ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ- Ολοκληρώνεται στην Ιθάκη ο εμβολιασμός των 60+ . Πλήρη ανοσία 826 ηλικιωμένοι

116

Να ενημερώσουμε ότι ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με ηλικία άνω των 60 ετών, χωρίς να παρατηρηθεί καμία σοβαρή παρενέργεια και ξεκινά από την Δευτέρα, ειδικά για την Ιθάκη, ο εμβολιασμός των ηλικιών 18-60.

Θα έχουν έτσι αποκτήσει πλήρη ανοσία 825 ηλικιωμένοι, που αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα, και έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 900 επιπλέον μόνιμοι κάτοικοι που, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ελπίζουμε να επιτευχθεί ο στόχος για την πολυπόθητη συλλογική ανοσία και το νησί να αποτελεί πλέον έναν ασφαλή προορισμό με ότι αυτό συνεπάγεται από υγειονομικής, τουριστικής και οικονομικής άποψης.

Ευχαριστούμε ακόμη μια φορά τον κόσμο της Ιθάκης, που με την υπεύθυνη στάση του και την εμπιστοσύνη που έδειξε στις συμβουλές των ειδικών, επέτρεψε την ανωτέρω επιτυχία καθώς όπως έχουμε ήδη αναφέρει η Ιθάκη έχει με 26% το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασθέντων πανελλαδικά.

Ευχαριστώ επίσης το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό του κέντρου υγείας που με την συνεχή, συνεπή και συντονισμένη εργασία του φέρνει σε πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Τελειώνοντας θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο για το ηθικό θέμα που έχει προκύψει με τους εμβολιασμούς.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Όλοι πιστεύω έχουμε την άποψη ότι, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να παίρνει ελεύθερα αποφάσεις σε συγκεκριμένα θέματα, αρκεί η απόφασή του να μη θίγει τους άλλους συνανθρώπους του.

Εν τούτοις, για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη, στο συγκεκριμένο θέμα των εμβολιασμών η απόφαση κάποιου να μην εμβολιασθεί επηρεάζει δυστυχώς την υγεία του διπλανού του, ιδιαίτερα αν είναι ηλικιωμένος η ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Όπως λοιπόν έχει γίνει αποδεκτό ότι, για να εγγραφεί ένας μαθητής στο σχολείο πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμών, έτσι και στην περίπτωση της πανδημίας που η απόφαση μη εμβολιασμού επηρεάζει το κοινωνικό σύνολο, όχι μόνο από υγειονομικής αλλά και οικονομικής άποψης, θα έπρεπε το πλαίσιο να διέπεται από αυστηρότερους κανόνες και ιδιαίτερα στους υγειονομικούς και σε όσους εργάζονται σε ιδρύματα και γηροκομεία.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι, ενώ για τους εμβολιασμούς των παιδιών δεν υπάρχει αντίρρηση, για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό που δείχνει να είναι και η μοναδική λύση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, έχει εγερθεί από ένα, ευτυχώς όλο και μειούμενο τμήμα της κοινωνίας, θέμα ατομικών δικαιωμάτων και εξαναγκασμού.

Μάλιστα υπάρχει και αντίρρηση στην έκδοση σχετικού πιστοποιητικού, που σχεδιάζεται ώστε οι εμβολιασθέντες να μπορούν να ταξιδεύουν και να κινούνται ελεύθερα για να μη χαθεί μια ακόμη πολύτιμη τουριστική περίοδος, που ειδικά για την πατρίδα μας θα έχει ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες.

Ας συμπεριφερθούμε λοιπόν όλοι υπεύθυνα στην δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουμε, ας ρίξουμε νερό στο κρασί μας, ας εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τελικά με ομοψυχία είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία και θα επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Γιώργος Παξινός

Καρδιολόγος – Δ/ντης Κέντρου Υγείας Ιθάκης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις