Γιατί η Όμικρον είναι πιο ήπια; Ποιος μηχανισμός ανοσίας την «μπλοκάρει»

127

Η παραλλαγή Όμικρον έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς έχει αποδειχθεί εξαιρετικά μεταδοτική, με τους ειδικούς ωστόσο, να επισημαίνουν πως φαίνεται να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από άλλα στελέχη του κορωνοϊού. Κι ενώ μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να διαφύγει της ανοσίας του οργανισμού, είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω της φυσικής νόσησης, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα.

Από ποιο μηχανισμό μπλοκάρεται η Όμικρον

Την απάντηση προσπάθησαν να δώσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ και το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, οι οποίοι παρατήρησαν σε μελέτη τους ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη Δέλτα στο να μπλοκάρει έναν κυτταρικό αμυντικό μηχανισμό έναντι των ιών, τη λεγόμενη «απόκριση ιντερφερόνης».

Όπως επισημαίνουν η Όμικρον φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην αναχαίτιση της «απόκρισης της ιντερφερόνης», μια μη ειδική ανοσολογική απόκριση που υπάρχει σε όλο τα κύτταρα του σώματος.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη εξήγηση των πιο ήπιων συμπτωμάτων σε άτομα που έχουν μολυνθεί με την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ενθαρρυντικά δεδομένα

«Η μελέτη μας παρέχει για πρώτη φορά μια εξήγηση, γιατί οι λοιμώξεις από την Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Όμικρον, σε αντίθεση με το στέλεχος Δέλτα, δεν αναστέλλει αποτελεσματικά την ανοσοαπόκριση της ιντερφερόνης του κυττάρου ξενιστή» επισημαίνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

«Αν και τα πειράματα κυτταροκαλλιέργειας δεν αντικατοπτρίζουν ακριβώς την πιο περίπλοκη κατάσταση σε έναν ασθενή, τα δεδομένα μας παρέχουν ενθαρρυντικά στοιχεία ότι τα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα COVID-19 είναι επίσης αποτελεσματικά εναντίον της Όμικρον» συμπληρώνουν.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις