Πάνω από 360.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από χολέρα στην Υεμένη, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιδημία της νόσου στη σύγχρονη ιστορία, αλλά και τον λιμό, ενώ σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο.
Από τον περασμένο Μάρτιο όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα η επιδημία έχει λάβει εκρητικές διαστάσεις, ξεπερνώντας τα 340.311 κρούσματα της Αϊτής το 2011. Σύμφωνα δε με την Oxfam δεν αποκλείεται να μολυνθούν πάνω από 600.000 άνθρωποι στη χώρα της αραβικής χερσονήσου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από 2.000 άνθρωποι-εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι παιδιά κάτω των 15- έχουν ήδη πεθάνει από την οξεία διαρροϊκή νόσο, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών και νερού.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας σηκώνουν τα χέρια καθώς η επιδημία έχει εξαπλωθεί και στις 22 επαρχίες της Υεμένης και η εποχή των βροχών που πλησιάζει απειλεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Αν και η θεραπεία και η πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου είναι σχετικά εύκολη, τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης στην Υεμένη είναι στο χείλος της κατάρρευσης μετά από δύο χρόνια πολέμου. Λιγότερα από τα μισά ιατρικά κέντρα της χώρας λειτουργούν ενώ 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Οι συνθήκες αυτές δυσχεραίνουν το έργο των διεθνών οργανώσεων αρωγής. Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έως και ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου κατά της χολέρας ενδέχεται να διοχετευθούν σε άλλες περιοχές λόγω των δυσχερειών που προκαλεί η πολιορκία της χώρας από τις υπό τη Σαουδική Αραβία δυνάμεις.