Ηλέκτρα Βανδώρου, Έλλη Αλεξανδροπούλου, Αγγελική Βεντούρα),
Σάββατο 13 Ιουλίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ.- Η επιστήμη είναι παντού!, (Δώρα Χωραΐτη),
Τρίτη 16 Ιουλίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ.- Συννεφο-ιστορίες, (Ελευθερία Αρακλησιάνου, Βέφα Παναγιώτου, Μέμα Ρεπούση),
Τετάρτη 17 Ιουλίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ.-Η καλοσύνη των ανθρώπων, (ΚωνσταντίναΜακρυγιάννη),
Πέμπτη 18 Ιουλίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ. – Δράση τώρα!, (Αγγελική Αγγελετάκη),
Παρασκευή 19 Ιουλίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ. – Αν ήμουν δέντρο…, (Αντζουλέτα Αραβαντινού- Λεωνίδη, Αναστασία Κονταρίνη, Ηλέκτρα Βανδώρου, Έλλη Αλεξανδροπούλου, Αγγελική Βεντούρα),
Σάββατο 20 Ιουλίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ. – Η καλοσύνη των ανθρώπων, (Μέμα Ρεπούση, Ελευθερία Αρακλησιάνου, Βέφα Παναγιώτου).
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΕΡΙΑΤΟΥ
Το Σάββατο, 13 Ιουλίου, 9 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου προγραμματίζεται η παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων του συμπατριώτη μας ομότιμου καθηγητή Χωροταξικού – Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ηλία Μπεριάτου: Οργάνωση του χώρου, δομημένο περιβάλλον και κτισμένη κληρονομιά στην Κεφαλονιά, (2023), και Παρεμβάσεις για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον [και όχι μόνο] στην Κεφαλονιά (2024).
Για τα βιβλία θα μιλήσουν η Δώρα Μαρκάτου, ιστορικός Τέχνης, αφυπ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ηλίας Τουμασάτος, δρ Ιστορίας, εκπαιδευτικός, και ο συγγραφέας των βιβλίων Ηλίας Μπεριάτος.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ