Ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα της COVID-19 να αναζητούν εγκαίρως ιατρική βοήθεια απηύθυνε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Πηγαίνουμε εγκαίρως στον γιατρό εάν αρχίζουμε να έχουμε συμπτώματα. Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια για να πάμε στο νοσοκομείο. Πάμε νωρίτερα, για να προλάβουν οι γιατροί να μας δουν. Στον γιατρό της περιοχής μας, στο περιφερειακό ιατρείο, σε έναν ιδιώτη γιατρό, κάποιον γιατρό να μας δει εάν έχουμε συμπτώματα», τόνισε η κ. Γκάγκα, σημειώνοντας ότι έχει παρατηρηθεί στη Βόρεια Ελλάδα οι ασθενείς να απευθύνονται καθυστερημένα σε υπηρεσίες υγείας, γεγονός που δυσκολεύει τη θεραπεία.
Χθες υπολογιζόταν ότι στην Ελλάδα τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονταν σε 54.000 και, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, «είναι αναμενόμενο ότι, παρά την όποια σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα, με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε στην κοινότητα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες και θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των ημερήσιων θανάτων».
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 78 επιπλέον θανάτους ασθενών με COVID-19 και 6.565 νέες διαγνώσεις. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν χθες 621 και 511 νέοι ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της επικράτειας. Συνολικά χθες στα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα νοσηλεύονταν 4.500 ασθενείς με COVID-19.
Στις θετικές εξελίξεις είναι το ότι από τις αρχές Οκτωβρίου 320.000 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση έχει αυξηθεί κατά μόλις 4% σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο, υψηλή νοσηρότητα, υψηλή θνητότητα και εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 55%, όπως Πέλλα, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Δράμα, Σέρρες και Λάρισα.
Οι νέοι εμβολιασμοί αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών και ιδίως 25 έως 55 ετών. Τόσο η κ. Παπαευαγγέλου όσο και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμαναν τη σημασία του εμβολιασμού ακόμα και σε νέες ηλικίες, καθώς «ουδείς είναι υπεράνω του ιού». Αλλωστε, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 84 θάνατοι ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα. «Ο εμβολιασμός είναι παρακαταθήκη όχι μόνο για αυτή τη φάση της πανδημίας αλλά και για τη φάση της ενδημικότητας του ιού, στην οποία αναμένεται να περάσουμε έως το τέλος του επόμενου έτους», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Εν τω μεταξύ, αρχίζει η χορήγηση των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει παραλάβει η χώρα, καθώς ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Δικαιούχοι είναι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Η αίτηση υποβάλλεται από τον γιατρό, εφόσον ο δικαιούχος έχει θετικό μοριακό τεστ το τελευταίο πενθήμερο. Πενταμελής επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα. Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται σε κάποιο από τα εξής νοσοκομεία: «Σωτηρία», Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Ρίου, Ηρακλείου και στο νοσοκομείο Λαμίας.