ΠΟΥ: Να σταματήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης ως το τέλος του έτους

256

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τις πλούσιες χώρες με μεγάλες προμήθειες εμβολίων για τον κορονοϊό να απέχουν από την χορήγηση ενισχυτικών εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι «απογοητεύτηκε» από τα σχόλια μιας κορυφαίας ένωσης φαρμακευτικών κατασκευαστών μια μέρα νωρίτερα, η οποία υποστήριξε ότι τα αποθέματα εμβολίων είναι αρκετά για να επιτρέψουν τόσο τρίτες δόσεις εμβολιασμού όσο και εμβολιασμούς σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ανάγκες αλλά έχουν ελλείψεις.

«Δεν θα μείνω σιωπηλός όταν οι εταιρείες και οι χώρες που ελέγχουν τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων πιστεύουν ότι οι φτωχές χώρες του κόσμου πρέπει να ικανοποιηθούν με τα υπολείμματά τους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ο Γκεμπρεγεσούς είχε προηγουμένως ζητήσει ένα «μορατόριουμ» για τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Όμως, πλούσιες χώρες-συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Βρετανίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών-έχουν ξεκινήσει ή εξετάζουν σχέδια να προσφέρουν τρίτες λήψεις εμβολίων δύο δόσεων σε ευάλωτες ομάδες υπηκόων τους, όπως ηλικιωμένους ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. συστήματα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι έλαβε ένα μήνυμα ”σαφούς υποστήριξης” από τους υπουργούς Υγείας σε μια συνάντηση της ομάδας των G-20 χωρών με αυτόν τον μήνα προς τη δέσμευση να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου του ΠΟΥ, να εμβολιάσουν όλες οι χώρες τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του 2021.

«Πριν από ένα μήνα, ζήτησα ένα παγκόσμιο μορατόριουμ στις τρίτες δόσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο σε όλο τον κόσμο και που δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη τους δόση», δήλωσε ο Tedros. «Έχουν γίνει ελάχιστες αλλαγές στην παγκόσμια κατάσταση έκτοτε».

«Σήμερα, λοιπόν, ζητώ παράταση του μορατόριουμ μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μπορέσει κάθε χώρα να εμβολιάσει τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ λέει ότι μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί 5,5 δισεκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό, αλλά το 80% αυτών ήταν σε χώρες με ανώτερο και μεσαίο εισόδημα. Οι πλούσιες χώρες έχουν επίσης προσφερθεί να δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων σε άλλες φτωχότερες χώρες, αλλά κάτω από το 15% αυτών των δόσεων «υλοποιήθηκαν», είπε ο Tedros, σημειώνοντας ότι οι κατασκευαστές έχουν δεσμευτεί να δώσουν προτεραιότητα σε ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την απόκτηση εμβολίων στους πιο απόρους ανθρώπους στον κόσμο.

«Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις. Θέλουμε απλώς τα εμβόλια », δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις